Ble jeg voldtatt?

For loven er det enkelt: All sex skal være frivillig.

Men i ei seng, mot slutten av festen, der to fulle mennesker ligger – oppstår det gang på gang uavklarte hendelser.

Dagen etterpå kommer usikkerheten: Var det egentlig en voldtekt?

En mann i 50-årene ble tidligere i år stilt for retten for ni sovevoldtekter som alle skal ha funnet sted på fest, eller etter fest. Rus var alltid involvert. Rettssaken mot den mye omtalte «kulturprofilen» satte lys mot såkalte «gråsonevoldtekter», og tingrettens dom i denne saken er ventet senere i juni.

Under rettssaken måtte de fornærmede kvinnene forklare hvorfor de hadde brukt så lang tid på å anmelde forholdet. Og hvorfor hadde de opprettholdt kontakten med mannen etter de angivelige overgrepene? Hvorfor sendte de ham hyggelige sms-er etterpå?

Flere av de fornærmede sa at de brukte tid på å forstå hva som hadde skjedd. At de var usikre. Men hvordan kan det være vanskelig å vite om man ble voldtatt eller ikke?

Da vi spurte P3s følgere på Instagram om de hadde en opplevelse de var usikre på om var et overgrep, ble innboksen raskt full.

Jenter fra hele landet fortalte om ting de hadde båret på. Hele spekteret av bakgrunner og opplevelser.







Vi fikk ti henvendelser bare første timen, ti til den neste – og etter det plinget det jevnt og trutt. Mange av mailene ble sendt om natten. Det var detaljerte beskrivelser av kvelder og forhold som ofte lå langt tilbake i tid. Takknemligheten over å ha noen å fortelle dette til, var åpenbar: «Takk for at dere skriver om dette. Takk for svar. Takk for at dere orker».

Noen av historiene var så grusomme at de ikke hører hjemme i en sak om gråsoner.

Men brorparten av historiene har dette til felles: Fest. Alkohol. Grenser som overskrides. Mangelfull hukommelse. En uggen følelse av å ha blitt tråkket på.







En annen ting som gjentar seg i historiene vi fikk inn, er en følelse av at noe er galt. Den følelsen tviler de aldri på. Likevel later de fleste som ingenting.

Men underbevisstheten er ikke så god til å holde kjeft. Den begynner før eller siden å sladre om at du ikke har det bra.

To av de som svarte på P3s Instagram-post var «Line» og «Janne». Begge var usikre på om det de hadde opplevd, var en voldtekt, og ingen av dem anmeldte forholdet. For ordens skyld, historiene deres har ikke noe med den pågående rettssaken mot kulturprofilen å gjøre, og vi har valgt å gi dem fiktive fornavn.

Jeg kom til meg selv i et glimt. Jeg husker at jeg sa:  Er du ferdig snart? Så forsvant jeg igjen. Line (22)
Jeg kaller det ikke voldtekt, men tillitsbrudd. Jeg vil ikke være i samme kategori som de som virkelig har blitt utsatt for grusomme ting, overfall på gata, slike ting. Janne (29)

Både skummelt og spennende

– Det var første gang jeg fikk en sånn type oppmerksomhet av en gutt.

Ordene tilhører Line (22). Historien hun skal fortelle, skjedde for seks år siden et sted på Vestlandet. Hun var 16 år gammel og skulle overnatte hos ei venninne.

Hun hadde overnattet der før også, men da hadde foreldrene vært hjemme. Denne helgen var foreldrene på hytta. I den anledning hadde ungdommene i huset invitert til fest.

Line husker at det startet med en følelse av å ha blitt voksen. Gutten så på henne på en måte hun ikke var vant til. De ble sittende ved siden av hverandre i sofaen. Det var flasker og askebeger på bordet, høy musikk og høylytte diskusjoner. Line kjente at hun begynte å bli full, det var også nytt. Han tok på henne, sa at hun var fin, hun fniste det vekk.

Han var ikke hennes type, men øynene hans glitret når han så på henne, så hun ble med på et kyss. Det føltes rart, men bra. Folk pekte på dem og lo. Han var en typisk bygdegutt, det kunne hun se på klærne. Folk var annerledes her enn hjemme, tenkte hun, mer direkte i måten de snakket på. Hun var litt redd for å si noe feil og bli ledd av. Alt var både skummelt og spennende.

– Bare fordi vi satt sammen i den sofaen, så betyr ikke det at jeg var klar for å ha sex.

Denne kvelden skulle komme til å plage Line i årevis. Uroen og klumpen i brystet vil være der hver eneste morgen og hver eneste kveld i lange tider.

For det var da det gikk galt. Line var 16 år og i ferd med å bli veldig, veldig full.

– Jeg husker at jeg spydde i do. Så var det noen som la meg på soverommet. Jeg tror venninna mi var med, at hun og noen flere støttet meg inn på soverommet.

Etter det husker hun ikke noe mer før gutten var oppå henne. Bygdegutten fra sofaen. Line hadde aldri hatt sex før. Nå var han inne i henne. Hun snudde seg mot ham.

– Jeg husker at jeg sa: Er du ferdig snart? Så falt jeg ut igjen, jeg husker ingenting annet.

Den ugne følelsen

Dagen etterpå våknet hun i senga med trusa på. Den må bare ha blitt dyttet til side, tenkte hun og gikk på do. Gutten lå der fortsatt. Folk sov overalt, det luktet øl og røyk. Hun ville hjem. Hun sa ikke noe til venninnen, alle var slitne og groggy. Hun sa ingenting på hjemveien heller. Broren hentet henne. Han spilte musikk, og hun så ut av bilvinduet. Da hun sto i dusjen hjemme, falt et kondom ut av skjeden.

– Jeg prøvde veldig hardt ikke å tenke på at det hadde skjedd noe galt. Men jeg ble en helt annen person.

Det var som om noe mørkt hadde kommet inn i livet hennes. Uroen var der hele tida. Likevel gjorde hun noe rart: Hun prøvde å innlede et forhold til gutten fra festen.

– Jeg la han vel til på snap, eller han la til meg. Vi snappet litt fram og tilbake, snakket om at vi måtte treffes en dag. Jeg husker at det kom så langt som til at vi avtalte et møte en kveld, men så trakk jeg meg i siste liten.

Venninnene ertet henne, spøkte med at han kanskje kom til å være på den og den festen. Om ikke hun ville være med? Hun lo og trakk på det. Skolen begynte igjen etter sommerferien. Line sleit med konsentrasjonen.

– Søstera mi begynte å spørre meg om noe var galt. Vi er veldig nære, så hun merket at jeg sluttet å le.

Men Line sa ingenting. Det var best å glemme dette. Best å late som ingenting.

Kanskje var det tausheten som gjorde at alt ble mye vanskeligere for Line enn for Janne. Kanskje spiller også alderen inn. Line var bare 16, mens Janne var i 20-årene. Kanskje er det også det at Janne tross alt husker alt som skjedde.

Illustrasjon: Marco Vaglieri

Illustrasjon: Marco Vaglieri

17. mai

Bunader, dresser og drinker. Janne (29) var allerede ganske full da «Finn» ankom bakgårdsfesten. Det hang flagg fra nesten alle balkongene, husker hun. Himmelen var blå høyt over dem, og musikken kom fra flere steder på én gang. Finn og Janne klemte hverandre, det var lenge siden sist. Janne tilbød ham av proseccoen sin, hun hadde allerede fått mer enn nok.

De ble sittende i et hjørne for seg selv.

– Jeg hadde ikke hørt fra ham på lenge, så jeg ville gjerne ha en forklaring på det. Og da sa han at han hadde tatt avstand til meg fordi han hadde blitt forelsket mens vi studerte sammen. At han fortsatt hadde følelser for meg.

Dette hadde Janne virkelig ikke forutsett. Men nå satt han der og så på henne på en måte hun umulig kunne misforstå. Noe litt tiggende i blikket. Han var også beruset, hun hadde ikke sett ham sånn før.

– Jeg syntes det var best å være ærlig, så jeg sa at jeg dessverre ikke hadde de samme følelsene. Jeg var helt tydelig på det: Det blir aldri oss.

De svømte rundt i alkoholrus på festen. Fulle folk med flekker på bunadskjortene. En barnehuske noen prøvde å få plass i. Skråling og latter. Noen sa det snart skulle komme en maxitaxi – de skulle til et gatekjøkken og kjøpe kebab. Janne ville gjerne være med, hun kjente plutselig at hun var veldig, veldig sulten.

Det var herfra og ut at alt ble feil.

– Finn bestilte en egen taxi til bare oss to. Jeg skjønte ikke hvorfor, men siden jeg var veldig sulten på dette tidspunktet, godtok jeg det og satte meg inn.

Taxien kjører avgårde med Finn og henne. Janne, som er både full og sliten, sovner i baksetet.

– Og da jeg våknet av at taxien stoppet, så var vi utenfor leiligheten min.

To fulle mennesker i en seng

Finn forklarte at han syntes hun virket så full og sliten. «Det er bedre at jeg lager mat til deg hos deg,» sa han. Janne syntes det var rart, men godtok også dette. Oppe i leiligheten hjalp han henne av med bunaden, selv om de jo egentlig skulle tilbake på festen. Men ok. Janne ville ha mat, Finn lovet å lage.

– Jeg la meg i sengen og var vel på nippet til å slukne med det samme, men kvepper til da han legger seg i sengen han også.

«Hva skjer?» spurte Janne. «Jeg er også trøtt,» sa Finn. «Men skulle ikke du lage mat?»

Joda. Han skulle lage mat. Men han må hvile litt, han også.

– Det er kanskje litt typisk oss jenter, men da han kysset meg, så kysset jeg tilbake fordi jeg ikke ville gjøre ham forlegen.

Og det fortsatte. Janne var så trøtt og sliten, og hun tenkte at nei, dette ville hun ikke. Tunga hans i munnen, det var ekkelt. Men hun fikk seg ikke til å dytte ham vekk.

– Han tok av meg trusa, og jeg vet ikke hva jeg tenkte, men det er kanskje for å bevare den gode stemningen at jeg bare lot ham gjøre det.

Inn i gråsona

Hun protesterte ikke. Hun var full, men var hun for full? Hun husker alt som skjedde, hun husker at hun til slutt klarte å avslutte det.

– Vi hadde sex i ca. ti sekunder før jeg bare: Nei, dette går ikke. Vi skal jo ikke gjøre dette. Vi er venner, dette har vi jo snakket om.

Hun knep beina sammen, han trakk seg ut.

– Det ble på en måte en felles greie. En dum ting VI gjorde. VI som hadde sex, selv om vi ikke burde ha det.

Kort tid etter dro han. Og hun sovnet.

Janne høres trygg og selvstendig ut mens hun forteller historien sin. Hun bor i en av Norges største byer, har en bra jobb og stor vennekrets. Men hun har fortsatt ikke klart å konfrontere kompisen sin med det som skjedde.

Hun vet ikke om hun noen gang kommer til å gjøre det, heller.

Illustrasjon: Marco Vaglieri

Illustrasjon: Marco Vaglieri

Dagen derpå

– Jeg dusjet fire ganger og skiftet på sengen to ganger. Men jeg tenkte ikke på ordet overgrep, ikke da. Jeg tenkte bare at det hadde skjedd noe veldig, veldig ekkelt.

– Jeg hadde en skikkelig dårlig følelse. Men jeg tenkte ikke først og fremst at det var hans feil.

Hun våknet med skallebank og tenkte: Det er en dårlig idé å ha sex med venner. Hun strekte seg etter mobilen på nattbordet. Finn hadde sendt henne en sms: Formen? Blir du med å se en film senere i dag?

Hun svarte ikke, snudde seg rundt og sovnet igjen. Da hun våknet timer senere hadde hun fått en ny sms: Hallo? Du kan ikke ignorere meg for alltid! Går det bra med deg?

Finn. Han som pleide å være en god venn, men som nylig hadde begynt å ignorere henne. Nå var det derimot hun som ikke har lyst til å svare ham.

Likevel satte hun seg opp i senga skrev et kort svar: Er i fryktelig dårlig form i dag …. Vet ikke om jeg orker film, men vi kan jo meldes! Takk for omtanken <3

Så blokkerte hun nummeret hans. Hun blokkerte ham også på på Facebook, Instagram og Snapchat.

Selv om hun ikke tenkte at dette kunne ha vært en voldtekt, var det en uro der, som ikke lot seg stille av søvn og hvile. Da det hadde gått enda en dag, ringte hun bestevenninna. Venninna syntes historien minnet om et overgrep. De dro på overgrepsmottaket. Der møtte Janne ordet gråsone og voldtekt.

Dette er definitivt en gråsone, sa helsepersonellet der.

Gråsoner finnes ikke

For å høre litt mer om hva gråsoner betyr i denne sammenhengen, tok vi kontakt med Helene Langsether, sosiolog og redaksjonsmedarbeider i dinutvei.no, ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS). Hun er skeptisk til bruken av ordet «gråsonevoldtekt».

Helene Langsether

– Begrepet indikerer at noe som er voldtekt egentlig ikke er det. At det finnes gråsoner og tvil er det ingen tvil om. Det finnes selvfølgelig situasjoner hvor det som har skjedd, kan være uklart og det ikke er så enkelt å si om det var voldtekt eller ikke. Det er bare det at ordet gråsone og voldtekt ikke går sammen. De er motstridende, derfor er det ikke et godt ord. En hendelse eller situasjon kan være i en såkalt gråsone, men i det øyeblikket man bruker ordet voldtekt om hendelsen, så er det ikke lenger gråsone.

Helene Langsether vil altså ikke være med på at noe kan være en gråsonevoldtekt – mest av hensyn til dem som har blitt utsatt for overgrepet. Hun mener at det viktigste er at alle som utsettes for noe de ikke vil, kommer seg best mulig videre. Men noen ganger er det vanskelig å definere hva som er voldtekt, både for den det angår og for folk rundt. Rett og slett fordi ting er uklare.

– Hvis du ikke husker noe av det som har skjedd, vil du kanskje aldri få vite sikkert om du har blitt utsatt for overgrep eller voldtekt, sier Helene Langsether.

Men den ugne følelsen skal man absolutt ikke presse ned i underbevisstheten.

– Det er uansett viktig å ta tak i, og ta på alvor, hvordan du føler om det som har skjedd. En usikkerhet om hva som har skjedd med deg mens du sov eller var så beruset at du ikke husker, kan være en stor belastning å bære. Så hvis du har behov for det, snakk med noen!

Hun snakket med noen

Janne fikk snakket ut på overgrepsmottaket. De ansatte der syntes det var flere faktorer som gjorde oppførselen hans problematisk: at hun var så beruset når han initierte sex, at han omdirigerte taxien, at hun hadde sagt tydelig ifra at hun ikke var interessert i ham på den måten. Men om det var voldtekt? De trakk på det. Det var vanskelig å konkludere basert på opplysningene Janne gav dem.

Janne anmeldte ikke. Hun bearbeidet det på sin egen måte i stedet, snakket mye med familie og venner. De kalte det for «m-m», fordi Janne ikke vil at ordet overgrep eller voldtekt skal brukes.

– Jeg tenker ikke på det som en voldtekt. Jeg sa jo ikke nei. Jeg vil ikke si at jeg har opplevd noe som er like dramatisk som de som virkelig har blitt voldtatt. Men jeg tenker på det som et tillitsbrudd. Jeg synes han var en uempatisk drittsekk, som ikke tok hensyn til det jeg hadde sagt til ham og at jeg var veldig full.

Hvordan har du det nå, da, det er jo ett år siden dette hendte?

– Jeg har det veldig bra. Jeg har lagt dette bak meg. Det var en kjip ting som skjedde, men det skal ikke få stjele mer av energien min. Det er litt sånn faen heller-holdning – dette skal ikke få ødelegge én dag til av livet mitt.

Ett års taushet

For Line var det lenge mye verre. Men så var hun også helt taus. Det var hennes metode: late som ingenting. Alt måtte bli som før! Lyst og vanlig! Utpå høsten gjorde hun det derfor igjen, dette rare: tok kontakt med gutten, ba han komme på fest, lo i telefonen mens hun ropte over musikken.

– Jeg ville bare at alt skulle være normalt, at jeg ikke hadde mistet jomfrudommen min til en eller annen random dude som brukte meg på fest.

Han hadde lappen. Ville hun at han skulle kjøre henne hjem fra festen? Line takket ja, men sørget for at søstra også satt på i bilen. De snakket om løst og fast, hørte på musikk. Gutten var liksom Lines flørt, hun spilte med på det, selv om hun kjente i magen at alt strittet i mot. Han var ikke hennes type, han hadde ring i øyebrynet og gikk yrkesfag. Hun hadde aldri sett for seg en fyr som kjørte rånebil, som hadde anlegg i hele bagasjerommet. Var det derfor alt føltes så feil? Fordi han ikke var det hun hadde drømt om?

– Han ble med inn og satt i sofaen, husker jeg. Da han skulle dra, sto vi alene ute på trappa. Jeg husker at jeg tenkte at han var lavere enn meg, at det sikkert var dét.

De kysser litt der ute på trappa. Hun gjør alt dette selv om hun ikke har lyst. Hun går inn i huset med en uggen følelse i kroppen, tenker at han er feil, han er ikke hennes type. Selv om hun innerst inne visste at dette ikke handlet om høyden hans eller stilen hans, slettet hun ham på Snap og Facebook. Forhåpentligvis ville uroen også forsvinne da, når hun ikke lenger hadde noe med ham å gjøre.

Hele tiden var det en runddans oppe i hodet hennes, tanker hun prøvde å undertrykke: Skjedde det noe ulovlig den kvelden? Burde hun ha anmeldt dette?

Den vanskelige delen av paragrafen

– De fleste er klar over at det er voldtekt hvis man bruker vold eller trusler for å få noen til å ha sex med seg, sier professor i offentlig rett ved Universitetet i Oslo, Ragnhild Helene Hennum.

Ragnhild Helene Hennum

Hun forklarer videre at de såkalte «gråsonene» oppstår i situasjoner der del b av paragrafen gjelder:

§291 b) har seksuell omgang med noen som er bevisstløs eller av andre grunner ute av stand til å motsette seg handlingen.

Sovevoldtekt er også et misvisende ord. For det er ikke bare søvn som gjør deg ute av stand til å si nei, ifølge juristen.

– Noen tror at det bare er søvn eller koma som gjør at man ikke kan yte motstand, men hvis man ikke er i stand til å gjøre rede for seg, klarer å stå oppreist og lignende, er ikke dette nødvendigvis en person som er i stand til å gi samtykke.

Hva om begge er ruset?

– Det er ikke en unnskyldning at man er ruset. Det er en del av pakka, å passe på at man ikke mister kontrollen over seg selv. Begår du et overgrep i ruset tilstand, så kan du helt klart straffes for det.

Healing av hjertet

Tiden går, uansett hva man gjør, og andre ting fyller hodet og dagene dine. Line ble 17 år, tok tentamen, feiret jul, alt uten å si et ord. Men tilslutt fikk søstra dratt det ut av henne. Deretter snakket hun med både moren og venninnene om det som hendte på den festen. Om gutten og de andre, eldre guttene. Om hvor redd hun hadde vært for å være gravid.

Ting ble litt bedre. Det begynte å gå opp for Line at dette ikke var hennes egen feil. Hun var ikke dum og ekkel som lå med en random fyr på fest. Hun hadde aldri blitt spurt. Hun ble voldtatt. Å få noen forklaringer og de nærmestes forståelse, gjorde at noe av gløden i kinnene kom tilbake.

Men hun anmeldte det aldri.

– Jeg er en del av de mørketallene. Jeg skulle gjerne ikke ha vært det, men jeg orket ikke anmelde, gå gjennom alt det der. Jeg vet ikke hva det skulle vært godt for heller. Det hadde jo bare blitt henlagt.

Er du sint på han som gjorde dette mot deg?

– Jeg vet ikke lenger. Han var bare en dum, liten gutt han også. Han vet jo ikke hva han har gjort mot meg. Han har bare levd livet sitt, intetanende.

Det var faktisk ikke ham hun var mest sint på heller.

– Lenge var jeg mest sint på venninna mi, som ikke nektet for at han skulle gå inn på soverommet til meg. At ikke hun sperret for, liksom, det synes jeg var det verste.

Akkurat den delen har gjort varig inntrykk på Line.

– Jeg har blitt veldig påpasselig med venninnene mine når vi er på fest. Jeg vil ha kontroll over hvor alle er. Det kommer nok av den opplevelsen, jeg gjør det jeg kunne ønske noen hadde gjort for meg.

Denne saken er basert på den ene partens opplevelser. Alle kilder er anonymisert av hensyn til motpartene vi omtaler, som ikke er her for å forsvare seg.

Hvis du er usikker på om du har blitt utsatt for et overgrep – oppsøk et overgrepsmottak eller et legekontor så fort som mulig etter overgrepet, uten å dusje, vaske deg eller pusse tenner først.

Hvis dette har skjedd litt tilbake i tid og du vil snakke med noen som ikke kjenner deg? Hvis du synes det er vanskelig å snakke med noen som kjenner deg, kan du ringe Landsdekkende telefon for incest- og seksuelt misbrukte på telefonnummer 800 57 000.

Dinutvei.no er en Nasjonal veiviser ved vold og overgrep. Her kan du finne hjelpetilbud nær deg.