Dotcom blir Me.ga

Kim Dotcom fortsetter kampen for fri deling på nettet med nytt, forbedra nettsted.

Den tyske supernerden og hackeren Kim DotCom er snart på krigsstien igjen for å gi fildelere en «trygg havn» på nettet.

Kim Dotcom blir i oktoberutgaven av magasinet Wired portrettert som «den mest ettersøkte mannen på nettet». Foto: Promo.
Kim Dotcom blir i oktoberutgaven av magasinet Wired portrettert som «den mest ettersøkte mannen på nettet». Foto: Promo.

Kim DotCom, eller Kim Schmitz som er hans fødenavn, er mannen som blant annet har stått bak fildelingsnettstedet Megaupload, som tidligere i år ble stengt av amerikanske myndigheter.

Les også: Anonymous tok hevn på FBI etter Megaupload-nedleggelse

Lanseres i januar

Myndighetene mener at Megaupload, tidligere en av verdens mest populære nettsteder, var direkte ansvarlig for mengder med ulovlig opplasta innhold og at Kim Dotcom skal ha tjent over 175 millioner dollar, eller drøyt én milliard norske kroner, på virksomheten.

I januar er Dotcom, som for tiden holder til i New Zealand, kalt inn til en høring i forbindelse med at amerikanerne krever ham utlevert. Omtrent samtidig vil den tyske hackeren imidlertid lansere et nytt nettsted, en ny versjon av Megaupload.

Kim Dotcom bor i en gigantisk villa på New Zealand. Nå skal han gjemme sin forretning for amerikanske myndigheter. Foto: NTB Scanpix / Michael Bradley, AFP Photo.
Kim Dotcom bor i en gigantisk villa på New Zealand. Nå skal han gjemme sin forretning for amerikanske myndigheter. Foto: NTB Scanpix / Michael Bradley, AFP Photo.

Det nye nettstedet har fått navnet og adressen Me.ga og bruker litt av det samme trikset som The Pirate Bay, når de forsøker å gjemme seg fra visse myndigheter. De tar plass i «skyen» og benytter seg av leverandører av servere som amerikanske myndigheter ikke kan nå med sine juridiske muskler.

Les også: The Pirate Bay gjør «skyen» til sitt hjem

Unngår amerikansk infrastruktur

Domenenavnet er kjøpt i det afrikanske landet Gabon og nettstedet skal ifølge Torrentfreak gå «på lufta» 20. januar neste år.

Les også:

– Det nye Mega vil ikke være trua av amerikansk påtalemyndighet. Vi unngår kontakt med amerikanske hosting-selskaper, domener og amerikansk infrastruktur i det hele tatt for ikke nok en gang å bli tatt ned, sier Dotcom til nyhetsbyrået Reuters.

På det nye nettstedet får brukerne igjen tilgang til en tjeneste der de kan lagre alle typer filer, fra bilder og filmer til tekstdokumenter og musikk – og ikke minst dele dem med andre. Som eier av innholdet får du også en krypteringskode.

– Det er du sjøl som vil ha nøkkelen til det du lagrer hos oss – ikke vi, sier Dotcom.

Brukerne har ansvaret sjøl

Den store forskjellen på den gamle og den nye tjenesten, i tillegg til at den nye er raskere og har større plass, er at Dotcom og hans programmerere ikke vil ha tilgang til innholdet. De mener derfor sjøl at de vil være immune mot ansvar for hva som skjer med det som lagres og deles.

Krangelen Dotcom har med amerikanske myndigheter toppet seg tidligere i år da hans herskapshus på New Zealand ble «angrepet» av FBI. Myndighetene på New Zealand har etterpå karakterisert manøveren som ulovlig og agentene som skal ha spionert på dem skal ha gjort dette ulovlig.

Tidligere i år lanserte Kim Dotcom en egen musikkvideo: