Årets Slottsfjell-festival står for dør og nok et festivalpublikum er klare til å ta inn over ny musikk, spennende konsertopplevelser og kanskje også en god dose alkohol, den kommende helgen i Tønsberg.
Les også forrige ukes liste: De kjipeste artistene
Les også: Alt fra Hovefestivalen her!
I tillegg til et fullt festivalprogram med en rekke store band og artister, byr Slottsfjell også på noen av verdens største DJer og produsenter, både på dagtid og på festivalens klubbalibi, Kastellnatt.
Noe som går igjen i dette miljøet er at mange av artistene av ulike grunner skjuler sin identitet. Ved bruk av rare navn, masker som skjuler ansiktet, tilgjorte stemmer og ved å ikke stille opp i media, setter de musikken de lager i fokus og forblir mystiske og interessante bakmenn- og kvinner. To gode, aktuelle eksempler på dette kommer fra Norge, og spiller på nettopp Slottsfjell denne helgen.
Lyssky innekatt
Magnus Høiberg, som han egentlig heter, har vunnet norgesmesterskap på sitt felt i DJ’ing. I 2008 representerte han Norge i verdensmesterskapet i London, hvor han endte på en femteplass. Den gangen under navnet DJ Final. Som DJ Final var han lenge den faste DJ’en til det norske multitaltentet og rapperen LidoLido. I 2011 startet han et nytt og selvstendig musikkprosjekt under navnet Cashmere Cat. Det tok ikke lange tiden før han, med sin helt særegne stil og tydelige perfeksjonisme, ble et musikalsk fenomen blant musikkinteresserte på nettet verden over.
Tross to stabile EP’er, en rekke store, internasjonale samarbeid og en haug med lovord fra både norsk og utenlandsk presse, forblir Cashmere Cat en lyssky innekatt. Høiberg stiller sjeldent opp på intervjuer og uttaler seg lite i media.
«Ukjent» artist
Kort tid etter Cashmere Cats gjennombrudd, dukket det opp en ny mediesky artist – Trippy Turtle. Musikalsk lå Trippy Turtle svært nære Cashmere Cats stil og mange trodde lenge dette var Høibergs andre musikalske alibi. Etter flere opptredener med maske og så godt som ingen uttalelser i media, kom det sakte men sikkert frem, via rykter, at den mystiske artisten bak var en kjent norsk rapper.
Yoguttene
For akkurat et år siden, sommeren 2013, dukket fire bergensrappere opp på Dagbladets nettsider under tittelen «Mystiske rappere har tatt identiteten til norske kjendisdamer». Rapperne Handerre Linni, Onge Anka, Jenny Skavland og Idol Tone, i rapgruppa Yoguttene, hadde nådd overflaten.
Se også: Christine Live med Yoguttene
Med sine særegne stemmer og nærmest egne språk har de bygd en stabil fanskare og skapt en egen trend både på nett, på scenen og på de mange utgivelsene de har på kappen. Men bergenserne er så godt som anonyme bak sine katteprintmasker, noe de har klart å forbli i over ett år, til tross for oppmerksomheten både de selv og musikken deres har fått.
Gorillaz
For femten år siden opprettet den tidligere vokalisten i bandet Blur, Damon Albarn , et nytt musikalsk prosjekt sammen med låtskriver og tegneserieskaper Jamie Hewlett. Resultatet ble den virtuelle hiphop-, rock- og popgruppa Gorillaz. I tillegg til de to musikerne består gruppa av fire animerte medlemmer kalt «2D», «Murdoc», «Noodle» og «Russel».
I 2002 slapp Gorillaz debutalbumet med samme navn, et album som solgte over sju millioner eksemplarer og skaffet gruppa plass i Guinness rekordbok som tidenes mest sukessfulle virtuelle musikkgruppe. Men hvordan gjør det populære bandet konsertene sine når over halve gruppa egentlig ikke finnes?
Gorillaz’ konserter er ikke bare en konsert, men et fullt visuelt show med en stor skjerm som viser videofilmer og animasjoner både under og mellom låtene. Til tider kan man også se livebandet som silhuetter bak skjermen. Gruppa har også eksperimentert med hologrammer av de fiktive figurene på scenen.
Sophie
Den spirende elektronikaartisten Sophie kommer til Slottsfjell og Kastellnatt til helgen. Med få utgivelser og en tilsynelatende mediesky bakmann går Sophie inn i en stadig økende rekke av mystiske, undereksponerte elektronikaprodusenter. Under de få intervjuene han gir fra seg sensureres han bak en barneaktig, tilgjort stemme mens han lirer av seg korte og kryptiske svar, som får deg til å stå igjen som et enda større spørsmålstegn enn før det hele begynte.
Ryktene skal ha det til at det bak det søte og yndige artistnavnet skjuler seg en voksen mann fra Skottland, kalt Sam. Det skal også være produsenten selv som synger vokalene med pitchet stemme. Sophie forsvarer anonymiteten følgende i et Pitchforkintervju tidligere i år:
– Musikken handler ikke om hvor man vokser opp eller hvordan man ser ut inntil en vegg. Man bør heller bruke muligheten man har til å si hva man har på hjertet, i stedet for å koble et utseende til musikken – For ingen bryr seg om hvordan man ser ut.
Daft Punk
Den franske elektronika-duoen Daft Punk har gjort karriere på funky og dansbar musikk, men har også blitt kjent for å gjemme seg bak robotmasker under konserter og andre offentlige opptredener.
– Vi valgte ikke å bli roboter. Det var en ulykke i studioet vårt. Vi jobbet med en sampler, og nøyaktig kl. 09.09 9. september 1999 eksploderte den. Da vi kom til bevissthet la vi merke til at vi var blitt roboter, har Thomas Bangalter sagt i et intervju.
Produsentduoen som består av Thomas Bangalter og Guy-Manuel de Homem-Christo gir sjeldent intervjuer. Grunnen til at de prøver å forbli så anonyme som verdensstjerner kan være, er rett og slett at de er sjenerte. De har også tidligere sagt at de valgte å skjule identiteten sin for å verne privatlivet sitt og for å holde fokus på musikken.
Buckethead
Buckethead er først og fremst kjent for sitt gnistrende gitarspill, som har gjort han til en gjenganger på lister over de raskeste gitarspillerne. Så legger man kanskje også merke til KFC-bøtten på hodet og den hvite, følelsesløse masken foran ansiktet når han spiller konserter.
Ifølge nettsiden til Buckethead, eller Brian Carroll som han egentlig heter, ble rockegitaristen oppdratt av en flokk kyllinger. Han vokste opp i hønsehuset på en gård drevet av onde eiere. En dag skal kyllingene ha klort ansiktet av Buckethead, som gjorde at han begynte å bruke masken. Så skal eierne ha kastet inn en bøtte med fritert kylling (psykisk terror), som han begynte å bruke som hatt.
Buckethead begynte visstnok å spille gitar for å lydlegge horror- og sci-fi-filmene han så på drive-in-kinoen, gjennom et hull i gjerdet på gården.
Da han ble spurt av MTV News om hvorfor han brukte masken, svarte Buckethead kryptisk:
– Det er ingen maske.
Slipknot
Det amerikanske metallbandet Slipknot ble inspirert til å bruke masker av trommeslager Shawn Crahan. Han pleide nemlig å ta med seg en skummel klovnemaske på øvingene. Gruppen bestemte seg for å ta det et steg lengre, ved å i tillegg bruke matchende drakter.
Slipknot-medlemmene går ikke under sine egentlige navn, men har i stedet valgt seg et nummer mellom 0 og 8. Dette er sammen med draktene og maskene ment som en kommentar på kommersialiseringen i musikkbransjen.
Akkurat som Daft Punk hevder Slipknot at de bruker masker for å få oppmerksomheten vekk fra privatpersonene, og over på musikken.
– Det er vår måte på å bli mer intim med musikken. Det er en måte for oss å ikke være bevisste på hvem vi er og hva vi gjør utenfor musikken, har vokalist Corey Taylor fortalt NY Rock.
Savant
Den norske elektronikaprodusenten Aleksander Vinter er bedre kjent under artistnavnet Savant, som også er navnet på et syndrom som han hevder har gitt han musikalske evner. Siden han begynte å lage musikk, har han lagd over 10 000 sanger, fra klassisk musikk til svartmetall og dubstep.
Selv om han ikke legger ned noe innsats i å prøve å skjule identiteten sin, så bruker Savant en Guy Fawkes-maske når han opptrer. Det er den foretrukne forkledningen til aktivistgruppen Anonymous. Hovedpersonene i filmen V for Vendetta, som Savant er stor fan av, bruker også denne masken.
– Jeg liker ideen om samhold og anonymitet. I tillegg ligner jeg av en eller annen grunn på masken, så det er morsomt uansett.
Ghost
Det svenske tungmetall-bandet Ghost er lett gjenkjennelige på sine kostymer. Det er ennå ikke offentlig kjent hvem som skjuler seg bak maskene.
Frontfiguren og vokalisten kaller seg Papa Emeritus, er kledd opp som den katolske paven og sminker på seg en hodeskalle under konserter. De andre fem medlemmene i bandet bruker sorte masker, kapper med store hetter og blir bare kalt for The Nameless Ghouls.
Under en spørsmål- og svarrunde med Reddit svarte rockeprestene på det mange av oss lurer på.
Hvordan skriver Nameless Ghouls autografer?
– Vi har faktisk lagd våre egne, individuelle stempel som vi bruker for å signere plater. Papa Emeritus signerer med sin egen autograf.
Hvordan sørger dere for å forbli anonyme?
– Vi deler ut en haug bestikkelser.
Er det vanskelig å vite hvem som er hvem når dere opptrer?
– Etter over 120 show sammen så kjenner vi hverandres kroppsspråk veldig godt. Flere av oss var venner før bandet, så vi kjenner hverandres bevegelsesmønstre.
The Knife
The Knife er en svensk elektronika-duo, bestående av søsknene Karin Dreijer Andersson og Olof Dreijer. De er så mediasky at de ikke begynte å spille konserter før i 2006, sju år etter de dannet gruppen.
Når de først spiller konserter, er det som regel med tung sminke eller ansiktsmasker. Da det kan være opptil sju personer på scenen, i samme klær og med samme hårklipp, er det ofte vanskelig å finne ut hvem som er hvem. Til og med frontfigurene Karin og Olaf kan være vanskelige å finne.
The Knife gidder sjelden å bry seg om å stille opp for media, eller de andre kommersielle kreftene i musikkbransjen. De har vunnet en rekke svenske Grammis-priser, uten å møte opp for å ta i mot prisen. På de fleste pressefotoene er Karin og Olaf ikledd langnebbete masker, slik som pestdoktorene brukte under middelalderen.
– Maskebruken spiller på hvor viktig det er for media å ha bilder av musikkartister, har duoen tidligere uttalt i et intervju.