– Det er mange som har giftet seg til låta

Hva tenkte Astrid S på da hun skrev «2AM»? Hvor var Susanne Sundfør da hun skrev «Delirious»? Dette er historien bak de P3 Gull-nominerte i kategorien «Årets låt».

Det er på tide å kåre den beste norske låta fra året som har gått. P3 Gull-juryen har plukket fram fem strålende alternativer, og det er bare å stemme i vei fram til 20. november.

Avstemningen er nå avsluttet.

Vi har dykket ned i låtene og spurt artistene hva de egentlig handler om.

Og de nominerte er:

Astrid S – «2AM»

Astrid S om låta:
– «2AM» har gjort utrolig mye for meg, og det er sykt å tenke på hvor mye som har hendt dette året på grunn av denne låta. Den har vært et tydelig stilskifte og et slags startskudd i min karriere, så den betyr veldig mye for meg. Den handler om det å være avhengig av noen, og at det blir så sterkt at det føles som et dop. Forelskelse har for meg føltes ut som avhengighet av stoff, om jeg skulle forestille meg hvordan det hadde føltes. Kroppen rister etter å være med denne personen, og uten personen er man ikke seg selv.

Les mer:
Astrid S blir overrasket av Gaute Grøtta Grav.
Facebookanmeldelse av «Hyde».

Se Daniel Kvammen covre låta (på norsk!):

Daniel Kvammen – «Du fortenar en som meg»

Daniel om låta:
– Tekstlinja «Du fortenar ein som meg» baserer seg på ein slag hip-hop filosofi. Den er ein slags oppsummering av eit vinnersamfunn der alle skal væra så sikker på seg sjølv. Slik sett er blei jo denne hovedlinja ståande i sterk kontrast til innholdet i resten av låta, som omhandlar all usikkerheten som ligg bak alt detta. Låta har jo blitt utrulig viktig for meg, både på eit personlig og eit profesjonelt nivå. Den har tatt meg frå å væra ein gutteromslåtskrivar som ingen visste kven var, til å væra A-lista på P3, spele på Senkveld, Lindmo, VG lista topp 20 og få reise land og strand rundt og leva av verdas kulaste jobb. Det finaste er kanskje når folk kommer opp til meg og seier at denne låta har blitt veldig viktig for dei, og at den får dei til å stole på at dei kan væra seg sjølv fult ut. Det er også overraskande nok veldig, veldig mange som har gifta seg til den.

Les mer:
Daniel utsettes for musikalsk flashmob på stamstedet.
Anmeldelse av «1988 EP».

Se Bendik covre låta live hos Christine:

Madcon – «Don’t Worry»

Tshawe om låta:
– I kjernen av det hele så handler låta seg om å sette ting i perspektiv. Alt tatt i betraktning så er ting ikke så ille som vi ofte kan gjøre det til. Ro ned, vi alle går gjennom shit baba, godt og vondt, opp og ned. Hele gjengen. Du er her, du har folk som er glad i deg og å dra hjem til. Bikkja ække hypp på bite av deg testiklene. Du smiler. «Don’t Worry!» eller oversatt på svensk som Timbuktu sa: «Det Löser sej!». Denne låta ble veien inn igjen, muligheten til å fortsette å kjøre på og inspirere og å bli inspirert. Påminnelsen på å aldri gi opp, jobb hardt. Men aldri glem å konstant injisere glede i din lidenskap. For hvis ikke svekker gløden seg, og så fort vi husket på det, responderte verden på oss igjen.

Les mer:
Låtanmeldelse av «Keep My Cool».

Se videoen til låta her:

Susanne Sundfør – «Delirious»

Susanne Sundfør var ikke tilgjengelig for kommentar.

sin egen SoundCloud beskriver Sundfør låta som «en cinematisk sang om kjærlighet og makt».

Til The 405 sier hun dette:
«Delirious» handler om et veldig intenst forhold. Jeg vet at mange har blitt sviktet og lurt i kjærlighet, og det var det jeg ville skrive om. Jeg skrev låta når jeg lå i senga. Jeg fant fram macen og tok opp demovokalen. Mesteparten av strukturen ble laget den dagen, og så fylte jeg på med mer synth, strykere og vokal.

Les mer:
Intervju med Susanne Sundfør fra Øya-festivalen.
Konsertanmeldelse fra Øya.

Se Astrid S covre låta live hos Christine:

Kygo – «Firestone»

Kygo var ikke tilgjengelig for kommentar.

«Firestone» var den første egenproduserte låta Kygo ga ut. Den falt tydeligvis i smak, og har i skrivende stund blitt streamet godt over 300 millioner ganger på Spotify. Låta er laget i samarbeid med den australske vokalisten Conrad Sewell. Det hele startet med at Sewell sendte Kygo en tidlig demo av låten, så sendte de utkast fram og tilbake, før de møttes i studio i LA for å spille inn den endelige versjonen. Resten er, som man sier, historie.

Les mer:
Magne Furuholmen mener Kygo er A-has arvtaker.
Hør Kygo-cover med blokkfløyter.

Se Honningbarnas relativt frie tolkning av låta her: