Alt fra Øya

Boltre deg i anmeldelser, intervjuer og bilder fra Øyafestivalen 2013.

Se: 

Øya-konsertene i opptak 

Bildegalleri fra Øya 

Alle anmeldelser

P3 Spanderer

Se Øya 2013 oppsummert i stemningsvideo:

 

Her finner du vår oppsummering av Øyafestivalen 2013:

Lørdag: sterke konserter

  John Olav Nilsen & Gjengen - Øyafestivalen 2013. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

John Olav Nilsen & Gjengen – Øyafestivalen 2013. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Under P3 Spanderer-fanen fikk vi New York-rapperen Angel Haze ta med seg en boomblaster til backstagen på Øyafestivalen hvor hun fremførte låta “No Bueno”. Serien ble blåst liv i etter Lydverket Spanderer-malen, og i sommer startet vi opp opptak på Slottsfjell – se flere P3 Spanderer her.

I tillegg fikk et intervju med jentene i Haim – les alt her.

Stort sett sterke konserter

Nosizwe på Øya 2013. (Foto: Rashid Akrim, NRK P3)
Nosizwe på Øya 2013. (Foto: Rashid Akrim, NRK P3)

En av lørdagens første konserter var med Mona & Maria, som slet med å omsette vakkert og sakralt materiale til liveformatet. Anmelderen vår trillet terningkast tre – les her.

Familiebedriften Haim fulgte opp med god opptredenen og Kim Klev skriver: «Skal man spå i tebladene, lover dette totalt sett likevel svært godt for L.A-bandet. Hjertelig velkommen tilbake!» – terningkast fem.

Bergenserne i «John Olav Nilsen & Gjengen har blitt et betraktelig mer interessant band de siste årene, og på Øya gjør de det aller meste riktig», skriver vår anmelder og lar seg overbevise såpass at han triller terningkast fem.

New York-rapperen Angel Haze halvskuffet, spesielt med tanke på hvor talentfull artisten er. «Det motsetningsfylte forholdet mellom å være av de mest evnerike rapperene nå om dagen og samtidig ha dårlig smak på produksjoner, er mildt sagt frustrende for lytteren», skriver vår anmelder og gir terningkast fire til konserten.

«Den narkomane kassettfunken til Unknown Mortal Orchestra fungerer langt bedre på en scene enn man skulle tro», skriver Kim Klev om det amerikansk-newzealandske slackerpsykedeliaensemblet og belønner konserten med fem øyne på terningen.

Oslo-artisten Nosizwe imponerte på den bortstuede scenen Klubben og P3s anmelder skriver «Afrofunk-inspirerte spor samt hennes alternative tilnæring til soula låter er i en egen klasse i Norge» – terningkast fem.

Metallegendene i Slayer rundet av Øya-lørdagen på Sjøsiden, og nok en femøyd terning trilles – med følgende begrunnelse: «Slayer lar seg ikke stoppe, uansett hva du kaster i fleisen på dem.»

Også The Knife imponerte vår anmelder – han omtalte konserten som «rave i vannmannens tegn» og trillet terningen til fem.

Fredag: Disclosure til topps

P3 Musikk fikk muligheten til å intervjue både genierklærte James Blake og den britiske klubbduoen Disclosure på Øya-fredagen og vi fikk også spilt inn en P3 Spanderer med svenske Kim Cesarion på en hotelltopp.

Terningkast tre, fire, fem og seks

James Blake på Øyafestivalen 2013. (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)
James Blake på Øyafestivalen 2013. (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)

Den nest siste dagen på Øyafestivalen anno 2013 har vært preget av flere gode konserter og det det hele startet opp med ny-soul-gjengen i Quadron.

Vår anmelder skriver: «Distinkt Jessie Ware-estetikk, til tross, Karshøjs tilsynelatende imitasjon av den britiske britsoul-gallionsfiguren glir over i en overbevisende og naturlig sceneautoritet. Dette er perfeksjonert blåøyd soul», og triller terningkast fem.

Klubbsjefene i Disclosure imponerer veldig på Sjøsiden og blir belønnet med terningkast seks – les anmeldelsen her.

Headlinerne i Kraftwerk sitt 3D-show blir omtalt som «werken mer eller mindre» av vår anmelder og får terningkast 4.

Særingene i Goat følger opp med en finfin opptreden og anmelderen vår mener at «Goats uttrykk er mer groove- og jambasert enn de fleste andre innslagene i Øya-programmet. Strengt tatt høres det ut som om de spiller én lang låt de tre kvarterene de holder på, selv om messende kvinnevokal gjør at “Run To Your Mama” og “Goatman” stikker seg ut underveis» – terningkast fem.

Goat, Øya 2013. (Foto: Tom Øverlie, NRK P3)
Goat, Øya 2013. (Foto: Tom Øverlie, NRK P3)

Den mjuke mannen James Blake gjør en ok figur i Middelalderparken og blir belønnet med terningkast fire.

Blood Command får dagens laveste terningkast. «Selv fem år inn i karierren sliter bergenske Blood Command med å finne formelen som liveband», skriver vår anmelder og triller terningen til tre. 

Dagens største overraskelse står Beach House for; vår anmelder synes bandet er monotont på plate, men mener de skriver seg inn i en stolt tradisjon og fortjener en femmer for sin sene konsert på Sjøsiden.

Torsdag: mange skuffelser

atlanter-sq-01

Øya-torsdagen har vært regnfull, og støvler, regntøy og sydvest har vært trenden blant de rundt 12 000 festivalgjengerne i Middelalderparken. Norske Atlanter åpna festivalens andre dag, og det kunne virke som om mange ikke hadde rukket å komme seg på plass før mot slutten av konserten. Norske André Bratten spilte også tidlig på torsdagen i Klubben. Med konsertstart klokka 15.15 var det kanskje ikke så rart at få tok turen til Klubben, men P3s egen Christine Dancke var på plass og storkosa seg.

 

Først når Of Monsters and Men spilte i dag, begynte Middelalderparken å fylles ordentlig med folk. I et intervju til P3 tidligere på dagen fortalte islendingene at de siste 18 månedene har vært det beste halvannet året i deres liv. De plukket også ut tre låter som er høyt frekventert på anlegget for øyeblikket.

Midt på treet

dungen

Øyas andre festivaldag startet med at P3s anmeldere kastet to treere. Selv om Dungen er et av anmelderens favorittband, uavhengig av tid, sted og sjanger får bandet et middelmådig terningkast. Norske Dreamon ender opp med samme karakter og anmelderen skriver at «poprapperen prøver hardt på Øya. Til tross merkbare kvaliteter: Vi må nok vente til høstens debutalbum for å bli overbevist».
Cat Power viste seg å mangle både fokus og nærhet på hennes konsert, og vår anmelder ble også skuffet av Grimes-konserten. Han skriver: «Grimes er nemlig i grov manko på scenepersonligheten og publikumskontrollen som er påkrevd for å holde 30 minutter interessante og minneverdige». Gamlefar Rodriguez var imponerte heller ikke særlig: «Jeg skriver ikke alt dette for å være slem. Tvert imot: Jeg får regelrett vondt på bestefar Rodriguez’ vegne av å overvære ham dumme seg gang på gang til alles spott og spe på Øyafestivalen», skriver vår anmelder og triller terningkast to.

Gjøglerrapper og annet moro

Danny Brown på Øyafestivalen 2013. (Foto: Rashid Akrim, NRK P3)
Danny Brown på Øyafestivalen 2013. (Foto: Rashid Akrim, NRK P3)

Det var likevel et par artige konserter på Øyafestivalens andre dag, blant annet via surrehodet Danny Brown, som leverte både bass og varene. Vår anmelder trillet terningkast fem. Øyafestivalens aller første terningkast seks-konsert var det rockerne i Metz som sto leverte. Anmelderen vår lot seg begeistre og skriver: «Er Metz det beste rockebandet i verden akkurat nå? Tanken slår meg mens Toronto-trioen river i som om det står om universets siste talte sekunder under sistelåta “Wet Blanket” – der låtens støykjerne vokser seg til noe stadig større og forløses ut i gåsehud». Det aller siste bandet ut denne torsdagen, Godspeed You! Black Emperor, måtte kjempe mot – og overvant – et bablende og tidvis ufordragelig publikum. Terningkast fire.

Onsdag

I dag satte Øyafestivalen i gang for fullt i Middelalderparken i strålende Oslo-sol. I år er det tolvte året på rad at festivalen er utsolgt for alle sine forhåndsbilletter, og i det Mikhael Paskalev gikk på scenen, som første artist, strømma det til med spente festivalgjengere som har vært tidlig ute med å kjøpe billetter.

Onsdag: skålte i gang Øya

Mikhael, som ikke overraskende, fikk litt hjelp av både Billie Van og Jonas Alaska på scena, ville sette stemninga for festivalen og dro i gang Øyas første skikkelige skål.

mikhael

– Jeg er så sykt glad for å være her. Jeg vil gjerne skåle med dere. Skål!

Og med hundrevis av ølglass heva foran Enga-scenen var Øyafestivalen endelig ordentlig i gang for i år.

Er du ikke en av dem som har fått fiksa deg billett til årets festival? Fortvil ikke. P3.no streamer rundt 30av konsertene fra Øya.

Se konsertene live her!

Se ferdige konserter i opptak her!

Les ogsåSe Øya fra Stua

Teringkast: tre og fire

jennyhva

P3s musikkjournalister har hatt mye å gjøre denne onsdagen og har anmeldt 9 artister. I følge vår anmelder tok det omtrent halve konserten før Jenny Hval endelig markerte seg på scenen og den norske vokalisten fikk terningkast fire. Like mange øyne gikk til den britiske elektronikaduoen Mount Kimbie, og gutta ga Øya-publikummet kjedelig, men fin musikk å vugge til ved vannkanten i Middelalderparken. «Noen sender sms til kjæresten, andre myser mot sola før de smiler småfornøyd mot scenen. Duoen gir oss en mjuk start på årets Øyafestival, uten at de levner en minneverdig opptreden.», skriver P3s anmelder.

Headlineren Tame Impala endte også opp med fire øyne på terningen etter sin opptreden på Øyas største scene. I følge anmelderen begynte konserten trått, men tok seg opp etterhvert. «Men i løpet av en hel time på Øyas største scene sniker mistanken om at dette strengt tatt sjeldent er virkelig nødvendig musikk seg inn. Dessverre, for fint er det virkelig«, skriver Marius Asp på p3.no/musikk.

Tame Impala på Øya-festivalen.
Tame Impala på Øya-festivalen.

De aldrende herrene i Wu-Tang Clan står bak noen av de viktigste rapalbumene. Konserten på Øya 2013 derimot, er kun et trivelig gjenhør med legendene, mener vår anmelder.

wutang

Danske Efterklang stod heller ikke helt til forventningene i dag og fikk terningkast tre. De roses for å jobbe med publikumskontakten, men virret mellom altfor mange uttrykk denne onsdagen og framstod som retningsløse.

 Fire femmere

steve mason

Årets Øyafestivals beste terningkast så langt går til Blur, Cashmere Cat, Steve Mason og Electric Wizard. En tilbakelent Steve Mason strålte om kapp med ettermiddagssolen på en av årets første Øya-konserter.  «Langt fra alle er klar over dette – trolig heller ikke majoriteten av de oppmøtte foran Sjøsiden på Øyafestivalens første dag – men skotske Steve Mason (44) står for et av årets hittil aller sterkeste album», skriver Marius Asp i sin anmeldelse. Et annet band som innfridde på Øyas første dag, er britiske Electric Wizard. De tjalla doom metal-hodene i Electric Wizard står bak et av årets første Øya-høydepunkter, og ender opp med like mange øyne på terningen som Steve Mason.

Utenfor Øya ble de tidligere Urørt-vinnerne med P3 og lagde en nydelig P3 Spanderer på en av broene i Bjørvika. Låta de spilte var helt ny – sjekk den ut her. 

Senere på kvelden leverte den stigende norske elektronikastjernen Cashmere Cat og britpoplegendene i Blur begge konserter som stod til terningkast fem. Vår anmelder Kim Klev mener at Cashmere Cats «fløyelsmyke klubbmusikk gjør seg ypperlig som en festivalopptreden», mens «Damon Albarn & co. mer enn snuser på gammel storhet».

Så søt var Damon Albarn på Enga-scenen, onsdag.
Så søt var Damon Albarn på Enga-scenen, onsdag.

Her er alle P3s anmeldelser!

Nyskapende motejournalist

P3sommers fargerike reporter Line var også på Øya i dag med fashion på kroppen og HF-en på ryggen. Hun syns at mange av festivalgjengerne på Øya er litt i overkant jålete og tenkte å sjekke ut årets festivalmote. Dette gjorde hun ved å kle seg opp i absolutt alt hun har hørt er trendy i år.

– Du skiller deg veeeeldig ut, sier Ingrid til P3s reporter.

– Jeg har på meg knallfargede strømpebukser. Det er veldig in. Jeg har en blomster-mønstrete kjole, en olavest med nagler på og masse bling. Caps er sommerens must-have, sa Line mens hun prøvde å holde maska som motejournalist.  

De fleste som Line diskuterte sin egen stil med turte ikke å si så mye mer enn at den skilte seg veeeeldig ut. 19 år gamle Ingrid kunne fortelle at hun har brukt mange timer på å finne den rette looken for Øya-onsdagen.

– Vi har bare dagspass til i dag, så vi har bare en sjanse til se bra ut. 
29nini