– Poppunk er det jeg vil kategorisere det som. Eller poprock. Noen steder er det krydret med punkelementer, men jeg blir nok arrestert av musikknorge hvis jeg sier at jeg lager punkmusikk.
Torine svarer på hvor hun vil plassere musikken sin i det norske sjangerlandskapet. Man kan i hvert fall ikke plassere henne i samme bås som andre kvinnelige norske artister vi er på fornavn med.
– Det var ingen som ville lage den type musikk da jeg flyttet til Oslo.
Men den tidligere «Idol»-deltageren nektet å lage den mer populære elektroniske popmusikken som folk rundt prøvde å pushe. Musikken hennes skulle inneholde gitar og organiske trommer, og ligne mer på Avril Lavigne enn Zara Larsson.
– Jeg har brent broer av å stå på mitt, men det er ikke alle man skal være kreative med.
Hvorfor ønsker en 23-åring fra Arendal å gi ut musikk i en sjanger som aldri helt fikk rotfeste i Norge?
Og som familien hennes fordømte?
Fortvilelse
– Det var en slags fasit på hvordan det skulle være. Det var en periode da folk sluttet med refrenger, og det skulle være dropp istedenfor.
– Jeg elsker jo Avril Lavigne sine store refreng. Det er det jeg dør for. Det er ikke noe poeng for meg å høre på en sang hvis det er et dårlig refreng.
Alle som er født på 90-tallet, har et forhold til Avril Lavigne. Og nettopp «Sk8er Boi»-artisten har vært viktig for Torine.
Sjangeren er ikke den eneste likheten mellom de to.
Både Torine og Lavigne vokste opp i konservative trossamfunn. For Torine sin del var det Filadelfiakirken tilknyttet pinsebevegelsen. Her var hun blant annet forsanger i lovsangen (musikk som fremføres i kristne menigheter over hele landet) og fikk dermed musikken inn med morsmelka.
Men det var også svært konservative regler som gjaldt: ingen alkohol, ingen samleie før ekteskap, regler for hvordan man skulle kle seg, og kun kristen musikk.
Heller ikke Disney Channel fikk Torine lov til å se på. Men tyvtitting hos venninner førte til en ny fascinasjon. Låtene i «Hannah Montana» og «Camp Rock» traff hardt.
– Det var en sjanger hvor jeg følte meg veldig hjemme på en rar måte. Rent musikalsk lignet det en del på lovsangen, pluss at det ble mer attraktivt for meg å høre på det når jeg ikke fikk lov til det.
Torine dykket nærmere inn i musikken til Demi Lovato og andre poprockere og ble frelst.
Hun opplevde at det var en sterk følelse som gikk igjen i sjangeren, nemlig fortvilelse, følelsen av å være et sted du ikke vil være. Ved å høre på sjangeren fikk hun utløp for obsternasige følelser hun ikke turte å uttrykke selv.
– Det var godt for meg å se at det var jenter på min alder som også følte de ikke hørte til et sted, som også satt på sinte følelser.
Slår sjangeren an i Norge?
Erik Rydning er programleder i podkasten «Popstalgi». Han beskriver poprocken som en blanding av den polerte musikken med det høylytte og aggressive.
Rydning forteller at det var band som Green Day og The Offspring som først ymtet frempå med sjangeren. Noen år senere tok det helt av med Avril Lavigne.
– Hun var også stor her i Norge, men i USA var hele sjangeren gigantisk. Hos oss var det derimot mer enkeltlåter her og der som slo an.
Rydning trekker frem David Pedersen som den nærmeste her i landet på starten av 2000-tallet. Men det varte ikke lenge. I 2005 kom Marion Ravn med debut-soloalbumet sitt «Here I am» som minnet mer.
– Det var veldig innenfor sjangeren. En slags Kelly Clarkson-stil over det.
På 2010-tallet falt sjangeren i popularitet over hele verden. Popmusikken gikk tilbake til det elektroniske og polerte.
Men de siste årene har vinden snudd.
– Det er en god del artister som har spilt på det i det siste. For to-tre år siden begynte blant annet Miley Cyrus å hente en del rockeelementer inn i musikken sin.
Rydning trekker også frem Olivia Rodrigo, Billie Eilish og Gayle, som alle har hatt gigantiske pophitter med tydelig rock-preg de siste årene.
Programlederen er spent på om vi får en lignende bølge her i Norge nå. I tillegg til Torine har også Sval nylig gitt ut en poprock-låt, og på Astrid S sin siste låt er elgitaren tilbake og budskapet røffere enn tidligere.
– Jeg er spent på hvor omfattende dette blir. Sjangeren gjør seg jo ekstremt godt live, så vi kan jo håpe på at vi får oppleve mer av det under festivalsommeren.
Uhellig
Torine brøt med Filadelfiakirken som 16-åring. Etter dette flyttet hun til Oslo og meldte seg på «Idol». Kontakten med barndomsvennene i trossamfunnet ble med dette helt kuttet.
Senere har hun fått høre at det var folk i kirken som ba til Gud om at hun skulle ryke ut fra TV2-programmet.
– Før jeg dro fra menigheten, fikk jeg høre at jeg måtte passe på å ikke bli som Britney Spears, for hun vokste også opp i kirken og var aktiv i lovsang. Da husker jeg at jeg tenkte: «Hvis jeg kan bli som Britney Spears, så er jo det perfekt!»
Idet hun flyttet fra Arendal begynte hun å skrive på EP-en som kom i oktober 2022, «Unholy». Tittelsporet var den første låta arendalitten begynte å skrive. Hun var lenge usikker på om hun skulle slippe låta.
Tittelen reflekterer måten hun opplevde å bli sett på av sine tidligere venner.
– Låtene handler om å føle meg annerledes og ikke helt vite hva identiteten min er. Jeg hadde bygget opp identiteten min rundt det å være en jesusjente, men det ble bare revet fra meg, og jeg måtte starte på nytt.
– Har det til tider helt jævlig
Etter at «Unholy» ble sluppet, har Torine fått reaksjoner fra mennesker i kirken hun ikke har snakket med på nærmere syv år. Tilbakemeldingene har vært både gode og negative.
Noen har sagt unnskyld for ting de har gjort. Andre har blitt fornærma og følt seg utlevert, ifølge Torine.
– Jeg tror at dersom jeg har påpekt noe som de vet er sant, men som de ikke helt har akseptert, så vil det skape en reaksjon hvor de nok føler jeg blottlegger dem.
Men Torine har ingen planer om å slutte å skrive personlige tekster om ting hun har opplevd. Hun tror heller ikke gitaren forsvinner fra låtene hennes med det første.
– Jeg kjente på det da folk ba meg gå den mer vanlige popveien, at jeg ikke er Astrid S. Jeg er ikke den typiske jenta som hører på det. Jeg er fortvila, jeg har det til tider helt jævlig, og da vil jeg lage helt jævlig musikk.
23-åringen tror nordmenn kommer til å kaste seg på poprock-bølgen etter hvert og at vi kanskje vil se flere nordmenn med Lavigne-attityden.
– Jeg tror det er mange som kommer til å prøve på det. Men jeg tror at for å lage poprock-musikk, så må du ha en ekte genuin følelse som er sint og frustrert. Jeg tror ikke det er for alle. Du kan ikke selge de følelsene.
MER OM MUSIKK: