Haim droppet internett

Verdens mest hypede band måtte ligge unna internett mens de jobbet med debutskiva.

For halvannet år siden hadde få utenfor Los Angeles hørt om søstrene Danielle, Este og Alana Haim.

Det skulle EPen Forever gjøre noe med; brått var trioen overalt, og forventningene til det kommende albumet Days Are Gone, som slippes i september, har vokst seg enorme etterhvert som bandet har sluppet stadig flere låter. Alana Haim. (Foto: Rashid Akrim, NRK P3)

P3.no møter Alana og Este backstage før konserten deres på Øyafestivalen. De later de ikke til å ha blitt blaserte av all oppmerksomheten.

– Det som har skjedd har vært helt sykt og helt fantastisk. Vi har alltid drømt om å få muligheten til dette, å reise rundt og spille på nye steder. Men vi trodde, helt ærlig, at det aldri skulle skje oss, sier lillesøster Alana (21).

Anmeldelse av konserten på Øya: Haimeseier (5/6)

LesAlt fra Øya | Se: Bildegalleri fra Øya

Ungikk internett

De tre søstrene er vokst opp i et svært musikkinteressert hjem og har drevet med musikk så lenge de kan huske. Selv om drømmen lenge har vært et «ordentlig» band, har det ikke klaffet for de tre å satse før nå.

– Danielle var opptatt med å spille med Julian Casablancas, Alana gikk på high school og jeg gikk på college. Vi har spilt sammen når det har passet seg, og var lenge mer enn fornøyde nok hvis vi fikk spille på festen til noen venner eller gjøre en konsert på en parkeringsplass, sier Este (27).

Este Haim (Foto: Rashid Akrim, NRK P3)

– Vi var glade bare noen ville høre på oss. Alt som har skjedd føles helt vilt.

Låter som «Falling'» og «Don’t Save Me» med sin delikate miks av vestkystpop og 90-talls r&b har fått folk til å gå bananas og sendt forventingene til debutalbumet i taket. Alana og Este sier de måtte holde seg unna internett mens de jobbet med å spille inn Days Are Gone. 

– Jeg tror ikke det er sunt å lese alt som blir skrevet. Hvis folk skryter, blir du for komfortabel med det du gjør, og hvis du får kritikk blir de usikker. Vi stengte alt slikt ute mens vi jobbet i studio.

– Foreldrene våre, derimot, tråler internett og deler så og si alt de finner om oss på Facebook, sier Alana.

– Men foreldre er vel stolte uansett hva barna får til. Hvis jeg noen gang får barn kommer jeg til å være overlykkelig bare de fullfører barnehagen, skyter Este inn.

«Falling»:

[soundcloud url=»http://api.soundcloud.com/tracks/78796179″ params=»» width=» 100%» height=»166″ iframe=»true» /]

Det nye Spice Girls

Under intervjuet understreker søstrene gang på gang at de elsker livet på turné. Til Øya kommer de rett fra Way Out West i Sverige, som de omtaler som «fantastisk».

– Vi hadde en super konsertopplevelse og møtte masse bra folk. Vi hengte ut med Grimes og Angel Haze og fant vel egentlig ut at vi skal starte det nye Spice Girls. Girl Power, sier Este.

Sin aller største konsertopplevelse hadde bandet tidligere i sommer. Den enorme Glastonbury-festivalen var en drøm som gikk i opplevelse for de tre.

– Vi hadde vært lenge i studio, og var redde for at folk hadde glemt oss, og at vi hadde glemt de gamle låtene. Heldigvis var begge deler grunnløse bekymringer, sier Alana.

– Etter at ting begynte å gå vår vei, har vi lenge drømt om å få spille på Glastonbury. Det føltes som å nå et mål. England var det landet utenfor USA som plukket oss opp første, og det er som et annet hjemland for oss. Å gå på scenen der og se utover det enorme folkehavet var helt sykt. Det var stort bare å bli invitert, jeg håper vi får spille der flere ganger, sier Este.

Når du googler Este Haim, er "bass face" det nest mest relaterte søket, etter "boyfriend". Kanskje ikke så rart. (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)
Når du googler Este Haim, er «bass face» det nest mest relaterte søket, etter «boyfriend». Kanskje ikke så rart. (Foto: NRK P3)

Elsker rap

Det trekkes ofte paralleller til Fleetwood Mac og annen 70-talls vestkystpop når det snakkes om Haim. Men også musikken fra Haim-jentenes oppvekst, særlig 90-tallets r&b, har satt spor. Med en gang man ser jentene live, er det lett å skjønne at også en annen sjanger ligger hjertene deres nær. Jentene kommer på scenen til Jay-Zs «99 problems» og den selvsikre holdningen de utstråler på scenen sender også tankene til hiphopen.

– Jeg elsker Kendrick Lamar og Dr. Dre. Det er det eneste jeg hører på når jeg kjører bil. Vestkysthiphopen har betydd ekstremt mye for oss alle, sier Alana.

Om hjembyen Los Angeles spesielt, og California spesielt, har de bare gode ord.

– Vi elsker byen vår. Det er et helt spesielt sted. Alle er så kreative hele tiden. Jeg tror det har noe med solen å gjøre. Vi får så mye vitamin D at det er vanskelig å ikke skape noe. Jeg er vanvittig glad for at det var der vi vokste opp, sier Este.

– Jeg innrømmer lett at jeg savner å være der, selv om jeg elsker å være på turné, repliserer Alana.

Det snaue kvarteret med intervju forsvinner kjapt. Avslutningvis spør vi de to søstrene hvilken låt de sist hørte på.

– Cat Power med «Ruins». Jeg ELSKER henne, melder Este.

– Jeg kjøpte nettopp albumet Where The Heaven Are We av Swim Deep. Det låter fantastisk. Alle må sjekke ut det, er avslutter Alana.

Haim imponerte P3s anmelder Kim Klev på Øya. Han ga jentene fem øyne på terningen, og ønsker dem velkommen tilbake når som helst. Les anmeldelsen her. 

Haims debutalbum Days Are Gone slippes i slutten av september.