– Å se hvordan musikkbransjen fungerer er tøft

Det har gått et år siden Arif vant Urørtfinalen. Nå utforsker han nye musikalske uttrykk, jobber med nytt album og er klar for å gi kronen videre.

Det har vært et innholdsrikt år for fjorårets Urørt-vinner Arif. Brått gikk han fra å være mannen i gata til å bli et av årets heteste, norske rapnavn med en banger av en låt de aller fleste kan refrenget på.

Den skjebnesvangre kvelden på Samfundet i Trondheim førte også til platekontrakt for Arif, før han i det hele tatt hadde rukket å feire seieren ferdig. På slutten av året, som prikken over i’en, kom EPen Aldri&Alltid, som en slags oppsummering på det absurde året for artisten som egentlig hadde tenkt å gi seg som rapper.

– Albumet ble akkurat som vi planla, kanskje hakket bedre også faktisk. Jeg er veldig fornøyd med responsen og overrasket over hvor bra folk så ut til å ta det nye uttrykket, sier Arif.

 

Les også: Dette er årets Urørtfinalister!

 

Hamskifte

Arif eksperimenterte nemlig med både uttrykk, lydbilde og sjangertrekk på sin andre utgivelse Aldri&Alltid. I takt med det gikk han fra å kalle seg Phil T. Rich til å gå tilbake til sitt fødenavn Arif.

– Vi testet et helt nytt uttrykk på Aldri&Alltid som jeg kommer til å ta med meg elementer av i den videre jobbinga med det neste albumet, som jeg holder på med skissene til nå. Samtidig følte jeg for å se litt fremover og bytte navn. Jeg ville hete noe jeg kan stå for om ti år og kjente meg ferdig med navnet Phil T. Rich, selv om mange har reagert på at jeg turte å bytte noe som var på vei til å etableres som en slags merkevare.

Arif ser ut til å tenkte langsiktig på flere områder. Også når det kommer til sitt musikalske uttrykk er han opptatt av å alltid ligge et hode foran, tøye grenser og teste ut nye ting tidlig. Likevel er det hans første EP Kom Så Tok Ferdiih, den stilen han føler seg mest hjemme i.

– Jeg vil alltid være på og nyskapende. Det er viktig for meg. Jeg føler meg langt fra etablert enda og føler jeg har mye å bevise. Jeg vil sprenge grenser og være med på å bygge norsk rap.

Arif-2-av-Tom-Øverlie

Vært tålmodig

I neste uke skal et nytt band eller artist kåres til å bli Årets Urørt og Arif må vemodig som det er si fra seg den gjeve tronen han har sittet på i året som har gått.

– Hard work always pays off, det er det første jeg kommer på. Jeg er så dårlig på å gi råd og tips, men i mitt tilfelle har tålmodighet vært veldig viktig. Jeg holdt jo på å gi opp musikken fordi jeg ikke følte at det gikk noen vei, det gikk tregt og jeg mistet håpet. I dag er jeg bare veldig takknemlig og kunne ikke tenk tanken på å slutte med musikk.

Hvis Arif ikke hadde meldt seg på Urørt, blitt Ukas Urørt, blitt trukket ut til finalen og vunnet hele greia hadde han mest sannsynlig levd et ganske så ordinært liv. Mest sannsynlig uten musikk.

– Festa fredag og kanskje lørdag. Jobbet på hverdagene og samme greia om igjen uka etter. Kanskje jeg hadde gått på skole eller flytta utenlands, men mest sannsynlig bare hatt en vanlig heltidsjobb, sier Arif.

I stedet blir han stadig oppringt for intervjuer, TV-jobber og spillejobber. Han blir gjenkjent på gata og ikke minst: får jobbet med det han elsker å gjøre.

– Det beste med å vinne Urørt er jo at jeg får muligheten til å leve for det jeg elsker å gjøre. På den andre siden har hele opplevelsen vært preget av både elsk og hat. Å se hvordan musikkbransjen fungerer er tøft, og man innser jo at det til syvende og sist også er en business på de samme premissene som alt annet.

Arif-(Foto-Tom-Øverlie,-NRK

Føler seg heldig

Likevel følger Arif seg heldig. Han har fått lage den musikken han selv ønsker å lage og føler seg ikke overkjørt av plateselskapet eller presset om å selge bra.

– Så lenge jeg kan stå for det jeg lager er jeg fornøyd, og det er det jeg gjør nå. Men jeg er ikke fremmed for å lage en OL-låt eller inngå et samarbeid med en kommersiell popartist. Så lenge jeg vet jeg kan stå for låta hundre prosent, også i fremtiden.

Og det er også det som er Arif første bud til de nye vinnerne.

– Stå på krava dine. Finn flinke folk som har troa på det du gjør, nesten mer enn deg selv og kast deg ut og lag den musikken du/dere føler for.

 
Se Arif vinne Urørtfinalen på Samfundet i fjor: