AC/DC til iTunes

De australske rockerne har endelig gitt etter for presset og godtar å dele opp sine «kunstverk».

Mange rockehjerter vil antagelig glede seg når AC/DC endelig gjør sin katalog tilgjengelig i iTunes. De er et av de aller siste store banda som har valgt ikke å bruke «eplebutikken». Men i forbindelse med at bandet denne uka gir ut sitt første livealbum på 20 år har de gitt etter.

Med konesretalbumet Live at River Plate blir hele katalogen til AC/DC for første gang tilgjengelig i iTunes. Foto: Albumcover.
Med konesretalbumet Live at River Plate blir hele katalogen til AC/DC for første gang tilgjengelig i iTunes. Foto: Albumcover.

klassiske riff tilgjengelige

Denne uka har Columbia Records og Apple sammen annonsert at rockegigantens klassiske riff nå også er tilgjengelige i digitalt Apple-format, inkludert alle bandets studioalbum, fire livealbum og tre samlere.

Flere store navn, med Beatles helt øverst på lista, har vært nølende til å gjøre musikken sin tilgjengelig i Apples markedsdominerende nettbutikk. Men etter hvert har de aller fleste gitt etter for presset.

– Jeg tror artister innser at de må gjøre dette for at musikken deres skal komme til fansen og for at de skal tjene penger. Med det dårlige salget av cd-plater er turnéer hovedkilden til inntekter, men alle band er ikke istand til å være på veien 200 dager i året, sier Silvio Pietroluongo, listesjef i Billboard til The Huffington Post.

AC/DC, inkludert vokalist Brian Johnson, har vært skeptiske til å la iTunes dele opp deres album og la publikum kjøpe kun enkeltlåter. Foto: NTB Scanpix / Olivier Laban-Mattei, AFP Photo.
AC/DC, inkludert vokalist Brian Johnson, har vært skeptiske til å la iTunes dele opp deres album og la publikum kjøpe kun enkeltlåter. Foto: NTB Scanpix / Olivier Laban-Mattei, AFP Photo.

Kun hele album

AC/DC-katalogen har tidligere kun vært tilgjengelig digitalt i nettbutikken til Verizon etter at de i 2007 skrev under en eksklusiv avtale med forhandleren. Her var det imidlertid ifølge MusicWeek kun mulig å kjøpe hele album, ikke enkeltlåter og ikke til mobiltelefoner.

Da det australske tungrockbandet ga ut sitt forrige album – Black Ice, sa gitarist Angus Young til the New York Times at han ikke ønska at deres «kunstverk» av et album skulle deles opp i mindre biter.

– Det er akkurat som med en kunstner som lager et maleri. Om han synes det er godt håndtverk vil han ønske å beskytte det. Det er akkurat det samme; dette er vårt kunstverk.

– Kommer til å drepe musikken

Vokalist Brian Johnson forklarte overfor Reuters hvorfor de ikke ville være i iTunes.

– Det er mulig jeg bare er gammeldags, men dette iTunes, Gud velsigne dem, kommer til å drepe musikken om de ikke er forsiktige, sa han til Reuters.

– Det bekymrer meg. Jeg er sikker på at de gjør det for å tjene penger så mye penger som mulig. For å si det sånn: Det er i hvert fall ikke av kjærlighet til musikken.

Fortsatt utenfor

En som fortsatt holder seg utenfor iTunes er den amerikanske countrystjerna Garth Brooks. Ellers er det fortsatt flere band som er tilbakeholdende. Def Leppard har kun sitt nyeste konsertalbum tilgjengelig, men holder tilbake resten av katalogen. King Krimson er et annet band som er vanskelig å finne og det samme gjelder metalbandet Tool.

Selv om AC/DC nå har tatt et stort steg inn i den digitale tidsalder har de fortsatt et stykke igjen før de er fullstendig innlemma. Det er fortsatt ingen tegn til at bandet vil bli tilgjengelig i åpne, gratis strømmetjenester som Spotify.

Har du flere eksempler på artister og band som fortsatt ikke er i iTunes? Skriv det i kommentarfeltet!

AC/DC, «You Shook Me All Night Long»: