Mugisho og Willy ville lage en sang som skulle endre samfunnet. Så tok det av på Instagram

Black lives matter-demonstrasjonene gjorde stort inntrykk på brødrene. Da musikkvideoen til låta deres «Leve» ble publisert, lot ikke reaksjonene vente på seg.

– Det er ikke ofte jeg skriver en tekst, og er på gråten mens jeg skriver den.

Dette forteller Willy Nhonzi i et intervju med P3sommer den 16.juli. Sammen med sin bror Mugisho skrev og produserte han sangen «Leve», en låt og musikkvideo som har blitt delt på mange sosiale medier den siste uken.

Etter publiseringen den 12. juli har videoen blitt spilt nesten 70 000 ganger på Mugishos Instagram, mens seertallene på YouTube nærmer seg 30 000. I en videoreportasje laget av VG Rampelys reagerer stjerner som Tshawe Baqwa fra rapgruppen Madcon til sangen på sin story. Han var en av mange kjendiser som hyllet videoen på Instagram.

– Hva mer er det jeg kan gjøre?

Willy forteller at Black Lives Matter demonstrasjonen foran Stortinget tidligere i sommer gjorde et veldig stort inntrykk på han.

– Jeg hadde ikke forventet at jeg skulle leve til å se en sånn dag. Oppleve en sånn dag i 2020, hvor så mange er samlet for å støtte og snakke om de svartes stemme blir hørt.

Dette satte i gang en tankeprosess for Willy om hvordan han kunne bidra til saken.

– Da jeg dro hjem derfra tenkte jeg: «Okei, jeg kan poste et svart bilde på Instagram, men så går det noen uker og bildet er langt nede på feeden. Da er dette her glemt. Hva mer er det jeg kan gjøre»?

Inspirert av demonstrasjonen, setter Willy seg ned og begynner å skrive. Som låtskriver føltes det naturlig å bruke sin plattform.

– Halvveis ute i låta skjønte jeg at jeg var inne på noe. Da tok jeg kontakt med broren min, forteller Willy.

– Skjønte jeg var med på noe sinnsykt

Når han ringte Mugisho for å fortelle om planen sin, fikk han vite at broren hadde tenkt på akkurat det samme.

– Det var perfekt at han også følte det.

Dagen etterpå møttes de for å jobbe videre med teksten Willy hadde startet på.

– Da jeg fikk høre hva han var inne på, skjønte jeg med en gang at det her er jo helt sinnsykt. Vi måtte bare fullføre, forteller Mugisho.

I låta synger brødrene om sitt perspektiv på rasismen i samfunnet, knyttet sammen med referanser til drapet på George Floyd.

Drapet på amerikaneren, som i over åtte minutter hadde en politimanns kne på nakken, rystet en hel verden. Etter at Floyd omkom tok folk til gatene og samlet seg i solidaritet for å demonstrere mot rasisme og politivold.

«Jeg ser at verden står i fyr, ikke lenger forskjell mellom mennesker eller dyr», synger brødrene. Sangen er Mugisho og Willys måte å fortelle at nok er nok.

Føltes riktig fra første sekund

– Vi bestemte oss der og da for at dette måtte komme ut relativt fort, fordi det er veldig viktig og veldig aktuelt akkurat nå.

Totalt brukte brødrene to dager på å lage ferdig låta. Deretter samlet de nesten hele familien for å spille inn musikkvideo.

– Det er noe veldig sterkt med å få med familie på dette prosjektet. Men samtidig ville vi representere flere land og raser, og ikke bare ha afrikanere eller svarte folk i filmen. Dette handler om mennesket som én rase.

Prosjektet betyr mye for brødrene, og skilte seg ut fra det de har jobbet med tidligere.

– Som artist og kreativ person gjør man veldig mye, og feiler mye på prosjekter. Også har du de få gangene et prosjekt bare føles riktig fra første sekund. Da går alt på automatikk, sier Mugisho.

Overveldende respons

Gutta har fått god respons på den nypubliserte låta.

– Vi visste jo at vi hadde lagd en veldig sterk låt, men uansett blir man alltid litt overveldet av så mye kjærlighet, sier Willy.

 

Samtidig var de forberedt på å møte på hat, men responsen har vært overveldende positiv.

– Den responsen vi har fått har vært helt vill, det har bare vært masse meldinger, meldinger på Instagram og folk som har ringt og sagt: «Tusen takk for at dere har klart å sette ord på det alle vi har følt på i så mange uker, i så mange år.»

– Ville bidra med å skape en endring i samfunnet

Willy forteller også om hvordan det var en tøff prosess å skrive teksten til «Leve».

– Man snakker for så mange mennesker, hvor alle disse menneskene har ulike erfaringer, noen i mildere grad. Man må på en måte prøve å treffe hele spekteret. Det var utfordrende, men jeg syns vi klarte det veldig bra.

DERES PERSPEKTIV: Mugisho og Willy forteller P3sommer om hvordan de ville vise deres perspektiv med den nye låta. Foto: Eskil Olaf Vestre

Mugisho føler at det er en annen energi rundt Black lives matter-demonstrasjonene denne gangen.

– Det jeg personlig håpet på med låta var at det skulle være et slipp som ville bidra til å skape en endring i samfunnet rundt rasisme.

– Vi har lyst til å åpne hjertet vårt og vise vårt perspektiv. Vi vil være åpne for å kommunisere og lære av hverandre slik at vi lever i et mer balansert samfunn.

Veien videre

Under intervjuet med P3sommer kan brødrene også fortelle at man ikke skal se bort fra at det blir mer musikk fra denne duoen i framtiden.

– Vi er jo brødre og har drevet med musikk sammen i mange år. Det siste halvåret har vi jobbet sammen i studio og lekt oss, sier Willy.

At dette skulle bli Willys første slipp var aldri planen. Mens brødrene har vært i studio har Willy spilt inn mye annet materiale.

– Så det skjedde litt forandring i planene kan du si. Jeg tenkte at dette er mye viktigere enn å bare gi ut en kul låt, forteller Willy.

Hør det fulle intervjuet med brødrene her!