MÅNEDENS URØRT:Lotte ble skremt av musikkbransjen: – Da tenkte jeg at jeg gjør det alene

Hun har jobba 100 prosent med musikken ved siden av fulltidsjobben som sykepleier siden august. Nå er Lotte klar for å ta steget videre i artistkarrieren, gjerne med litt hjelp.

– Jeg tror jeg har kommet så langt jeg klarer uten hjelp, for nå vet jeg ikke helt hvordan jeg skal gjøre det videre.

Lotte Kjos Sollie (24) har gitt ut popmusikk under artistnavnet Lotte siden vinteren 2018. Mye av poenget med å gi ut musikk er jo at folk skal oppdage og lytte til den, er det ikke? Og den slags gjør seg ikke selv. Det har hun virkelig fått erfare etter å ha gjort alt selv frem til nå.

– Bare det å skulle bli radiolista er sinnssykt forvirrende, hvis man aldri har gjort det før og ikke aner hvordan, så er det komplisert å få noen i radio til å høre låta. Eller å sende en pressemelding, det er egentlig litt fælt. Det er som om å sende en «risky» tekst med hjertet helt oppi halsen, forteller hun og innrømmer at det har gjort henne både selvbevisst og usikker.

GJØR ALT SELV: Lotte sammenligner pressemeldinger med å sende risikable tekstmeldinger. Foto: Emil Sollie

Likevel har det vært viktig for Lotte å ha full kontroll selv.

– Da musikken min begynte på få oppmerksomhet fikk jeg også små innblikk i hvordan bransjen og de største plateselskapene fungerer. Jeg ble så skremt. Da tenkte jeg at jeg gjør det alene.

I over et halvt år har Lotte nemlig sjonglert to fulltidsjobber, henholdsvis musikken og jobben som sykepleier. Egentlig hadde hun bestemt seg for å gradvis trappe ned på sykepleierjobben for å satse enda mer på musikken. I stedet ble det motsatt.

– Jeg er veldig glad for at jeg har sykepleien i bånn. Hvis jeg ikke hadde hatt det, så hadde jeg ikke hatt jobb nå.

Påvirket av koronasituasjonen som artist og sykepleier

På telefon fra Jessheim, hvor Lotte er på påskeferie hjemme hos foreldrene, forteller hun om hvordan det er å kombinere en artistkarriere i startfasen med sykepleieryrket i en annerledes hverdag få av oss var forberedt på. Til vanlig jobber hun på kirurgisk sengepost og kan tilpasse sykepleierjobben etter musikkjobbingen. Etter ferien kommer hun til å få nye arbeidsoppgaver, men hun vet ikke når.

– Det er vanskelig nå fremover å skulle planlegge noe musikkrelatert siden vi blir beordra på jobb. Jeg vil jo selvfølgelig hjelpe til med det jeg kan, men jeg vet ikke hvor eller når jeg skal være på jobb de neste månedene.


Hun representerer de to bransjene som kanskje er mest påvirket av koronasituasjonen, men på vidt forskjellige måter: helsepersonell som har mer å gjøre enn noen gang, og kulturbransjen som ble snudd på hodet da de strenge tiltakene ble innført for over en måned siden.

Det stopper ikke Lotte fra å se fremover. Hun beskriver det som en prinsippsak å fullføre noe hun har startet på.

– Nå når jeg har bestemt meg, så kommer jeg til å ha problemer med å gi meg, sier hun.

Reisen som forandret alt

Lotte kommer fra en musikalsk familie og beskriver et hjem hvor det alltid var musikk. Farmoren utgjorde et av fire medlemmer i Søstrene Bjørklund, som blir beskrevet som 50-tallets store popstjerner og moren drev også med sang som ungdom.

– Jeg sang og danset alltid i barndommen. Tok pianotimer, sang i kor og i niende klasse på ungdomsskolen begynte jeg å lage musikk i hjemmestudioet med kompiser fra Jessheim, forteller Lotte.

Men selv om hun har drevet med musikk så lenge hun kan huske, var det først etter en lengre reise at hun virkelig bestemte seg for å satse på musikken. Sammen med kjæresten pusset hun opp en gammel Volkswagen van og reiste rundt i Europa høsten 2018. Ferden gikk blant annet til Belgia, Nederland og Frankrike, og ble avsluttet med å bo på en strand i Portugal i seks uker. Det beskriver Lotte som et av de fineste minnene i livet hennes så langt.


