De lagde fjorårets nordiske album

Elektronika-duoen The Knife sikrer Sverige den tredje Nordic Music Prize på like mange år, og danker ut blant annet tre norske artister.

Lørdag kveld ble klart at det er den svenske elektronika-duoen The Knife som kan ta med seg den prestisjefulle prisen for fjorårets beste nordiske album hjem fra by:Larm.

Gruppen, som består av søskenparet av Olof Dreijer og Karin Dreijer Andersson, var selv ikke til stede under prisutdelingen, som foregikk foran en fullstappet sal på Sentrum Scene.

Juryen var klokkeklare i sin begrunnelse på hvorfor akkurat The Knife hadde lagd fjorårets beste nordiske album med sitt Shaking The Habitual.

– Årets vinner av Nordic Music Prize er radikale på så mange nivåer. Lyrisk, visuelt, musikalsk og politisk. Det er et modig og utfordrende arbeid. Både blendende tidsriktig og fullstendig kompromissløst. The Knife har selv beskrevet platen som “å leke med folks tid og konsentrasjonsevne – i en tid der det virker som om ingen har det.” Shaking the Habitual er mye mer enn en samling låter, det er en erklæring.

Blandede anmeldelser

Albumcoveret til Shaking the Habitual. (Foto: Promo)
Albumcoveret til Shaking the Habitual. (Foto: Promo)

Det prisvinnende albumet Shaking The Habitual ble sluppet i april i fjor til blandede anmeldelser, fra genierklæringer til det mer middelmådige. P3s anmelder ga det terningkast tre, og mente at «The Knife eksperimenterer mer enn før på sin nye plate – men drar tidvis særheten litt for langt.»

Les også: The Knife med manifest

Siden albumet ble sluppet i april, har de The Knife også gjestet Øya. Der klarte de å imponere P3s anmelder som mente at: «Mye skurrer ved Shaking The Habitual Show. Det stopper imidlertid ikke The Knife fra å løfte klubbmusikken sin til forfriskende høyder.»

Saken fortsetter under artikkelbildet.

The Knife, Øyafestialen 2013. Foto: Tom Øverlie, NRK P3
The Knife, Øyafestialen 2013. Foto: Tom Øverlie, NRK P3

Fortsetter Sverige-dynastiet

Søstrene i First Aid Kit vant fjorårets Nordic Music Prize. (Foto: Promo)
Søstrene i First Aid Kit vant fjorårets Nordic Music Prize. (Foto: Promo)

Kuriøst nok gjentok fjorårets historie seg igjen. I fjor var det et annet svensk søskenpar som stakk av med seieren, nemlig First Aid Kit. Nordic Music Prize har blitt delt ut årlig siden 2011. Islandske Jónsi vant i 2011, og svenske Goran Kajfeš i 2012.

Ved at The Knife stakk av med seieren ble det også klart at Sverige-dynastiet fortsetter, etter å ha vunnet prisen for beste nordiske album tre år på rad.

Det var hele tolv nominerte til Nordic Music Prize-finalen. Norge hadde tre representanter i finalen, nemlig rockebandet Atlanter, Oslo-artisten Jenny Hval og folkpop-duoen Mona & Maria. Resten av nominasjonslisten besto av Death Hawks, Hjaltalín, Iceage, Jenny Wilson, Minä ja Ville Ahonen, Múm, Rhye og Synd Og Skam.

Se musikkvideoen til The Knife – «A Tooth For An Eye»: