Armstrong er rusfri

– Jeg skjønte ikke hvor destruktivt jeg levde, sier Green Day-vokalisten i ferskt intervju.

Billie Joe Armstrong, vokalist i Green Day, er nylig tilbake fra et vellykket opphold på rehab, etter flere år med selvmedisinering, alkohol- og pillemisbruk.

Les: Legger seg flate – sjekker inn på rehab

Armstrong fikk mye oppmerksomhet etter et raseriutbrudd under en konsert i september. Da bandet fikk beskjed om at de bare hadde ett minutt igjen å spille på iHeart Radio-festivalen, skjelte vokalisten arrangørene ut etter noter fra scenen.

Kort tid etter kom meldingen om at Armstrong hadde blitt lagt inn på rehab. Nå er han utskrevet – og rusfri.

Sliter fremdeles

– Jeg har prøvd å bli rusfri siden 1997, men ville ikke være del av noe avvenningsprogram, sier han i et ferskt intervju med Rolling Stone. 

Etter å ha sluppet albumtriologien bestående av ¡Uno!, ¡Dos! og ¡Tre! i høst og vinter skal Green Day igjen ut på turné. De spiller blant annet i Oslo 30. juni. 

– Jeg er ikke alltid like sikker på at jeg er klar for det. Jeg har fortsatt en voldsom hang til alkohol, og noen søvnløse netter, sier Armstrong i intervjuet. 

Han sier han er nødt til å være forsiktig når bandet legger ut på turné.

– Minst 75 prosent av publikum kommer til å drikke. Jeg må passe på hva jeg gjør, sier han.

Billie Joe Armstrong har hatt store rusproblemer i flere år. (Foto: REUTERS/Mario Anzuoni)
Billie Joe Armstrong har hatt store rusproblemer i flere år. (Foto: REUTERS/Mario Anzuoni)

Blandingsmisbruk

Armstrongs vokste opp i et hjem med alkoholproblemer. Han begynte med å røyke marihuana og feste hardt – deretter kom blandingsmisbruket med blant annet beroligende medisiner og sovetabletter.

– Det gikk så langt at jeg til slutt ikke ante hva jeg tok om dagen og hva jeg tok når jeg skulle sove. Sekken min var så full av piller at den hørtes ut som en gigantisk babyrangle, sier han. 

I tillegg kom et stort alkoholforbruk. Fra å ta et par øl før en konsert, utviklet vokalisten en vane for å drikke mye før bandet gikk på scenen.

– Det fikk meg til å slappe av og ikke bry meg, sier han.

– Jeg innså ikke hvor destruktiv jeg var. Jeg trodde alle var med på moroa – men det var jo jeg som var klovnen.

I et intervju med Lydverket i høst, avslørte Armstrong at mottoet han er at det er bedre å angre på noe man har gjort, enn på noe man ikke gjorde. Det kan kanskje forklare noe av den utagerende livsstilen.

Se hele intervjuet her.

Meditasjon og bønn

Det hele toppet seg altså sist september. Da tok bandets manager grep, og krevde at Armstrong tok en tur på rehab.

– Det sykeste var at jeg da bare gledet meg til narkotikaen var ute av kroppen, slik at jeg kunne begynne å drikke igjen, sier 41-åringen.

Rehabiliteringsprogrammet Armstrong deltok i, var basert på «meditasjon gjennom bønn». Mye av det ble gjennomført hjemme, slik at rockestjernen kunne være rundt de han er glad i. Allikevel beskriver han avvenningen som grusom.

– Jeg så ikke for meg å følge med på slippet av ¡Uno! mens jeg var på avvenning, sier han.

Green Day legger straks ut på turné, og starter i USA. I juni kommer de til Norge og Oslo.