Dette er årets Urørt-jury

Når Urørtfinalistene står på Sentrum Scene lørdag kveld, skal de ikke bare overbevise publikum: Juryen er også en viktig del av finalen.

I hele februar har 10 nominerte til Urørtfinalen kjempet om å stå på scenen som finalist. Lørdag kveld skal det endelig avgjøres. Finalistene skal spille låtene sine foran et fullsatt Sentrum Scene, hvor også juryen vil være på plass: Veronica Maggio, Cato Sundberg, Marie Amdam og Mats Borch Bugge skal vurdere artiste. Det er juryen, sammen med dere der hjemme, som bestemmer hvem som blir Årets Urørt.

LES OGSÅ: Line og Eirik skal lede Urørtfinalen

Fredag ettermiddag avgjøres det hvilke tre artister og band som får spille i Urørtfinalen. Følg med på P3 mellom klokka 13 og 15, så får du med deg resultatet!

Ser etter lidenskap

– Jeg synes dette er et veldig ærefullt oppdrag. Det er kjempestas å få være dommer, sier Marie Amdam.

Razika-vokalisten har egen erfaring med Urørt: I 2010 kjempet bandet om en plass i finalen, men ble slått ut i en av de innledende duellrundene. Der og da føltes det ganske surt, innrømmer Marie. Imidlertid viste det seg at Urørt-konkurransen bare var starten på fortsettelsen.

– Det betydde veldig mye for oss å være med. Rett etter at vi røk ut av konkurransen, dro vi i studio og spilte inn «Vondt i hjertet», som vi fikk listet på P3. Det er vanskelig å beskrive hvor mye en sånn radiolisting betyr for et så lite band – det er nesten uvurderlig, sier hun.

LEST DENNE? by:Larms beste konsertopplevelser

I dag har Razika rukket å gi ut tre studioalbum. Som dommer er Marie ute etter en den ordentlig gode sceneopplevelsen. Jo mer gåsehud, jo bedre – og sjanger spiller egentlig ingen rolle.

– For min del handler det mye om at det som blir levert er ektefølt og med lidenskap. Jeg gleder meg veldig til å se artistene live, og jeg tror det blir en veldig spennende finale!

Marie Amdam og Razika var med i Urørt-konkurransen, og i den forbindelse spilte de under by:Larm. Det ble ingen finaleplass, men det var kanskje ikke så farlig? Foto: Foto: Mattis Folkestad, NRK P3
Marie Amdam og Razika var med i Urørt-konkurransen i 2010, og i den forbindelse spilte de under by:Larm. Det ble ingen finaleplass, men det var kanskje ikke så farlig? Foto: Foto: Mattis Folkestad, NRK P3

Konstruktiv bedømming

– Jeg har mange ganger spurt meg selv hva jeg hadde drevet med i dag om det ikke hadde vært for Urørt, sier Cato Sundberg.

Til vanlig er han vokalist og låtskriver i Donkeyboy, men nå skal han altså debutere som Urørt-dommer. Det er ti år siden han og resten av bandet selv sto på scenen som Urørtfinalister. De vant ikke konkurransen, men musikkarriere ble det uansett.

Nå har Donkeyboy nettopp sluppet sitt tredje album, «Lost». Ved siden av skriver Cato låter for andre artister også: I samarbeid med Stargate og bandmakker (og lillebror) Kent har han bidratt med balladen «Cologne» på den nyeste plata til Selena Gomez.

Cato er egentlig ikke så glad i å vurdere andre artister, siden musikksmak er så individuelt.

– Men jeg skal gjøre mitt beste for å være konstruktiv.

Det er ti år siden Cato Sundberg og de andre i Donkeyboy var i Urørtfinalen. Dette bildet er hentet fra Slottsfjellfestivalen 2014, hvor bandet holdt konsert. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3
I 2006 var Cato Sundberg og de andre i Donkeyboy finalister i Urørt-konkurransen. Dette bildet er hentet fra Slottsfjellfestivalen 2014, hvor bandet holdt konsert. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Den svenske dommeren

Årets Urørt-jury inneholder også et hyggelig besøk fra söta bror: Veronica Maggio har gjestet Norge ved en rekke anledninger, Sentrum Scene inkludert, men dette er første gangen hun prøver seg som Urørt-dommer. Selv var hun aldri involvert i noe bandmiljø som ung.

– Jeg våget aldri å bli med i et band da jeg vokste opp. Det var guttene som sprang fram til instrumentene. Jeg hadde ikke selvtilliten, sa Veronica under Slottsfjellfestivalen i 2014.

Men hun ble heldigvis artist likevel. Låter som «Måndagsbarn», «Jag kommer» og «Sergels Torg» burde være kjent for de aller fleste, og snart kan vi glede oss over nytt materiale: Om et par uker slipper Veronica singelen «Den första är alltid gratis», og i mai kommer det en ny plate – den femte i rekka.

Veronica Maggio har spilt i Norge en haug med ganger, og nå er hun altså klar for Urørtfinalen. Dette bildet ble tatt under VG-lista-showet på Rådhusplassen i 2011. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3
Veronica Maggio har spilt i Norge en haug med ganger, og nå er hun altså klar for Urørtfinalen. Dette bildet ble tatt under VG-lista-showet på Rådhusplassen i 2011. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

LES MER: Urørt i femten år

Nøkkelen til suksess?

P3-musikksjef Mats Borch Bugge har vært et fast medlem av Urørt-juryen de siste årene, og nå er han klar for sin sjette runde bak dommerbordet. Det er liten tvil om at han gleder seg til finalekvelden.

– Juryarbeidet er utrolig spennende fra år til år – både fordi vi potensielt skal løfte fram en av de nye, viktige stemmene på den norske musikkscenen, men også fordi vi aldri vet resultatet før finalen. Det kan slå alle veier, sier han.

Musikksjefen har, naturlig nok, hørt de nominerte Urørt-låtene et uvisst antall ganger allerede. Dermed blir det ekstra viktig å vurdere finaleartistenes innsats på scenen.

– Det er en fordel å kunne skape en sterk identitet på scenen, et scenenærvær, kombinert med å være flink til å spille og synge. Det er nøkkelen til suksess!

PS! Urørtfinalen starter klokka 20 på Sentrum Scene lørdag kveld. Alle som har festivalpass til by:Larm slipper inn. Vær tidlig ute, så sikrer du deg en bra plass! Sendingen sendes også direkte på P3.