Fikk 20 flere likes på Facebook

Svankropp har ikke merket store endringer etter at de ble kåret til Ukas Urørt, men synes det er deilig å vise til lovord fra NRK P3 Urørt. I kveld spiller de på Pstereofestivalen i Trondheim.

Etter en relativt rolig sommer er Urørtbandet Svankropp klare for en gjev avsluting på ferietiden. I kveld spiller de på Urørtscenen på Pstereo-festivalen i Trondheim.

Se Svankropp live på Urørtscenen på Pstereo kl. 21.20

Det har gått omtrent to måneder siden Svankropp ble plukket ut til å være Ukas Urørt. Noen timer før de skal stå på scenen sitter de avslappet rundt et bord og drikker kaffe – litt usikre på om de skal ta en siste gjennomgang før konserten, eller ikke.

Har dere merket noe forskjell i tiden etter dere ble Ukas Urørt?
– Vi fikk kanskje 20 nye likes på Facebook. Nei da, vi fikk jo litt profilering, men mest av alt er det veldig fint å kunne vise til det. I stedet for å si til folk at «vi er jævlig gode» kan vi heller si «se her NRK P3 Urørt synes vi er gode».

Les også: Soundtracket til verden om 200 år

– Noen sa vi var Beatles på syre

Men bandet har ikke hatt en veldig travel sommer. De har kun spilt på den mindre og alternative festivalen Progkunst på Hausmania i Oslo. Og så er det i kveld da, på Pstereo.

– Progkunstfestivalen gikk veldig bra og vi fikk god respons fra publikum. Folk kom bort til oss etterpå og ga oss skryt og noen sa vi var Beatles på syre, ler bandet.

Kun to låter på nett

De fire medlemmene i Svankropp er Emilie på vokal, Andy på gitar, Halvar på bass og Axel, som er vikar, på trommer, tror kveldens konsert kommer til å bli overraskende for publikumet som har hørt dem fra før. De har nemlig kun to låter liggende på nett – resten er det nesten ingen som har tilgang til enda.

– Vi låter dritbra og i kveld har vi planlagt at alt er lov. Jeg tror folk kommer til å bli overrasket. Vi har to låter ute på nett, men musikken vår er mye bredere enn det. Jeg tror folk kommer til å få et annet bilde av oss etter i kveld enn det de hadde fra før, skyter Hallvard inn.

– Janelle Monáe på Øya var jævlig bra

Det fremtidsrettede shoegazebandet er inspirert av band som Deerhoof, My Bloody Valentine, og Karin Dreijers, vokalisten i The Knife. I sommer har de vært på festivaler som Kongsberg- og Molde Jazzfestival og Øyafestival. Der har de blitt inspirert av enda flere artister – i veldig ulike sjangere.

– Janelle Monáe på Øya var jævlig bra. Hele pakka, showet og alt var så sykt gjennomført. Showmessig inspirerte det meg veldig, sier Hallvard.

– På Måkeskrikfestivalen i Kristiansand så jeg den beste konserten jeg noen gang har sett. Det var av trioen Stian Westerhus & Pale Horses, forteller Axel.

Les også: Anmeldelsen av Janelle Monáe her!

Svankropp består av Emilie Storås, trommevikar Axel,  Hallvard Gaardløs og svenske Andy Yeo. (Foto: Lars Haugdal Andersen, NRK P3)
Svankropp består av Emilie Storås, trommevikar Axel, Hallvard Gaardløs og svenske Andy Yeo. (Foto: Lars Haugdal Andersen, NRK P3)

Spiller i over ti band

I tillegg til Svankropp spiller de unge musikerne i en rekke andre band. Vokalist Emilie driver med et soloprosjekt på siden, Andy spiller i noiserockbandet Mordbarn, Hallvard spiller i blant annet Odd Loves To Dance og, bandet Woodland som også spiller på Urørtscenen i morgen. Trommevikar Axel er også trommis i LOVELOVELOVE, Lumikide, Krokofant, samt i en rekke andre band.

Hvordan takler dere å spille i så mange ulike band?

Emilie: Jeg har peilet meg inn mot soloprosjektet og Svankropp, og ser for meg at jeg kan drive med de to parallelt på sikt.
Axel: Det er litt som å ha flere forskjellige vennegjenger.
Emilie: Men det nok lettere for deg som er trommis. Hvis jeg hadde vært vokalist i mange ulike band føler jeg at jeg hadde blitt overeksponert.
Axel: Ja, det er lettere for meg å bare hoppe inn å spille litt her og der. Jeg spiller en del improvisasjon og det spennende å spille med forskjellige folk.
Hallvard: Og så er det fett å spille i forskjellige band så man kan gjøre forskjellige ting.
Axel: Jeg synes det er ekstra kult å være vikar i Svankropp. Bandet gir meg frie tøyler.
Axel: Hvis dette bandet plutselig slår skikkelig an og vi hadde fått tilbud om å turnere i et år, må man jo prioritere det. Det er klart at noen band jeg står en mer nære. Men sånn som det er nå, med så mange «up and comming» band, er det fint å kunne spille litt i flere – også for at det skal gå rundt rent økonomisk.

Svankropp er et av årets Ukas Urørt-band og er da også et av de mange banda og artistene som kan bli plukket ut til den store Urørt-finalen i februar. Det er noe bandmedlemmene har delte tanker om.

Emilie: Jeg har ikke tenkt så langt.
Hallvard: Jeg har tenkt på at det. Det hadde jo vært superkult å være med i finalen.
Axel: Det hadde vært kult, men det er jo veldig vanskelig å konkurrere i musikk.

Musikk er medlemmenes hovedprioritet. Axel og Hallvard går på jazzlinja på NTNU i Trondheim, Emilie holder på med soloprosjektet Emilie Storaas, mens Andy også jobber fulltid med musikk. Bandet er halvveis fra Trondheim og har mobilisert venner og bekjente til kveldens gigg på en utsolgte festivalen.

– Vi har mange venner som kommer. En del av de som har vært på festivalen og er veldig gira over at vi skal spille der. Det er noen som ikke fikk skaffet seg festivalpass, dessverre. Folk ble nok litt overrasket over at det ble utsolgt så fort.

Mer fra Pstereo