Derfor elsker jeg Justin Bieber

Mitt navn er Niklas Baarli, jeg er 24 år gammel og jeg digger – nei, jeg elsker – Justin Bieber, skriver programlederen i Verdens Rikeste Land på P3.

Niklas Baarli er programleder i Verdens Rikeste Land på P3. Foto: NRK P3
Niklas Baarli er programleder i Verdens Rikeste Land på P3. Foto: NRK P3

Slapp av, jeg er ingen hysterisk Justin Bieber-fanatiker.

Jeg tar meg ikke fri fra jobben for å løpe rundt i Oslos gater i håp om et lite glimt av verdens største popstjerne på en hotellbalkong. Du ser meg ei heller gråtende på første rad når Biebs inntar Telenor Arena for å oppfylle enhver ungpikes store drøm i neste uke. Jeg styrer min begeistring til en rolig, men ektefølt fascinasjon for fenomenet, bedriften og sirkuset som utgjør Justin Bieber.

For ordens skyld: Jeg har sitteplass på konserten. På K-feltet.

Les også: Alt du trenger for å overleve når Bieber treffer Oslo

“Hva er det som er så bra med Justin Bieber?”

Det spørsmålet har jeg fått så mange ganger at jeg totalt har mistet oversikten. Jeg har etterhvert begynt å gå på autopilot når jeg må forsvare min forkjærlighet for den unge artisten det har gått så inflasjon i å hate – utrolig nok, egentlig, ettersom dette handler om en tenåring som har gjort suksess med sang og dans.

Uansett hvor innbitt det krampaktige hatet ditt måtte være: Du kan ikke krangle med fakta. Justin Bieber er en totalpakke med et schwung og et kick som både kan og bør gi deg biebersveis.

Men siden du leser dette, skal jeg skal ta meg selv et skikkelig tak i nakkeskinnet og gjøre et ærlig forsøk på å gå utenfor autopiloten. Jeg gjør det enkelt, starter på toppen og jobben meg nedover listen over de tingene som gjør Bieber til noe av det mest fascinerende i popbransjen for meg personlig.

Les alt om Justin Bieber på P3 Musikk

Bieber er en 19 år gammel kanadisk maskin

En velsmurt maskin er han også. Greit nok, la oss ikke spille teater og late som at Justin Bieber er en artist med verdens største hjerte for kunsten musikk. Han leverer rullebåndspop, ihjelproduserte hitlåter som fyller dansegulv og stemmebånd verden over. En ærlig sak.

Bieber har en stemme som ikke klarer å blåse noen andre enn en Idol-jury av banen. La oss innse fakta også her: Justin synger fra middels til bra.

Men med noen av verdens beste produsenter ved miksebordet blir det produksjoner som sitter som dritt i kram desembersnø, og som gjør totalpakka til et produkt som er pop-gourmet for folk som ikke krever alt for mye av musikken de skal fylle ørene med. Resultatet er ikke noe mindre beundringsverdig av den grunn.

Ikke at jeg tror det er musikken som gjør Justin Bieber mest interessant for folk flest uansett.

Les anmeldelse: Justin Bieber – Believe (4/6)

Et konsern og en historie

Bieber AS er bygget rundt en gutt med det riktige utseendet, den breiale stjerneattityden, de riktige vennene, et blikkfangende show og en historieprogresjon som gjør at folk heier på ham.

Han kommer fra arbeiderklassen, med en alenemor som oppdro ham og sentrerte eget liv rundt sin sønns lykke. Vi har sett, hørt og lest historien en million ganger før. Den rører oss fortsatt.

Justin Bieber er i dag en 19 år gammel gutt, som under sitt siste besøk i Oslo holdt på å sette nasjonen Norge i unntakstilstand. Han beholder fortsatt til dels roen, selv om en stor del av «voksenverdenen» håpefullt roper på hans undergang. Alle vil de se en ting: En 19 åring som er på toppen av verden kræsje med begge neseborene plantet i et speil av kokain.

Beklager, men jeg tror og håper dere venter forgjeves.

En moderne rockestjerne

Det du snarere vil få se er en moderne rockestjerne som fortsetter å turnere verden rundt, som fortsetter å produsere egne låter, som signerer nye artister på eget selskap, produserer egne kleskolleksjoner og parfymekolleksjoner og tjener penger som om det var snøfnugg en sen januarkveld.

I tillegg til alt dette har han dattera di, dama di, venninna di og – never say never – kompisen din i sin hule hånd.

Inviterer oss inn i sin sfære

Han har fansen sin, på tross av stadig økende og dels fabrikert motgang fra pressen, som skriver side opp og side ned om apekatter som er stoppet i tollen, bilder der han angivelig røyker weed eller damer som saksøker ham etter å ha født hans barn etter vill backstage-sex på konserter. Alt dette svever han over, uangripelig. Det gjør han først og fremst fordi han fremdeles fremstår jordnær og ekte.

Tross meningsløs kritikk for korte meet & greets – hvor mange hjertelige personlige møter er det egentlig mulig å skvise inn i løpet av en arbeidsdag? – tar han seg fortsatt tid til sine fans, tar oss med bak lukkede dører, lar oss henge i hans egen lille sfære. Der kan jeg skjønne at det er digg å oppholde seg.

Justin Bieber er en rockestjerne med hjerte for totalpakka. Og sammen med maskineriet han har i ryggen skjønner han hva hordene av fans forlanger av ham før de forstår det selv.

Det trenger du ikke hate. Det trenger du kun å respektere.

Niklas Baarli

Niklas Baarli er programleder i Verdens Rikeste Land, som du hører på NRK P3 mandag-torsdag kl. 15-17. Les flere kommentarer fra P3 Musikk her.