Som en tsunami har metoo-bølgen slått innover gaming- og e-sportmiljøet i sommer. Hundrevis av historier fra kvinner i e-sport- og gamingmiljøet har kommet opp til overflaten. Kvinnene forteller om fysisk seksuell trakassering, seksuelle overgrep og i enkelte tilfeller voldtekt.
Overgrepene skal ha skjedd på e-sporttreff, turneringer og i spillfelleskap mellom gamere og streamere. For første gang har slike metoo-historier ført til reaksjoner og konsekvenser. Det gjør at mange nå har fått et håp om at spillverdenen er i ferd med å få en ny holdning.
Amalie Reisvaag fra Sola er profesjonell e-sportutøver og er en av mange som er optimistisk. Reisvaag, som er mest kjent under navnet «Proxyfox», har tro på at det endelig skal skje forandringer.
– Jeg har ventet lenge på den rette tiden for kvinner i e-sport- og gamingmiljøet å snakke ut. Jeg tror årsaken til at så mange historier kommer frem nå, er at mange har sittet i karantene og fått tid til å reflektere, sier Reisvaag.
– Man vil ikke være problematisk
E-sportorganisasjoner, sponsorer og andre gamere har tatt avstand fra profilerte og verdenskjente e-sportutøvere, e-sportkommentatorer og streamere som har blitt beskyldt for seksuell trakassering og overgrep.
– Hvorfor tror du metoo tidligere ikke har truffet gamingmiljøet så hardt som nå?
– Ingen har lyst til å være den personen som kommer med voldtektsanklager og starter hele greia. E-sportmiljøet er ett helt og stort nettverk, og man vil ikke være en problematisk person eller brenne broer, sier Reisvaag.
– Man vil ikke være problematisk for sponsorer, og som e-sportutøver lever vi av sponsorinntekter. Forhåpentligvis vil det skje en endring slik at man setter et standpunkt for hva som er greit og ikke greit i e-sportmiljøet, forteller hun videre.
– Mange ukjente historier
Reisvaag flyttet til Berlin da hun var 19 år for å satse på en e-sportkarriere innenfor League of Legends. Hun har selv merket på kroppen hvordan det er å være jente i et mannsdominert miljø. Under ulike gamingarrangementer har hun opplevd uønsket berøring. Reisvaag ønsker ikke å utdype sine opplevelser, men understreker at hun er glad for at så mange kvinner har turt å snakke høyt om det de har opplevd.
– Det har blitt en snøballeffekt. Likevel tror jeg at det finnes mange flere ukjente historier. Noe som er trist, sier 23-åringen.
E-sport- og gamingmiljøet har lenge slitt med sexisme og kjønnsdiskriminering, og det har lenge vært kjent at mange kvinnelige gamere blir trakassert i spill. Likevel har det vært lite oppmerksomhet rundt fysiske overgrep og fysisk trakassering i e-sport- og gamingmiljøet.
– Fordi upassende seksuelle handlinger nå fører til konsekvenser, tror jeg at e-sport vil bli mer profesjonelt. Jeg håper det blir mer vanlig for gamingorganisasjoner å gjennomføre bakgrunnssjekker av aktører og ansatte i organisasjoner, sier Reisvaag.
if you think there are a lot of sexual assault allegations coming out right now, just know there’s so many more people that are still too afraid to speak up.
— pokimane (@pokimanelol) June 22, 2020
Flere e-sportmiljø berørt
Det hele startet i juni da flere kvinner sto frem og anklagde en velkjent Destiny 2-spiller, som også streamet på Twitch, for seksuell trakassering og berøring uten samtykke. Destiny 2-spilleren la selv ut en video på YouTube der han beklaget oppførselen sin.
I dagene etter at anklagene mot denne spilleren ble kjent, fosset sosiale medier over av flere historier fra kvinnelige gamere og streamere som fortalte om sine opplevelser av fysisk seksuell trakassering i ulike spillmiljø.
TV 2s e-sportekspert og gamer Donya Jabari er ikke overrasket over at metoo også har truffet e-sport- og gamingmiljøet slik det har truffet andre bransjer.
– Gamingorganisasjoner må nå tenke over hvilke aktører de har i sin bedrift. Jeg håper også norske aktører tenker over hvordan de kan forhindre seksuell trakassering, forteller Jabari.
Anklagene har spredd seg til flere e-sportmiljø der man har konkurrert på høyt nivå, som for eksempel Leauge of Legends, Dota 2 og Super Smash Bros.
Toppkommentatoren for Super Smash Bros, D’ron «D1» Maingrette, har blant annet blitt beskyldt for å ha seksuelt utnytte en overstadig beruset tenåringen da «D1» var 30 år, noe toppkommentatoren var snar med å innrømme og beklage for. Dette førte til at han har blitt utestengt fra turneringer i USA, ifølge Pressfire.
– Jentene er tøffe
Jabari har selv spilt League of Legends, men på amatørnivå. Som e-sportjournalist jobber hun også med flere grener av Counter Strike og FIFA.
Historiene har påvirket Jabari, og hun synes det er trist at det har skjedd seksuelle overgrep i miljøet.
– Dette er jo mine kollegaer. Dette er jenter som har lyst til å gjøre noe i et mannsdominert gamingmiljø. Det er viktig at disse historiene blir fortalt, og jentene er tøffe som tør å snakke ut. Jeg tror mange av jentene som har stått frem med sin historie, får mye hat. En del av disse streamerne og gamerne er store personligheter, og det er nok en del fans som ikke vil tro på at deres favorittstreamer kunne ha gjort noe fælt, forteller Jabari.
– Ikke småting lenger
Som mange andre i e-sportmiljøet kjenner Jabari nå på en optimisme på vegne av kvinnelige gamere.
– Jeg er såpass håpefull at jeg tror det er realistisk med forandringer. Gamingbedrifter og e-sportorganisasjoner forstår at dette ikke bare er småting lenger, sier hun.
Jabari forteller at dette ikke er den første bølgen med anklager om seksuell trakassering, men at det aldri har vært så stort som nå.
– Denne gangen er det i mye større skala. Metoo-bevegelsen har alltid trengt en katalysator. Når noen tør å fortelle, gjør det at det er trygt for andre også å komme frem med sin historie, mener Jabari.
Strømmetjenesten Twitch har også utestengt enkelte streamere på grunn av anklagene. Den tidligere omtalte Destiny 2-spilleren har i ettertid trukket tilbake sin beklagelse og nektet for beskyldningene mot seg. Han ble deretter utestengt fra Twitch, skriver Insider. I juni skrev Twitch på sine sider at de vil undersøke flere av streamerne som er tilknyttet strømmetjenesten deres.
Opphørte i løpet av få dager
En av verdens beste World of Warcraft-spillere er blant dem som har blitt beskyldt for voldtekt og fysisk seksuell trakassering. Spilleren var tilknyttet den europeiske e-sportorganisasjonen Method, en organisasjon som konkurrerte på toppnivå innen blant annet World of Warcraft.
Mange mente at Method håndterte situasjonen med spilleren på en kritikkverdig måte og at de var for trege med å reagere mot spilleren. Det førte til at flere spillere og sponsorer tok avstand fra e-sportorganisasjonen.
Method, som en gang var et anerkjent navn innen e-sport, opphørte på noen få dager.
Sivert Tage Johansen fra Vadsø ble plukket opp av Method i 2018. I tre år har han vært sponset av Method og spilt World of Warcraft-turneringer for dem.
Da skandalen i Method ble kjent, tok Johansen avstand fra organisasjonen.
– Jeg mener det alltid er to sider av en sak. Derfor var jeg litt avventende, men det var ingen tvil om at dette hadde skjedd. Dessuten ble Method plutselig et giftig navn som ble assosiert med seksuelle overgrep og voldtekt. Det ville ha påvirket merkevaren min negativt. Jeg valgte å gå fra Method fordi jeg ikke ville være i en organisasjon som lot dette skje, forteller Johansen, som er bedre kjent under navnet Sjeletyven.
Overrasket
Johansen spilte ikke med spilleren som er anklaget, men kjenner godt til hvem det er. Han understreker at han synes det er forferdelig å høre at så mange kvinner har opplevd fysisk trakassering og overgrep.
I am leaving Method. If you want to talk about click this link https://t.co/d8yM2RWDfc
— Sjele (@sjeletyven) June 27, 2020
– Jeg ble veldig overrasket over hvor utbredt dette er og over mengden av kvinner som har stått frem med sin historie. Man vil gjerne tro det beste om kollegene sine og dem man omgås med i gamingindustrien. Jeg står ikke inne for at seksuell trakassering skal skje i gamingbransjen, forteller han.
Kollektiv avstand
Johansen påpeker at det for første gang blir tatt kollektivt avstand fra personer som oppført seg på en kritikkverdig måte.
