Delara med superstjernesamarbeid: – Ein hardtslåande kombinasjon

Vår Best akkurat nå-liste er fylt opp med nye låter fra blant annet Ezzari, Mall Girl, Delara og Murder Maids.

Derin – «Drop»

Lite visste vi at en versjon av partymajesteten Fatman Scoop befinner seg i Bergen. På humørfylte «Drop» kanaliserer Derin newyorkeren med brautende hedonistraps over en melodisk og festvennlig produksjon. Vi vet alle at 2020 er motstykket til alt som heter fest, men jeg merker dette ikke er noe å forakte. Snarere tvert i mot. Slipp deg løs i tre minutter.

Ali Soufi-Grimsrud, journalist

Pasha + Coucheron – «Ney»

– Det er sprik mellom det følsomme og vakre, og dumme klubb-bangers. Et sted i mellom finner du miksteipen, fortalte duoen til undertegnede i februar.

Produsent Coucheron og rapper Pasha holdt ord da teipen traff internettet i forrige uke. Det går høyt og lavt, og selv om det til tider svinger vel mye, er det en del moro å finne her. Hiphop-nuggeten «Ney» slår hardt fra seg (les: kategori dumme klubb-bangers), og jeg er fristet til å si at dette kunne vært en Clipse-produksjon anno begynnelsen av 00-tallet. Ingen sammenligning forøvrig, altså, men dette er nesten litt nostalgisk. Hvor er Minidiscen?

Ali Soufi-Grimsrud, journalist

Briis – «Time to run»

Ålesund har gitt oss noen av våre største popstjerner de siste par årene, selveste Ingrid Helene Håvik fra Highasakite og Sigrid. Ut av intet melder nå en ny, lokal poputfordrer sin ankomst: Briis er artistnavnet til soloartisten og ålesunderen Lars Vågsholm Husby. Hans egenproduserte første singel, «Time to run», er en deilig miks av slørete falsettovokal, sløv synth og akustisk gitar.

For deg som er fan av islandske Ásgeir eller det senere materialet til Bon Iver, er det bare å kaste seg over denne avslappende høstlåta først som sist. Har vi hørt noe liknende før? Joda, men dette er en svært lovende debut.

Eskil Olaf Vestre, journalist

Mall Girl – «Bad girl»

Dette er den fjerde singelen til det fortsatt ferske oslobandet Mall Girl, og slik har vi aldri hørt dem før. Jeg kan i det minste ikke erindre at vokalist Bethany Forseth-Reichberg har ropt «NASTY BOY!» over maskingeværtrommer ved tidligere anledninger. Låta er en spinnvill berg-og-dalbane mellom partier preget av den søte og milde indie-musikken bandet var mest kjent for hittil, og aggressive, harde partier med gitarist Iver Armand Tandsether i full støygitarmodus og rytmeseksjon Eskild Myrvoll og Veslemøy Narvesen på sitt mest militaristiske.

«Bad girl» har splittet personlighet på et annet vis også: På den ene siden låter dette som rå, upolert live-rockemusikk, men på den andre siden har de fått Selmer- og Henrik Felipe-produsent Marius Elfsted til å legge på en markant, elektronisk overdub på toppen. Det er så feil at det blir helt riktig, og låter som om Briskeby hadde jammet med Sonic Youth i 2000. Forfriskende originalt!

Eskil Olaf Vestre, journalist

Purple-X – «Monkey»

Når man har frustrasjon i seg, er det en velsignelse at det finnes folk som er i stand til å traktere instrumenter forbilledlig og formidle frustrasjonen gjennom musikk. Purple-X er fasansfullt gode på det. Dessuten har punkrocken deres en kløkt og energi ved seg som både smitter, gleder og frister danseføtter. Kanskje er dette hissig, dystert og mørkt, men like fullt forfriskende fargerikt. Det blir garantert mer av det når de albumdebuterer i slutten av november. Jeg kan knapt vente.

Ruben Gran, musikkprodusent

Loredana + Delara – «Checka»

Amanda Delara, som no kallar seg berre Delara, går nye retningar med hennar nyaste slepp som kom ut førre fredag, og dette er ein ekte banger. På «Checka» har Delara og produsent Sondre Haftorsen fått med seg den sveitsisk-albanske superstjerna Loredana som har hatt fleire førsteplassar i Tyskland det siste året. Tysk rap blanda med Delara si vakre, milde stemme på velproduserte, heftige beats er ein hardtslåande kombinasjon.

Arianrhod Engebø, programleiar

Murder Maids – «POGOJUMPINGSCHIZOTRIP»

Det er vanskelig å la være å sammenligne Murder Maids med sambygdingene Combos. En ting er at de er fra samme by (ish) og at begge er glade i lange, artige låtnavn, men musikalsk har de også sugd på samme svette, tatoverte pupp. Her gis det full spiker fra første strofe, og det leveres en stor jernbøtte full av deilig stram hardcore punkrock uten pause.

10. oktober spiller Murder Maids og Combos konsert sammen i Trondheim. Det kommer til å bli legendarisk, ja, kanskje like gøy som da Combos varmet opp for The Good the Bad and the Zugly tidligere i år, men jeg lurer veldig på hvordan de skal løse fansen sin moshpit-trang i disse coronatider. Gratis sprit og munnbind til alle? Gaffe folk fast i gulvet med en meters mellomrom?

Morten Skogly, journalist

Ezzari – «Elsker/hater min hood»

Ezzari – kjent fra Skam og Andregenerasjonen på P3 – har testet flere ulike versjoner av lydbilder knyttet til hiphop-sjangeren siden han for alvor begynte å slippe musikk for noen år siden. Mange har nok ventet på akkurat det uttrykket han leverer på sin siste låt «Elsker/Hater min hood». I løpet av den hele seks minutter lange låta forteller Ezzari om oppveksten sin på Hakueto og sitt ambivalente forhold til stedet.

Ezzari er flink med ord, og låta fungerer nesten som en blanding av en lydbok, en låt og en podkast. Ezzari skaper så tydelige, detaljerte og fine bilder gjennom språket sitt, og viser virkelig hvor god han er som både formidler og historieforteller.

Adiele Krüger Arukwe, musikkprodusent