Bilde av skribenten. Hun har gyllenbrunt hår, grønn jakke og hvit lue.
ØKONOMI: Har du trang økonomi om dagen? Fortvil ikke. Her får du noen supergode sparetips av Svanhild (24). Foto: Mathias Sommerseth Kjellmo, NRK
MENING:

– Har du ikke rike foreldre? Da bør du vurdere adopsjon

Bilde av skribenten. Hun har gyllenbrunt hår. Foto: Mathias Sommerseth Kjellmo
Svanhild Larsen (24)Student
Publisert 06.03.23 08:00 / Oppdatert 23.10.23 20:57

Svanhild (24) er fra Brønnøysund, men studerer for tiden psykologi i Tromsø. Hun delte først sparetipsene på TikTok. Dette er hennes personlige mening.

Matvareprisene stiger. Leieprisene stiger. Strømprisen stiger.

I den forbindelse har studenter mottatt en rekke sparetips. Det er ikke manko på høyt utdannede økonomer som vil få uttelling for studielånet sitt.

Jeg vil gjerne slenge meg på, så her har jeg samlet noen av mine beste tips. Du kan takke meg senere.

1. Ha rike foreldre Har du ikke det? Undersøk mulighetene for adopsjon.

2. Ikke kjøp bøkene på pensumlisten Du kommer ikke til å lese pensum uansett og det veit du. 3. Kjøp billig pulverkaffe Den smaker stygt, så da drikker du automatisk mindre.

4. Ikke få deg venner eller kjæreste Da slipper du å kjøpe gaver til noen. Det kan man spare mye på! 5. Ikke la deg påvirke til å kjøpe ting du «trenger» Hvem bruker egentlig vintersko uansett? Joggesko året rundt!

6. Istedenfor å bruke masse penger i kantina, bare slutt å spise Det verste som skjer, er at du dør, og da trenger du aldri tenke på penger igjen. 7. Slutt å bruke penger på utseendet Hvis du aldri går ut døra, trenger du ikke tenke på slikt. Du dropper masse forelesninger uansett. 8. Opprett spleis for deg selv Det er ikke bare grådige gründere som trenger en god kronerulling.

9. Dropp å dra på ferie I stedet for å reise for å ta bilder til Instagram finnes det allerede mange bilder på internett. Siden ingen egentlig bryr seg, kommer de ikke til å se forskjell.

Disse tipsene fremstår kanskje flåsete, men det gjør også mange av de seriøse sparetipsene studentene mottar. For eksempel: Sett av en 1000-lapp i måneden til uforutsette utgifter, eller kjøp kvalitet for da varer tingene lenger. Som om det er mulig.

Ifølge Norsk studentorganisasjon (NSO) vil norske studenter gå 6000 kroner i minus hver måned dette vårsemesteret. Da sier det seg selv at det ikke er mye rom i budsjettet.

Så selv om studenter mottar både lån og stipend, er de aller fleste avhengige av en tredje inntekt. For noen heldige er dette foreldre, men for de aller fleste er deltidsjobb løsningen.

Bilde av skribenten. Hun har en grønn jakke. I bakgrunnen snør det og du kan skimte trær.

Da er det så innmari bittert med tåpelige spareråd, når man allerede må jobbe for å dekke opp 6000 kroner underskudd. Dette i tillegg til at universitetet skal tilsvare en fulltidsjobb.

Selv om sparetipsene er gitt med god intensjon, er mange av dem så urealistiske at de like gjerne kunne vært de som jeg har listet over. For selv om det er miljøvennlig å dykke ned i søppelkassene for å finne gratis mat, skal det ikke være nødvendig.

Jeg savner realistiske løsninger for fattige studenter. Ikke bare lovnader som kommer fra politikerne som lever med lavere kantinepriser enn det vi studenter har.

Johannes With (22) deler også sine alternative sparetips HER

Kommentarer