Han vant «Årets stjerneskudd»: – En av årets beste låter

Vår «Best akkurat nå»-liste er oppdatert med syv spor! Sjekk ut ny musikk fra blant annet Hedda Mae og J00.

Hedda Mae – «Cherry»

Hedda Mae er aktuell med den rykande ferske og feiande flotte EP-en «The Early Struggles of a Late Millennial» i dag. Det er i vinden å vere nostalgisk, og som tittelen insinuerer, tar Hedda oss med på eit tilbakeblikk på hennar eigen musikalske oppvekst som barn av det seine 90-tal.

No veit eg ikkje så veldig mykje om kva Hedda Mae dreiv med i barndommen, men basert på låten «Cherry», trur eg ho hadde eit sterkt forhold til Lady Gaga i 2008. Hedda går kanskje ikkje inn med den same pompøsiteten som Gaga gjorde den gongen, men tankane går umiddelbart til dei gigantiske hitsa som nær definerte det seine ’00-soundet.

Sjølv dei tøffaste av oss måtte innrømme at det var catchy den gongen, og det må vi berre finne oss i å gjere i 2021 også.

Sjur Systad Tyssen
Anmelder

Metteson – «Under Your Shirt»

Sverre «Metteson» Breiviks «Under Your Shirt» ble listet på P3 for noen uker siden, og er reaktualisert etter lørdagens strålende Bylarm-konsert på Blå og «Årets stjerneskudd»-prisen han vant under samme festival. En halv million rett i skjorteforet, det!

Prisen har tidligere gått til Sassy009, Girl in red og Isah. Forhåpentligvis bidrar pengene til at han som er under skjorta – en artist som klarer å skrive formfullendt alternativpop og levere fra scenen – kan fortsette på det han har begynt.

Euforiske «Under Your Shirt» er hovedsakelig produsert av allestedsnærværende og treffsikre Vetle Junker, med bidrag og miksing fra det levende kvalitetsstempelet Matias Tellez. Låta handler om de første øyeblikkene, dagene eller ukene etter at man har møtt noen. Når alt er nytt, spennende og fullt av muligheter.

Altså kanskje litt overførbart til årets prisvinner, som er helt i starten av noe som kan bli både stort og viktig og bra. Både i Norge og utenfor grensene. «Under Your Shirt» er i hvert fall en av årets beste låter, og et godt steg videre på veien.

Daniel Ramberg
Redaktør i P3

Coucheron + Pasha – «Tied Up»

Norges søteste artist har om mulig blitt enda søtere med sine to siste singler «Bad Trips» og «You and I». Her er det rett og slett nydelig kassegitar- og leirbålstemning. Men musikken til Pasha er langt fra ensformig – det er nytteløst å prøve å putte den i bås.

Med «Tied Up» er Rykkins store sønn tilbake med gøy varsko her-musikk. For her går det virkelig unna! Det er som om man kan høre hvor gira Pasha er på en skikkelig stor, pandemifri konsert igjen. Endelig kan afroen ristes og publikum stagedives.

Pasha og Coucheron er musikknorges gladeste gutter, og «Tied Up» er i aller høyeste grad en verdig oppfølger til fjorårets «G.O.L»-miksteip.

Espen Roness
Journalist

Espen Roness

J00 – «Aces»

I fjor og forfjor slapp J00 noen riktig fine, finurlige låter laget på gitar, smittende entusiasme og synth. Siden den gang har de flyttet fra Trondheim til Oslo, blitt signert på Propeller, slettet alle de gamle låtene sine fra strømmetjenester (!) og begynt å lage enda rarere musikk.

Skjønt, «Aces» er i sin essens egentlig bare en fengende poplåt. Pakket inn i mye gøy for ørene. Litt punk, litt pling-plong-electronica, samt en vokal- og effektbruk som kjennes som en mer ekstrovert utgave av 90-talls-drømmepoplegendene i Cocteau Twins.


Selv sier bandet, bestående Thea Grant, Håkon Kvam, Andreas Dyrli og Brage Sanner, at de begynte å høre noe Pixies i «Aces» etter de spilte den inn. På vegne av alle oss som digger sånt: Plis ikke slett denne fra spillelista mi, for jeg har begynt å bli avhengig.

Eskil Olaf Vestre
Journalist

Døssi – «Time will heal her»

«Time will heal her», repeterer koret, som et slags mantra, idet denne låta fades ut.

Når man står midt oppi noe skikkelig vondt, er det ofte ganske frustrerende og kjipt når venner forteller deg at tiden leger alle sår. At det bare er å vente. Joda, innerst inne vet vi dette. Likevel er det en vrien pille å svelge.

Men da hjelper det at de tre minuttene med søt musikk før outroen her er så behagelige å høre på. Et luftig, men sparsommelig lydbilde. Døssis pene vokal. Blåsere. «Time will heal her» bør falle i smak hos alle som liker en helbredende runde meditasjon, yoga, eller for eksempel en god, gammel ballade fra artister som London Grammar. Alt ettersom.

Slipp til denne vennen – låta, altså – og tro på budskapet. Det blir faktisk bedre.

Eskil Olaf Vestre
Journalist

J-Zino + Martin Hazy – «Opp og ned»

Det er både interessant og noe litt forsonende over samarbeid mellom artister på tvers av byer. Kanskje spesielt med rappere fra Oslo og Bergen. Martin Hazy, kjent fra 2017s «Årets Urørt»-vinnere Dårlig Vane, har på låta «Opp og Ned» teamet opp med oslorapperen J-Zino. Og det er ikke første gang. Sist vi hørte de sammen på remixen av sistnevntes låt «Valuta» fra i fjor.

Det låter imidlertid både strammere og proffere denne gangen. Beaten peker både fremover med drillsub-effekter, og bakover med en enkel, mørk pianolinje på repeat à la 2000-tallet. Dette kan fort bli en klubbanger for hiphopfans i disse gjennåpningstider.

Adiele Helen Krüger Arukwe
Musikksjef i NRK P3

Andreyun – «Evisu Pants»

Andreyun, dette for mange ukjente unikumet på den norske musikkscenen. Andreyun ble faktisk kåret til «Ukas Urørt» i 2014 og har vært i gamet siden, sett og hørt mye sammen med artister som Pasha og Coucheron.

Ryktene skal ha det til at østlendingen er populær i Kina, uten at jeg har kommet noe nærmere sannheten på det. Det hadde imidlertid ikke overrasket meg, for Andreyun er en spennende, kompleks og noe mystisk artist som man har lyst til å både høre og se mer til.

Robert, som han egentlig heter, sprader ofte rundt i ikoniske motereferanser fra 90- og 2000-tallet. Låta som kom i dag gjør det samme. «Evisu pants» er en slags hyllest til det japanske jeansmerket som gjorde sitt store inntog på hiphop-scenen på tidlig totusentall.

Til tross for at jeg synes Andreyun kanskje beveger seg litt for nærme artister som Trippy Red i sitt uttrykk, synes jeg han bringer noe nytt, friskt og spennende til norsk rap som jeg gleder meg til å høre mer av.

Adiele Helen Krüger Arukwe
Musikksjef i NRK P3

Endring, 9. oktober kl. 14.45: Saken er oppdatert med lenke til Mettesons fremføring av «Under Your Shirt» på Lindmo.