Fransk artist saksøker Lady Gaga

Lady Gaga saksøkes av fransk artist for millioner av dollar.

Det er ikke første gang noen beskylder Lady Gaga for å plagiere deres verk. I 2011 mente Rebecca Franscescatti at Gaga-låta «Judas» hadde mange likhetstrekk med hennes egen «Juda». Og Madonna skal ha hevdet med relativt god grunn av låta «Born This Way» nærmest er en kopi av «Express Yourself» (se videoer nederst).

Den franske kunstneren Orlan mener seg plagiert av Lady Gaga. Foto: Erlend Haukeland, NTB Scanpix.
Den franske kunstneren Orlan mener seg plagiert av Lady Gaga. Foto: Erlend Haukeland, NTB Scanpix.

krever 7,5 prosent

Nå er det den franske performance-artisten Orlan som kommer med beskyldninger om plagiat på et noe mer konseptuelt plan.

Hun mener det finnes en rekke likhetstrekk med henne i Lady Gagas musikk og framtoning, og krever 7,5 prosent av inntektene fra albumet Born This Way – omkring 31,7 millioner dollar, eller drøyt 180 millioner kroner.

Det pekes blant annet på fysiske fakta, som at både Orlan og Lady gaga har hatt kunstige horn i ansiktet. I Orlans tilfelle er det imidlertid operert inn permanent etter at hun på 90-tallet gjennomgikk en rekke plastiske operasjoner som del av sin kunst.

De bruker også begge blant annet sterke konseptuelle referanser til den katolske kirke.

Lady Gagas hode

Lady Gaga. Foto: NTB Scanpix / Kaquhiro Nogi, AFP Photo.
Lady Gaga sa hun ville la seg inspirere av Orlan. Foto: NTB Scanpix / Kaquhiro Nogi, AFP Photo.

Med tanke på det kommende juridiske oppgjøret bruker Orlan ifølge nettstedet artinfo et bilde fra musikkvideoen til «Born This Way» som eksempel på at Gagas kunst bygger på hennes egne visuelle konsepter.

Det vises til en scene fra videoen der man ser hodet til Lady Gaga løs fra resten av kroppen, i en slags utstilling. Dette har likhet med kunstverket “Femme Avec Tête” (“Kvinne med hode”). Som Orlan laget på 90-tallet.

Lady Gaga har tidligere snakket om Orlan, i et intervju med NME, skriver The Atlantic Wire.

Hun sier at hun ikke vet hvem hun er, før hun tar et raskt søk på nettet og studerer hva den franske artisten har gjort.

– Tror folk at jeg får det fra henne? Spør hun retorisk.

Etter å ha studert hennes arbeid konkluderer hun så:

– Vel, nå kommer jeg i hvert fall til å bli inspirert av henne, takk.

Lady Gaga, «Born This Way»:

Madonna, «Express Yourself»: