– Her kommer du inn

Chris Medina frir til fansen og vil folkefinansiere sitt debutalbum.

Crowdfunding, folkefinansiering på norsk, er et av de nye moteordene i musikkbransjen. En bransje som er i stadig forandring. Da inntektene fra det gode gamle platesalget gikk drastisk ned forsvant også mye av inntektene til artistene. Selv om musikkbransjen totalt sett, ifølge enkelte kilder gjør det godt, er det mange artister som strever med å få endene til å møtes i den nye digitale hverdagen.

Chris Medina på toppen av sin popularitet i Norge, da han var på Topp 20-scenen på Rådhusplassen i Oslo. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3.
2011: Chris Medina på toppen av sin popularitet i Norge, da han var på Topp 20-scenen på Rådhusplassen i Oslo. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3.

Fire ganger platina

Chris Medina hadde noe som må kunne betegnes som en slags monsterhit i Norge med låta «What Are Words». Den lå 11 sammenhengende uker på toppen av VG-lista av totalt 24 uker i 2011.

Medina gjestet blant annet NRK P3s VG-lista Topp 20-turné det samme året og totalt solgte singelen til fire ganger platina.

Les også:

Det var denne låta som starta karrieren hans på ordentlig, da han ga den ut den samme dagen som han røyk ut av American Idol. Sangen som var inspirert av forloveden som ble alvorlig skadet i en trafikkulykke. En historie som for øvrig også skal bli film i Hollywood.

2013: Chris Medina er blitt noen kilo lettere og jobber for å få ut et internasjonal lansert debutalbum. Foto: Promo.
2013: Chris Medina er blitt noen kilo lettere og jobber for å få ut et internasjonal lansert debutalbum. Foto: Promo.

I Skandinavia ga han også ut albumet What Are Words, men denne langspilleren ble aldri sluppet til det internasjonale markedet. Han hadde flere tilbud fra internasjonale selskaper, men valgte å takke nei, for å kunne være uavhengig og jobbe fritt i sitt eget tempo.

Trenger drahjelp

De siste åtte månedene har Media derfor jobbet med sitt debutalbum. Der har han blant annet med seg norske Andre Lindal, som også skrev melodien til What Are Words, i tillegg til en rekke andre produsenter og låtskrivere.

Kostnadene er imidlertid langt større enn Medina klarer å håndtere, til tross for suksessen med «What Are Words». Derfor trenger han nå økonomisk drahjelp for å gjøre ferdig debutalbumet.

I en video forteller Medina blant annet om hvilke flinke folk som er med på prosjektet.

– Men det er bare én del av puslespillet. Og det er her dere kommer inn, sier han før alternativene blir presentert.

Privat konsert?

Blant annet har han satt sammen en rekke pakker med priser som varierer fra så lite som fem dollar og helt opp til 10.000 dollar i sin folkefinansering.

For det høyeste beløpet får man som bidragsyter en såkalt «executive producer credit».

Man kan også for eksempel betale 5.000 dollar for en privat, 30 minutters konsert i sitt eget hjem, eller betale halvparten og besøke Chris Medina i studio i Los Angeles.

De minste beløpene gir ting som individuelt tilpassa postkort, tidligere tilgang til låter enn andre fans eller gruppesamtaler på telefon med musikeren.

I skrivende stund har Chris Medina fått inn drøyt 10.000 dollar, men håper på å få inn totalt 35.000 før crowdfunding-perioden på Indiegogo går ut om 21 dager.

Chris Medina, «What Are Words»: