Her er de nominerte til P3 Gull 2015

Om en måned skal det norske musikkåret igjen feires og hylles under P3 Gull! Disse artistene kan stikke av med pris 28. november.

I dag er det bare en måned til kremen av norsk musikk skal gjøres stas på under P3 Gull, med alt det innebærer av glitter, livemagi, stas, fjas og – ikke minst – prisdryss.

Tidligere har det blitt avslørt at Leo Ajkic og Christine Dancke skal lede moroa, med god hjelp fra Ronny Brede Aase og Niklas Baarli. Artistene som spiller live under showet vil annonseres i nær framtid.

– Vanskeligere enn noensinne

Som de to foregående årene er det P3s musikksjef Mats Borch Bugge som har vært leder for P3 Gull-juryen. Han kan røpe at det har vært harde diskusjoner bak disse 15 nominasjonene.

– Det har vært vanskelig å komme frem til i år. Sammenliknet med i fjor, er det i år flere nye navn som har markert seg både på scenen og gjennom låter. Videre er det markant flere som har opplevd interesse internasjonalt. Når artister som Unge Ferrari spillelistes i Finland og Sverige, eller Astrid S får interesse i USA, er det en tydelig indikasjon på at det er forbundet med kvalitet å være norsk.

Selv har han flere personlige favoritter han gjerne skulle sett på listen.

– Jeg har flere låter som jeg gjerne skulle sett var nominert. Sondre Justads «Riv i hjertet» og Arifs «Flammer» er to eksempler.

Les mer om de ulike artistene nedover i saken, og klikk på lenkene for å gå rett til ønsket kategori.

ÅRETS NYKOMMER

Daniel Kvammen
Matoma
Astrid S
Unge Ferrari
Fay Wildhagen

ÅRETS LÅT

Madcon – «Don’t Worry»
Astrid S – «2AM»
Daniel Kvammen – «Du fortenar ein som meg»
Kygo – «Firestone»
Susanne Sundfør – «Delirious»

ÅRETS LIVEARTIST

Honningbarna
Bendik
Lars Vaular
Arif
Susanne Sundfør

NB! Årets nykommer kåres av en jury, mens kategoriene årets liveartist og årets låt stemmes fram publikum.

Årets liveartist kan du stemme på fra nå til 10. november, mens stemmeperioden for årets låt er mellom 10. og 20. november.
Avstemningene er nå avsluttet.

ÅRETS NYKOMMER

Daniel Kvammen

God historiefortelling går aldri av moten. Daniel Kvammen fornyer folkpop-tradisjonen på uredd og framoverlent vis, med skakke, skarpe, morsomme og rørende skildringer av ungt liv.

Matoma

Som en spydspiss i tropical house-sjangeren er Tom Stræte Lagergren allerede et internasjonalt navn. Til tross for rask og vanvittig suksess: Dette er trolig bare starten på Matoma-eventyret.


Astrid S

Glem fortiden med Idol og countryknekk. Den formidable låtskriveren og vokalisten Astrid Smeplass er i ferd med å feste pop-Norge i sitt jerngrep, og 18-åringen vokser kunstnerisk for hver nye utgivelse.

Unge Ferrari

Navnet Stig J. Haugen sier deg kanskje ikke noe, men som Unge Ferrari er han akkurat nå den mest spennende nykommeren i urban norsk musikk, proppfull av særpreg og karisma.

Fay Wildhagen

Fay Wildhagen er ikke bare en fabelaktig gitarist og en sjeldent uttrykksfull vokalist. Hun skriver i tillegg låter som både er forrykende, intime, egenrådige og vakre.

ÅRETS LÅT

Madcon – «Don’t Worry»

Tshawe og Yosef har for lengst bevist at de kan legge verden for sine føtter. Med diskofunk-flørten «Don’t Worry» serverte de oss årets kanskje mest oppløftende låt – en fest for føtter så vel som smilemuskler.

Astrid S – «2AM»

Matoma-remiksen gjorde Astrid S’ første massive hit enda større. Vi holder likevel en knapp på originalen, som forener et drømmende og luftig vers med et refreng så uimotståelig at selv Rihanna ville vært stolt.

 Daniel Kvammen – «Du fortenar ein som meg»

Alvor og humor går hånd i hånd når Daniel Kvammen serverer skakk livsvisdom svøpt i nær og nydelig musikk. Med den briljante tittelen «Du fortenar ein som meg» har Kvammen skapt et moderne norsk motto, intet mindre. Ikke verst for en debutant.

Kygo – «Firestone»

Kygo mottok prisen for beste nykommer på fjorårets P3 Gull, og er i dag en av verdens aller største artister, med sjangerdefinerende «Firestone» som selve kronen på verket. Låten fremstår – i all sin enkelhet – som usedvanlig slitesterk.

Susanne Sundfør – «Delirious»

I utgangspunktet er det flere av låtene på Ten Love Songs som ville forsvart en plass i denne kategorien. Høyest av dem alle rager imidlertid «Delirious», som både er hylende ambisiøs, smått truende og drøyt fengende, slik bare Sundfør kan være.

ÅRETS LIVEARTIST

Honningbarna

Sørlandspunkerne fortsetter å servere politiske og musikalske knyttnever fra scenekanten i inn- og utland. I 2015 låter de tightere, tøffere og bedre enn noensinne.

P3 spanderer: Honningbarna

Bendik

Silje Halstensens kombinasjon av nakne tekster og storslått, muskuløs rock er enestående på plate. Likevel er det som liveband Bendik røsker aller hardest i hjertet.

Anmeldelse: Bendik, by:Larm ’15

Lars Vaular

Norsk hiphops mest komplekse figur er i sitt ess på scenen. Konsertene hans føles som basstunge vekkelsesmøter, med en breial, følsom og smart predikant i front.

SMS-anmeldelse: Lars Vaular, Øya ’15

Arif

Arif har kommet langt siden dagene som Phil T. Rich. Det siste året har vist at han bærer konserter helt på egenhånd, kun bevæpnet med skills, karisma og lekenhet.

Anmeldelse: Arif, Slottsfjell ’15

Susanne Sundfør

Sundfør har perfeksjonert liveopptredenene sine det siste året. Hun formidler sin dramatiske, store popmusikk med en tidligere uhørt kraft og autoritet.

Anmeldelse: Susanne Sundfør, Øya ’15