– Da jeg kom hjem og gikk tilbake til jobbhverdagen som sykepleier ble jeg veldig sikker på at det ikke var det jeg skulle drive med. Da skjønte jeg at jeg bare må gire opp og gjøre musikk i stedet. I hvert fall prøve.

Urørt-Nina: – En god poplåt som får deg til å ville gripe dagen

Nå er Lotte kåret til «Månedens urørt» med låta «Show Me Shadows». Urørt er P3s plattform for de ferskeste artistene i Norge, og hver måned trekkes det frem en artist som det norske publikumet bør bli enda bedre kjent med.

– Å bli «Månedens urørt» er veldig, veldig stas! For meg kom det overraskende på. Det er veldig hyggelig å bli litt ekstra lagt merke til, sier Lotte.

Prosjektleder i Urørt, Nina Gjertsen, forteller at Urørt-redaksjonen har gått og nynnet på refrenget til «Show me shadows» i flere uker.

– Det er et veldig godt tegn! Refrenget har en tendens til å lime seg fast i hjernen. En smittende og god poplåt med en spennende produksjon og en stemning som får deg til å ville gripe dagen og hoppe ut i det ukjente. Uttrykket og energien i låta vekker interessen og nysgjerrigheten på hva som venter rundt neste sving, og jeg gleder meg til å høre hva som venter der, sier hun.

Et viktig valg

«Show me shadows» hadde mest sannsynlig ikke blitt til om ikke Lotte gikk ut av komfortsonen og tok det hun beskriver som et av de valgene hun er mest stolt av å ha tatt. I fjor høst tok nemlig produsenten og låtskriveren Henrik Haraldsen Sveen, bedre kjent som Henrik The Artist, kontakt med den ferske popartisten.

– Jeg tror ikke jeg har sagt til det til han, men jeg synes det var skummelt å dra i studio med noen jeg ikke kjente. Jeg var redd for hva han ville tenke om mine ferdigheter, fordi jeg alltid bare har jobba med folk jeg kjenner, forteller Lotte.

Som produsent har Henrik opparbeidet seg en lang merittliste. Både som en del av produsentkollektivet Rytmeklubben, men også for artister som Gabrielle, Anna of the North, Hkeem og Emir. Han har blant annet vært medprodusent på flere av låtene på Gabrielles siste album «Snart, Gabby», som tidligere i år mottok Spellemann-nominasjoner i kategoriene «Popartist» og «Årets album».

– Jeg hadde skissen til «Show me shadows» liggende, så «tracka» vi og gjorde den «nice» sånn at hele verden kunne få glede av den. Det er viktig. Viktig å passe på at det er gledelig å høre på. Ellers gidder ingen, ikke sant? Så ble det en gledelig greie, lasta opp på Urørt og så «smash bang» ble det jo «Månedens urørt» og det er fett, sier Henrik.

Tør å skille seg ut

Ifølge henne er ikke «Show me shadows» direkte basert på egne erfaringer. Låta handler om å prøve å være som alle andre, samtidig som man bare vil være seg selv. Hun tror mange synes det er skummelt å ta plass eller skille seg ut, spesielt når man er ung og usikker.

Å SKILLE SEG UT: Lotte tror mange synes det er skummelt å ta plass. Foto: Emil Sollie

– Det kan være vanskelig å gjøre det man vil eller stå opp for den man er når andre forteller deg hvordan du bør være eller hva slags valg man skal ta. Det kan handle om så mye: skole, klesstil, hvordan man skal være på håret, sier Lotte.

Hva er det som gjorde at du turte å skille deg ut?

– Jeg har egentlig alltid gjort det, selv om jeg synes innimellom det har vært skummelt. Jeg har vokst opp, så jeg bryr meg ikke om det lenger.

I mars var Days of August fra Rogaland «Månedens urørt». Indiefolk-trioen har over én million avspillinger på Spotify og lager musikk inspirert av naturen i deres hjemtrakter.

– Vi driter litt i om flertallet liker det. Vi lager den musikken vi vil og håper å skape reaksjoner hos folk med noe som er litt annerledes, sier Frank.

LES MER: