Musikk mot knuste hjerter

I likhet med resten av oss har også P3-programlederne blitt dumpa. Her er låtene som hjelper dem gjennom kjærlighetssorgen – og de som gjør vondt verre.

Til tross for at vi er midt i en hyggelig førjulstid, står denne uken i de knuste hjertenes tegn hos oss i P3.

Flere undersøkelser viser nemlig at jula ikke bare er en høytid for kos, hygge, religion og tradisjon, men også for å droppe kjæresten. I P3s nye nettserie Dumpa dramatiserer vi ulike brudd, sendt inn av våre lesere, over ti episoder.

Se Dumpa her!

De aller fleste av oss har en eller gang opplevd å få hjertet revet ut av brystkassa og trampet på til det bare ligger istykkerrevne slintrer igjen på bakken. P3s programledere er intet unntak. Heldigvis finnes det musikk som lindrer, trøster og gjenreiser troen på tilværelsen. Vi har stilt følgende spørsmål til fem av P3-profilene:

1. Har musikk en terapeutisk funksjon for deg når et forhold går i stykker?
2. Har du en spesiell låt, plate eller artist som har funket for å bearbeide hjertesorg?
3. Har du en låt eller plate som virker motsatt – som tar deg rett tilbake til tristessen og vekker de kjipe minnene?

Her er programledernes tips til en musikalsk vei gjennom de ulike stadiene av kjærlighetssorgen – samt låtene som gjør for vondt til at de hjelper…

Christine Dancke, programleder Christine:

1. Nei. Når jeg har blitt dumpa – ja, det har skjedd flere ganger – har jeg vært redd for musikk og det den gjør med meg. Samtidig har det vel skjedd at jeg har ønsket å begrave meg i elendigheten, og da har det hendt at jeg har sunget sanger til meg selv i speilet. «Un-break My Heart» med Toni Braxton, for eksempel.

2. Kelis’ “Caught Out There” , Chris Brown med “Deuces”, Beyonces “Irresistible”, Justins “Cry Me a River”, Rihannas “Take a Bow” og JoJos “Leave” funker ganske bra når du har kommet til sinnastadiet.

3. Ja, dessverre. Drakes “Doing it Wrong” og “Marvins Room”. Dessverre.

http://youtu.be/nwyjxsOYnys

Jørn Kaarstad, programleder Jørn:

1. Jeg tyr alltid til musikk i tunge stunder, både på godt og vondt. Enkelte artister har en veldig oppløftende og samlende effekt på meg og noen er i stand til å få meg til å se fremover fremfor å dvele ved sorgen.

2. The Gaslight Anthem sin debutplate Sink or Swim er alltid en gjenganger her i gården. Til tross for den overhengende melankolien, plata gjennom, er det noe med Brian Fallons tekster på den plata som gir meg håp og tro. Spesielt «Wooderson».

3. The Menzingers sin eminente On The Impossible Past er en plate jeg må holde meg unna. For mange minner til låtene og tekstene.

Sjekk også Jørn og lytternes Dumpa-spilleliste:

Cecilie Kåss Furuseth, programleder Ramona og Siggen:

1. Å bli dumpa har flere faser for meg. Den første fasen er den hvor du velter deg rundt i det, kanskje roper høyt og hører på den tristeste musikken. Det er viktig å få det ut, å grine de bitre tårene, og helt skamløst synes synd på deg sjøl. Hvis du later som det går greit kommer garantert følelsene snikende tilbake og biter deg i ræva. Så kommer fasen hvor du blir nødt til å komme deg videre og få opp humøret og selvtilliten. Sett på den låta som får deg til å føle helt konge, den som får deg til å føle deg som en vinner i livet.

2. Min første ordentlige dumpeopplevelse skjedde da jeg var 18. Jeg var så sint, tok bilen til pappa og satte på The Stooges’ «Your Pretty Face Is Going To Hell» på maks volum. Jeg kjørte altfor fort mens jeg hikstegråt. Det hjalp faktisk. Det var den mest effektive bearbeidelsen jeg har vært borti. Gikk over på en dag. I ettertid skulle jeg gjerne hatt det fanga på film. Jeg blir flau av å tenke på det.

3. Det er én spesiell låt, og én spesiell plate som får meg rett tilbake til både hjertesorg og tristesse generelt. Låta er ”The Moon Is A Harsh Mistress” med Radka Toneff. Den er så hjerteskjærende trist. Plata er I Am A Bird Now med Antony & The Johnsons, og da spesielt låta ”Hope There’s Someone”. Jeg så han live på operataket lenge etterpå, og da var jeg rett tilbake i det mørkeste av det mørke. Jeg anbefaler ingen å høre på verken Radka eller Antony, med mindre du har en veldig sterk psyke.

Sigrid Velle Dypbukt, programleder Ramona og Siggen:

1. Jeg får ofte hang-ups på enkeltlåter hvis jeg går på en kjærlighetssmell, og når jeg har hørt de helt i hjel betyr det ofte at ting begynner å gå bedre. Har runda alt fra Willie Nelson til DJ Khaled som en del av opprustningsprogrammet. Tror sistnevnte hjalp aller best, siden man faktisk blir DJ Khaled av å høre på musikken hans.

2. Jeg var 19 og sykt forelska i en fyr som ikke var forelska i meg. En kveld kvinna jeg meg skikkelig opp og prøvde alt for hardt på en fest, og det endte med at jeg kravla med blodige knær, grinende opp et jorde med sau, for å komme meg hjem. Der satt venninna mi utenfor og grein, hun også. Vi grein, flira, dansa og spydde til Chairlifts «Bruises» på repeat hele den natta. Når jeg hører den låta i dag får jeg tilbake den samme deilige, naive troen på kjærligheten som jeg hadde da.

3. Det blir litt som at det er lurt å ikke bruke favorittbrusen sin som blandevann. Jeg har ødelagt Susanne Sundfør på den måten, og det er nesten tristere enn selve bruddet.

Silje Reiten Nordnes, programleder P3morgen:

1. Ja, det har det så absolutt. I en sånn situasjon liker jeg å meske meg med musikk som vekker de vonde følelsene og på den måten bearbeide dem raskere.

2. Jeg har en spilleliste på Spotify som heter noe så klisje som «Heartache» (se under). Den har høy rotasjon hos meg i perioder med hjertesorg.

3. Alle låtene på «Heartache»-lista vekker de vonde følelsene hos meg. Kan trekke frem noen godbiter fra lista: Robyn med «With Every Heartbeat», Adele med «Someone Like You» og Imogen Heap med «Hide and Seek».

Hva er dine låter mot kjærlighetssorg? Øs av din erfaring i kommentarfeltet.