– Dette kan definitivt åpne opp for flere kvinner i miljøet. Den kjappe endringen vil være at man ikke trakasserer og forgriper seg på noen fordi man ikke ønsker å bli tatt. Man blir mer bevisst på hva man sier, hvilken oppførsel man har og at man nå faktisk tør å si ifra om man ser noe som ikke er greit. Dette kan være starten på en langvarig endring av mentaliteten i gamingsamfunnet der man i fremtiden får en mindre kvinnefiendtlig holdning, mener Johansen.
Han håper e-sportorganisasjoner i fremtiden klarer å håndtere seksuell trakassering og overgrep på en bedre måte.
– Skandalen i Method er et produkt av at de vokste seg så store at de ikke var kapable til å håndtere en slik situasjon. De klarte ikke å ta hånd om dette på et profesjonelt nivå, sier Johansen.
Method har selv beklaget på sin Twitterkonto for at de ikke reagerte tidligere mot spilleren som er beskyldt for voldtekt og trakassering.
We can confirm we will not be working with Method in the future.
We are sickened to hear of the allegations made given that we should all be using to use our platform to create a fun yet safe environment for our communities.
What has happened is NOT ok.https://t.co/2ugg5LQ82V— Mike (@PreachGaming) June 25, 2020
Glad for en opprydding
Erling Rostvåg er administrerende direktør i Good Game. Selskapet står bak noen av Norges største e-sport-turneringer, deriblant Telialigaen. Han er positivt til at det skjer en holdningsendring i miljøet.
– Jeg synes det er kult at det ryddes opp i miljøet. Dessuten synes miljøet det er fint med en opprydning. Det er viktig at de av oss som sitter i nøkkelposisjoner kan vise med holdning og handlinger at dette er en god utvikling. Jeg tenker det er positivt at mange nå tar avstand fra enkelte personligheter, forteller Rostvåg.
Han mener at det å ta avstand fra personer som har oppført seg kritikkverdig er viktig for å ta knekken på dårlige holdninger mot kvinner.
Utenom Telialigaen, jobber Good Game med e-sportkonkurransene Altibox eSerien og Fortnite Fredagskos. Rostvåg forteller at de er strenge når det gjelder hets og trakassering.
– Vi er ganske stramme i klypa når det kommer til hets som går på etnisitet, kjønn og seksuell legning. Dessverre er det et område der de fleste av virkemidlene er reaktive. Det er vanskelig å forhindre at noe skjer, men vi kan være knallharde når det først skjer, sier Rostvåg.
Han forteller at dersom de ser noe, tar de en prat med vedkommende som har opplevd uønsket oppmerksomhet.
– Det er viktig at hun eller han føler seg sett. Man må vurdere situasjonen og gi tilbakemelding til den som har gjort noe. Deretter må man vurdere om det skal føre til større konsekvenser. Det viktigste vi som miljø kan gjøre, er tidlig å si «slutt med det» hvis vi ser noe, sier han.
Rostvåg er usikker på hvordan sommerens metoo-storm vil påvirke e-sport-turneringene fremover.
– Jeg tror det blir mer bevissthet rundt hvem man setter i kommentatorstolen og hvem man bruker som ambassadør. Om man har en flink fyr som ambassadør og han alltid er kjip på etterfestene, vil man heller ta raskt tak i det før noen blir skremt bort fra miljøet, forteller han.
Håper på mer åpenhet
Den profesjonelle e-sportutøveren Amalie Reisvaag tror at det som skjer nå, kan bane vei for at flere jenter tør å satse profesjonelt med streamingen og gamingen sin.
– Samtidig tror jeg flere jenter tør å spørre om sponsorer og gå oftere på gamingarrangementer. Jeg håper det blir mer åpenhet rundt fysisk trakassering i miljøet og at man ikke lenger skal vær redd for å si ifra om man har opplevd noe ille, forteller Reisvaag.
TV 2s e-sportekspert, Donya Jabari, håper på sin side at e- sport-og gamingorgansiasjoner klarer å bygge opp systemer som gjør det enklere og tryggere for varslere å si ifra.
– Alle aktører må gå inn i seg selv og tenke om de har gode nok varslingsinstanser innad i organisasjonen sin, slik at folk slipper å gå til Twitter for å varsle. Samtidig bør de som blir anklaget, få en rettferdig behandling. Jeg ønsker å jobbe for en endring innad blant aktørene, sier Jabari og legger til at hennes opplevelse er at det norske miljøet jobber godt for å ivareta jenter.
LES OGSÅ: