– Det er ikke det musikk handler om

Rockeveteranen Dave Grohl går hardt ut mot talentshow.

Dave Grohl ønsker ikke at sine barn skal delta i talentkonkurranser. (Foto: NTB Scanpix / Matt Sayles, AP Photo.)
Dave Grohl ønsker ikke at sine barn skal delta i talentkonkurranser. (Foto: NTB Scanpix / Matt Sayles, AP Photo.)

Frontfiguren for det amerikanske rockebandet Foo Fighters, Dave Grohl, har aldri prøvd å skjule sitt hat for talentshow og sangkonkurranser som sendes på TV.

Les også: – Gjør det selv!

– Ikke det musikk handler om

Rockeveteranen var ifølge NME ikke særlig mildere da han sist uttalte seg om saken på et arrangement holdt av TV Critics Association i Los Angeles.

– Jeg vil ikke at barna mine skal tro at den eneste måten å bli musiker på er å stå i kø til en sangkonkurranse-audition, før en milliardær forteller deg at du ikke kan synge.

– Det er ikke det musikk handler om, sa Grohl.

45-åringens utblåsning er en slags fortsettelse på uttalelsene hans til NME i 2013, da Grohl heller ikke sparte på kruttet.

– Hvis min datter gikk opp på scenen og sang av hele sitt hjerte, og en eller annen milliardær så på henne og sa: «Beklager, du er ikke flink nok», så hadde jeg flydd rett i strupen på han. Jeg sverger!

– Hvem faen er du til å si hva som er bra og hva som er dårlig?

Nirvana kan skje igjen

Dave Grohl har spilt trommer i band som Nirvana, Them Crooked Vultues og Queens of the Stone Age. (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)
Dave Grohl har spilt trommer i band som Nirvana, Them Crooked Vultues og Queens of the Stone Age. (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)

Dave Grohl lærte seg selv å spille gitar da han var 12 år gammel, og begynte raskt å spille i band. Siden da har 45-åringen blant annet spilt i band som Nirvana, Them Crooked Vultures og Queens of the Stone Age.

Les også: Grohl gjenforenes med Queens of the Stone Age

I et intervju fra 2013 hevder han at det er den riktige måten å bli artist på.

– Talentshowene ødelegger den neste generasjonen av musikere. Unge musikere bør dra på loppemarked, kjøpe et gammelt trommesett, gå i garasjen og bare være elendige. Deretter kan de få vennene sine til å komme bort, som også vil være elendige. Så begynner de å spille og har det så gøy som de aldri har hatt det før, og plutselig blir de Nirvana.

– Det var akkurat det som skjedde med Nirvana. Det var bare en gjeng med noen gamle, bedritne instrumenter, som slo seg sammen og begynte å spille bråkete musikk. De ble det største bandet i verden. Det kan skje igjen! Du trenger ikke en datamaskin, internett, The Voice eller American Idol, sa Grohl.

Album og TV-serie på vei

Grohl misliker ikke alt som sendes på fjernsyn. Senere i år kommer han med dokumentarserien Sonic Highways, som Foo Fighters har samarbeidet med HBO om. Sonic Highways skal dokumentere innspillingen av det nye Foo Fighters-albumet, som foregikk i åtte forskjellige studioer rundt om i Amerika.

I et fyldig intervju med The Hollywood Reporter tidligere i sommer avslørte rockeveteranen at det nye albumet vil bli lengre enn noe annet de har laget tidligere.

– Jeg kunne jo ikke bare skrive en tre og et halvt minutt lang trudelutt og bruke den som avslutning på en episode om musikkhistorien i New Orleans. Vi måtte virkelig legge listen høyt denne gangen. Musikken vår har definitivt utviklet seg, men det er likevel en Foo Fighters-plate.

Deres siste album, Wasting Light, ble sluppet for drøye tre år siden. Det begeistret P3s anmelder som ga det terningkast fem, og skrev:

– På deres syvende album vender Foo Fighters tilbake til røttene med en energi, fandenivoldskhet og selvinnsikt som lenge har vært sårt savnet.

Se musikkvideoen til Foo Fighters – «Walk»: