– Gjør det selv!

Årets åpningstale på musikkfestivalen SXSW i Austin, Texas ble holdt av Dave Grohl. Han fortalte både saklig og humoristisk om hvordan han selv ble musiker.

– Det som fikk meg til å spille gitar, var riffet. Edgar Winters «Frankenstein». Den var instrumental, men jeg hørte musikernes stemmer i soloene. Jeg ga opp alt for et jævla riff!

Grohl starter åpningstalen på South By Southwest med å fortelle om da han ble født. Fødselen skjedde på et universitetssykehus med rommet fullt av studenter. Da han kom ut, holdt etter beina, brøt rommet ut i applaus. Som han selv sier:

– Ikke den verste forberedelsen til et liv som arbeidende musiker.

Les mer om SXSW: Verdens viktigste festival

En himmel full av spy, piss og knust glass

Han begynte å spille gitar som 6-7-åring, og etter hvert brukte han alle døgnets ledige tider til å spille. Sangene handlet om ”hunden min, gitaren min og pappa”. Han tok opp sangene på en bærbar kassettspiller, først gitar, så spilte han denne kassetten av på hjemmestereoen og tok samtidig opp tromming og andre instrumenter. Denne tidlige multitrack-varianten demonstrerte han under talen.

Den musikalske oppvåkninga kom da han var tretten år og familien besøkte slekt i Chicago, og han traff den fire år eldre kusinen Tracy. Hun hadde blitt punkrocker, og han fikk høre platene hennes, med alle tenkelige punkartister.

– Jeg satte meg ned og spilte alle. Det var den første dagen i resten av mitt liv.

Han fikk også bli med på konsert med et lokalt band, Naked Reagans, på en bule i nabolaget.

– Det var piss, knust glass, øl, spytt, spy – og jeg var i himmelen. Det var da jeg første gang opplevde at jeg ikke var «en av dere», men «en av oss».

Gjennom punken oppdaget Dave Grohl også at han kunne gjøre alt selv, spille, booke jobber, lage fanziner, lage t-skjorter. Dette har vært en leveregel i alt han har gjort videre.

Dave Grohl åpnet SXSW i Austin, Texas. Foto: © Per Ole Hagen, NRK
Dave Grohl åpnet SXSW i Austin, Texas. Foto: © Per Ole Hagen, NRK

Fem magiske ord

Grohl droppet ut av high school, ble med i et band og endte opp i LA, blakk, i et hus  – «sammen med fem kvinnelige gjørmebrytere!». Det var der han hørte de fem ordene som forandret livet hans: ”Have you heard of Nirvana?”.

Nirvana trengte en trommeslager, så Dave pakket alt han hadde og dro til Seattle. Der ble han med i bandet, som bokstavelig talt bodde i en låve og spilte og spilte og spilte. Alle tre i bandet hadde lært seg selv å spille, og Grohl mener at kombinasjonen av deres individuelle stemmer i musikken var det som gjorde Nirvana.

Det gjorde også at flere store plateselskap ble interessert. Det endte i en budkrig, og bandet skrev til slutt kontrakt med David Geffen Company, DGC.

Debutplata ble spilt inn i Sound City Studio, som ifølge Grohl var et utrolig slitent sted, men med et sound som var unikt. Debutplata på Geffens selskap, Nevermind, ble først trykket i 35.000 eksemplarer, siden plateselskapet ikke hadde noen tro på at de skulle selge særlig mye. Nevermind har så langt solgt over 30 millioner eksemplarer, og er en av musikkhistoriens mest solgte.

Les alt om Dave Grohls hyllest til Sound City Studio her!

Ut av depresjonen

Etter at Kurt Cobain tok sitt eget liv i 1994, hadde Dave Grohl en lang periode hvor han ikke orket å høre musikk, eller spille selv. Men gradvis kom han seg opp fra depresjonen, og han leide etterhvert et studio for å spille inn sanger. Her gjorde han alt selv, han spilte gitar, bass, trommer, styrte kaffemaskinen, og ga ut resultatet på kassett som han spredde til venner og kjente.

Han kalte det Foo Fighters, så folk skulle tro det var et band. Musikken ble hørt av flere plateselskapsfolk, og med ett hadde han et nytt prosjekt i gang.

Klok av erfaringer fra tidligere, startet han sitt eget selskap, Roswell Records. Med dette selskapet kan han spille inn musikken og lisensiere den ut til et større selskap, men etter en tid må de gi den tilbake til ham – ”because it is mine”, som han sier i Austin.

Dave Grohl åpnet SXSW i Austin, Texas. Foto: © Per Ole Hagen, NRK
Dave Grohl åpnet SXSW i Austin, Texas. Foto: © Per Ole Hagen, NRK

– Bruk din egen stemme!

Dette er den andre leveregelen til Grohl: Musikeren kommer først. Han er opptatt av at alle som vil kan få til noe. Om det blir stort eller lite, er ikke så viktig, så lenge du gjør det selv. Og det er ditt eget verk.

– Det som betyr noe er din egen stemme. Hvert menneske er velsignet med en, og hvem vet hvor lenge den varer? Nå mer enn noensinne før kan du gjøre det selv – booke konserter, lage plater, skrive fanziner – eller blogger, som dere kanskje kaller det?

Dave Grohl avsluttet åpningstalen på SXSW Music med å fortelle om barna hans på 3 og 6 som til stor glede til for pappa danset til The Beatles’ «Get Back» i stua hjemme. Kanskje, hvis de får lov til å gjøre det de vil, kan de også bli musikere en dag?

Dave Grohl har en smittende entusiasme og også en stor porsjon selvironi og mye humor i det han sier. Han er også en sjarmerende mann, og han fikk stående applaus da han var ferdig. I går kveld spilte han sammen med mange kjente artister i Sound City-prosjektet på spillestedet Stubb’s. Det var rift om billettene, og dessverre kom jeg ikke inn. Etter å ha hørt Dave Grohl snakke i en time, var det ekstra surt å ikke få se og høre ham spille.

Per Ole Hagen er ansvarlig for musikkrettigheter i NRK, og rapporterer fra musikkfestivalen SXSW i Austin, Texas.