Best akkurat nå

17 år gamle Billie Eilish har endelig sluppet debutalbum og den norske nykommeren EHI leverer imponerende r&b. Dette er ukas favorittlåter.

Uansett om du skal gire det opp eller roe det helt ned i helgen, er det garantert noe for deg i ukas Best akkurat nå. Kjartan Lauritzen har sluppet en energibombe av en låt og Urørt-universet byr på mange godbiter.

Best akkurat nå

Her er musikkprofilenes nye låtfavoritter. Hver uke samler vi musikken vi synes du bør sjekke ut i ei Spotify-liste slik at du kan gå inn i helga med ny musikk på øret!

Se også: Tidligere Best akkurat nå-favoritter

Vi samler musikken vi synes du bør sjekke ut i ei Spotify-liste. Alle sjangre får plass, og siden hele det store musikkmiljøet i P3 bidrar, er det noe for enhver smak på lista. Her vil det til enhver tid ligge 100 låter. 🎼

Sjekk ut spillelisten her

Les også: Slik bestemmes P3-musikken

Bendik Hansen, journalist i Urørt

Billie Eilish – «Bad Guy» (Ukas låt på P3)
Da jeg hørte denne for første gang, ble jeg litt skamfull over å ikke ha sjekket ut musikken til 17 år gamle Billie Eilish før nå. «Bad Guy» er ikke bare mystisk, herlig selvsikker og full av spennende sci-fi-lyder – den er også totalt umulig å ikke bli opphengt i. Eilish sin attitude løfter låta opp til et helt annet nivå, og når den etter to og et halvt minutt gjør et syvmilssteg av et taktskifte, forstår du kjapt hvorfor låtene på amerikanerens ferske debutalbum allerede har svimlende høye lyttertall. En artist som uten tvil vil prege lyden av 2019!

Toy Savoy – «Something New» (Fra Urørt)
Se for deg at du kjører rundt og rundt i en seig karusell. Akkurat sånn høres “Something New” ut. Inspirert av artister fra Beatles og Beach Boys, til psych-rockerne i Tame Impala, har Toy Savoy klart å lage noe ambisiøst som det også går an å bryne seg litt på. Selv beskriver de låta som et forsøk på å fange den pussige tilstanden mellom barndomsdrømmer og voksne engstelser – noe som passer overraskende godt for den gjennomgående balansegangen mellom buldrende synther og leken pling-plong-gitar. Skru på, og la gitarsoloen dra deg rett inn i helgestemninga!

Kefeider – «Weightless» (Fra Urørt)

Denne kunne vært tatt rett ut fra neste film basert på en Tore Renberg-bok. På den gode måten! “Weightless” føyer seg inn i rekken av gitardrevne låter med høy nostalgifaktor, og vil trolig smelte hjertet til enhver som syns det er greit med små tanke-tidsreiser tilbake til gode, gamle minner. La oss håpe at noen norske festivaler booker Kefeider – for med denne sjarmoffensiven er det lett å spå minneverdige øyeblikk.

Murmur – «Replaced» (Fra Urørt)

Der synthpop ofte føles pompøs, og litt som en eneste klam omfavnelse av 80-tallet, er «Replaced» et eksempel til etterfølgelse. Murmur har latt seg inspirere av sin egen gamle dagbok da hun lagde låta. I den var det en liste om ting hun ønsket å glemme ved en person, og en slags slagplan for hvordan disse tingene kunne glemmes. Den repetitive pling-plong-synthlinja fester seg som klister på hjernen, og sammen med Sunniva Mellbyes særegne vokal er dette festmusikk for den litt dystre.

 

Anab Ayan Suleiman, musikkprodusent

Ehi – «Tusen millioner dråper»

Tre måneder etter «Faller» – en av de fineste norske r&b-låtene jeg har hørt på lenge – følger EHI opp med «Tusen millioner dråper». På denne singelen får vi en mer nedstrippet versjon fra Stovner-gutten, over en laidback produksjon. Det er noe veldig sommerlig med låta også, akkurat i tide nå som våren er her. Hør flere r&b- og hiphoplåter på P3X i NRK Radio her.

 

Peder Haugfos, journalist i Urørt

Days of August – «She Was a Saint» (Fra Urørt)
En melankolsk, nedstrippet og ærlig indie/folk-låt om savnet etter en mor og angsten for hvordan hovedpersonen i låta skal klare seg uten henne. Trist, men fint budskap om å se sin kjære igjen en dag. Høydepunktet oppstår under et parti med steelgitar, og låta er ellers full av lugnt gitarspill og rolig vokal, i samme gate som Bon Iver, Ben Howard og Sufjan Stevens. Som skapt for melankolske kvelder eller rolige søndager.

Isák – «Maze»
En gammel slager innen samisk musikk har fått nytt liv gjennom popgruppa Isák, med Ella Marie Isaksen Hætta i spissen. Det urgamle instrumentet runebomme som Mari Boine brukte i sin versjon av «Maze» er byttet ut med Isáks synther og et større trommesett. Ella Marie har åpnet folks øyne for den samiske musikken og tatt med samiske tradisjoner inn i populærkulturen. Spennende!

