– Å være en taper har aldri hørtes så kult ut før

Ny fredag, nye låter: Vår Best akkurat nå-liste er oppdatert med låter fra blant annet Brenn, Kamara, Avgvstvs og Simen Mitlid.

Avgvstvs – «Ta det pent»

Det var i 2017 jeg ble tipset om sporet «For all tid», en blankpolert Oslo vest-anthem som jeg falt skikkelig for. Rapperen, som er folkeregistrert med det flotte, blått blod-aktige navnet Haus Augustus Pünther, har siden levert solide melodiske verk.

Det svaier bra med Avgvstvs sine svale raps over oppstemte hiphop-produksjoner, og «Ta det pent» er ikke noe unntak. Lyden minner om Wiz Khalifa anno 2010; pågangsmotet til en ung voksen i form av sangraps over harmoniske, men distinkt slørete låter.

Ali Soufi-Grimsrud, journalist

Brenn – «Gi meg litt fred»

Etter at de to gutta i Brenn satte fyr på samtlige konsertscener rundt om i landet med sitt forrykende debutalbum «Elsker», ble det merkelig stille fra duoen. Tidligere denne uken slapp de nyheten om singelslipp, til enorm respons fra en godt etablert fanskare. Gutta har gitt lyden til moderne tenåringsangst, og denne låta er intet unntak.

«Gi meg litt fred» er en hyllest til de som har fulgt dårlig med i timen, og en særdeles fengende bønn til verden om å gi oss unge litt fred, med tekstlinjer som «jeg kjenner feil sida av senga godt / kjørt på feil bane lenge nok / livet mitt kjennes ut som en inside-joke.» Lekne 80-talls inspirerte gitarriff, og en lett og livlig produksjon, gjør dette til en energibombe av en låt å ta med seg inn i høstmørket. Å være en «taper» har aldri hørtes så kult ut før.

Kristina Bye, journalist

Simen Mitlid – «Grateful Dead»

Simen Mitlid er en folkete singer-songwriter som vi først ble kjent med på Urørt-plattformen for fem år siden. I dag har han sluppet en singel som det ikke er helt uproblematisk å søke opp på strømmetjenester, men om du liker å leve farlig er det definitivt verdt forsøket. For selv om du kan risikere å ende opp med solfylt sekstitallsrock fra California isteden, er det en sjanse du bør ta for å potensielt få oppdage denne biten med høstfylt melankoli fra Østerdalen.

«Grateful Dead» preges av pen produksjon og deilig akustisk fingerspill på gitaren, som sender tankene til både bergenske Kings of Convenience og Mitlids store, amerikanske helt Sufjan Stevens. For Stevens-fans som ble avskrekket av indieinnovatørens bombastiske, gitarløse synth-epos «The Ascension» tidligere i høst, byr faktisk Simen Mitlid på et strålende, lokalt alternativ til deg som savner roligere, naknere musikk i stil med «Seven swans» og «Carrie & Lowell».

Eskil Olaf Vestre, journalist

Oskar Nordbø – «Lord Oh Lord»

Bak det meget norske artistnavnet Oskar Nordbø, fra den definitivt norske oljebyen Stavanger, skjuler det seg et musikalsk prosjekt som låter ett hundre prosent amerikansk. Nordbø er straks klar for å albumdebutere, og dagens smakebit bærer den country-aktige låttittelen «Lord oh lord».

Singelen har et stort, luftig lydbilde i samme ånd som de mer poppete utgavene av moderne americana og indiefolk, og både den fine vokalen og arrangementene kunne passet rett inn på Fleet Foxes’ eminente fjerdealbum «Shore» fra sist måned. For deg som er fan av nostalgiske, unge skandinavere som ble født på feil side av Atlanterhavet, som First Aid Kit, er «Lord oh lord» dagens åpenbare anbefaling.

Eskil Olaf Vestre, journalist

Niilas – «Chaga»

Det bobler og syder når Niilas endelig gir lyd fra seg igjen. Han er av kremen blant den nye generasjonen musikere i det elektroniske og klubborienterte sjiktet, og denne første smakebiten fra et kommende novemberalbum bekrefter posisjonen.

«Chaga» gjør lite leven av seg i sitt forholdsvis tilbakelente og jazzpregede modus, men er likevel fullstappet av lekre nyanser og stemninger. Jeg står med ett bein i en fjellbekk og nyter synet av høstløvet, og det andre beinet på gulvet i en smakfull klubb med øynene lukket, når jeg hører denne. Og det vil jeg gjøre på repeat.

Ruben Gran, musikkprodusent

Kamara – «Sideways»

Bare sekunder ut i låta kan man høre at dette er Kamara, noe som er helt rått med tanke på hvor fersk 22-åringen er som artist. Kamara imponerte som finalist i fjorårets Urørtfinale og slapp tidligere i år den ekstremt fengende låta «20 something». Hun har etablert seg med et tydelig uttrykk, et varmt og fengende popsound og en karakteristisk stemme.

«Sideways» er en sjelfull poplåt om å tørre å følge drømmene sine. Over fengende basslinjer produsert av Mugisho drives låta fremover, mens Kamaras stemme danser luftig og hest mellom beaten. Låta er Ukas låt på NRK P3.

Ida Eline Tangen, musikksjef

Fawlin + Preston Pablo – «Circles»

Fawlin er et navn som har dukket opp flere ganger inne på Urørt sine nettsider i det siste, med stadig sterkere låter; trønderen imponerer nok en gang med «Circles». Kanadieren Preston Pablo er med på laget her, for øvrig en som jeg også kan anbefale å sjekke ut mer av om du liker denne låten. Dette er behagelig balansert pop/R&B med silkemyke og stødige vokaler og et smittende refreng.

Tankene går til tider til noe av den «smooothe» 2000-talls R&B-en med Usher, Ne-Yo og Mario, noe jeg så klart kan sette pris på. Post Malone dukker også opp i tankene, som jo heller ikke er dumt! Jeg gleder meg til å følge Fawlin videre, for jeg har en følelse av at vi har mye godt i vente.

Nina Gjertsen, programleder