Blümchen – «Computerliebe»

Mange kjenner Blümchen best for sin trance-aktige pophit «Heut ist mein tag» fra 1997 som toppet hit-listene i hele Skandinavia.I 2001 sa Blümchen “ha det bra” til sitt artistnavn. 19 år senere gjør hun comeback. «Computerliebe» er en cover av Paso Doble fra 1985. Til tross for at tiden har gått så står hennes musikalske uttrykk fortsatt med en fot plantet godt inne i 80-og 90-tallet. Et irriterende fengende synth-univers. Godt mulig denne låta kom ut 20 år for sent, men den vekker nostalgi og får deg til å trekke på smilebåndet enten du vil eller ei!

Emancipator – «Chameleon»
Dette er urfolksmusikk med moderne vri. Den alternative amerikanske elektronika-produsenten beveger seg inne sjangere som hiphop og ambient. Emancipator tar elementer fra verdensmusikken og urfolksmusikk og gjør det om til synther på en finurlig måte. På toppen av det hele ligger en nedpå hiphop-beat som gjør låta både dansbar og avslappende. Han skaper en atmosfærisk stemning i sin musikk og tar deg som lytter inn i et skiftende lydlandskap.

 

Jørn Kaarstad, programleder

Bracket – «Canned From The Food Drive»

Poppunk-veteranene i Bracket er endelig gjenforent med legendariske Fat Wreck Chrods. Det feires med ny plate og singelslipp av «Canned From The Food Drive».
Som alltid står de for en litt skranglete punkrock fusjonert med Beach Boys-harmonier og nynnbare refreng. Mao. et passende soundtrack for en vår som kommer stadig nærmere.

Dinosaur Pile-Up – «Trash Metal Cassette»

Det er lite som vitner om at rocketrioen Dinosaur Pile-Up egentlig stammer fra den forholdsvis trauste Yorkshire-regionen i England. På bandets siste singel «Trash Metal Cassette» er det nemlig mer amerikansk landevei enn det er britiske murhus. Smakebiten, på den kommende fullengderen «Celebrity Mansions», er nemlig akkurat så roadtrip-vennlig som den høres ut. En salig blanding av «balls to the walls»-metallriff, cheearleader-heiarop og vokalist Matt Biglands Foo Fighters-flørting, gjør «Trash Metal Cassette» til en av årets kuleste rockelåter så langt.

 

Anna Nor Sørensen, musikkjournalist, P3.no

Kjartan Lauritzen – «Game boy»
Noen ganger trenger man å lene seg tilbake, vippe godt med foten, nikke på hodet og løsne litt på bekymringsrynka jeg regner med flere enn meg har anlagt gjennom årenes løp. Og kanskje drikke altfor mye Burn. En som garantert slukte et par bokser med den klissete energidrikken før han gikk i studio, er Kjartan Lauritzen, for «Game boy» bobler over av smittsom energi. Med nostalgiske spillyder (så klart), en lys fløytelignende linje, Pers karismatiske rapping, og med Store P som kjærkommen gjest, får denne låta meg i sjeldent godt humør.

Hatchie – «Stay With Me»

Mine gode venner, vi får ikke nok «gråter-på-dansegulvet»-låter, gjør vi vel? Det gjør i hvert fall ikke jeg, og selv om jeg sjelden gråter på dansegulvet, er det noe med den følelsen av det sånne låter gir. Som «Stay With Me», den ferskeste singelen fra australske Hatchie. Her har vi med en skikkelig dreampop-perle å gjøre og det lover godt for debutalbumet som kommer i juni.

The National – «Light Years»

Kan noen holde veska mi mens jeg grer ståpelsen med børste? Altså, The Nationals mer nedpå, pianodrevne ballader og Matt Berningers helt vilt vakre stemme treffer en nerve i meg ingen andre kan. Mer enn det har jeg faktisk ikke å si om den saken, annet enn at jeg anbefaler å plassere hodetelefonene godt på ørene, lukke øynene og bare føkkings nyte et nydelig stykke musikk.

Flume ft. Hwls, Slowthai – «High Beams»
Hadde det vært lov å anbefale en hel miksteip, hadde jeg gjort det, for Hi This Is Flume som kom for litt siden burde egentlig høres i sin helhet. De sømløse overgangene er nemlig like tilfredsstillende å høre på som det er å se noen skjære gjennom såpestykker. Likevel stikker «High Beams» seg ut, med australske Hwls og den britiske rapperen Slowthai på laget. Lite får meg til å føle meg like sjef som den tunge bassen og frampå rappingen man får servert rett i fleisen av den låta her.

Samu – «Show Me Love»
Denne norske kvintetten gjorde seg bemerket hos Urørt-redaksjonen allerede i 2016, og nå følger de endelig opp med sin tredje offisielle singel, «Show Me Love». En behagelig poplåt med jazz-inspirert trommelinje, lekne synther og en sjarmerende vokal fra Trine Hansen, som gjerne vil at noen skal vise henne hvordan ekte kjærlighet egentlig skal være. Det er det sikkert flere som lurer på, og selv om vi ikke får svaret i «Show Me Love», får vi i alle fall en digg låt å putte i lista.