– Hun er på toppen av den nye rap-røkla i Norge

I dag hedrer P3 rap, hiphop og R&B – og dette er det beste i Norge akkurat nå.

P3X tar over P3!

Rap, hiphop og R&B vokser, og er blant de største sjangrene både nasjonalt og internasjonalt. Noe som viser seg både gjennom strømmetjenestene og en økende andel norske artister innen hiphop, rap og R&B. Ukentlig oppdager vi nye låter fra ferske artister som utfordrer musikksjangrene. Dette er fantastisk gøy!

Et av NRK P3s viktigste oppdrag er formidling av ny norsk musikk. For å være med på den stadige utviklingen opprettet P3 tilbudet P3X. Et aktuelt musikalsk og kulturelt tilbud for rap, hiphop og R&B. I dag tar P3X over P3, og spiller det nyeste og beste fra disse sjangrene.

Ida Eline Tangen, musikksjef.

Sjekk ut P3X intervjuer | Lytt til P3X

Aiba – «Lemonade»

Den heter «Lemonade», er fylt med søtladne melodilinjer, iskald og syrlig tekst og drives av en brusende beat. Det skal nesten ikke være mulig å krysse av viktigere sommerbanger-bokser enn det. At låta i tillegg er så kort og fornøyelig, gjør at den funker aller best på repeat. Dette er utvilsomt Aiba sin beste låt så langt og produsent Filip Kollsete (Arif, Carmon, Unge Ferrari) understreker at han er i sitt livs form.

Tete Lidbom, programleder

Musti – «Føler meg bedre»

På toppen av den nye rap-røkla i Norge finner du Musti og hun slår ikke svakere fra seg nå som hun føler seg bedre. Åpningslåta på hennes dagsferske miksteip «Mellom høyblokkene» er en blytung jævel, hvor Musti leverer linjer med større selvtillit enn noen gang. Som bonus fyrer hun av et par ekstra fete «hviskelinjer» i samme ånd som 21 Savage introduserte på Metro Boomins «Don’t come out the house» fra 2018.

Tete Lidbom, programleder

Darkboat – «Uber black»

Denne debutanten har spilt andres musikk i en årrekke som DJ Telefongrl. Heldigvis har hun byttet ut platespiller med mikrofon, for den tilbakelente sommerperlen hun debuterer med her er nok til å ta fellesferien på forskudd. Darkboat smyger lekkert på toppen av en beat som burde være obligatorisk på årets sommerbarer, og vi legger den til i spillelisten hvor Solange, Tweet, Blood Orange og SZA allerede er sentrale. Du vet, den spillelisten med folk som evner å både lage flammer og en lett bris samtidig. Jeg vet godt hva jeg skal høre på når jeg skal mot stranda etterpå.

Ruben Gran, musikkprodusent

Daniel Obede – «Angelina»

Jeg så den unge artisten fra Oslo under Bylarm i år, og har gledet meg til flere slipp fra hans kant. De spanske gitarene i starten fanger oppmerksomheten med en gang, og når beaten og Daniel Obede kommer inn, blir jeg solgt. Selvsikker flyt, lekent og uanstrengt. Perfekt kombinasjon av stødige rap-vers og melodisk refreng , og om du ikke synger med på refrenget mot slutten av låta, blir jeg overrasket.

Nina Gjertsen, programleder

Sebastian Zalo – «Hele veien hjem»

Denne låta er gaven som fortsetter å gi. Produksjonen er et mesterverk, med delikate beats, nydelig pianolinje, vokaleffekter uten at det blir for mye og elektroniske elementer som skaper en sommerlig og nostalgisk følelse. Denne følelsen forsterkes av den relaterbare teksten, og spesielt det første verset tar rennafart og treffer meg rett i hjertet. Dessuten veksler Sebastian Zalo mellom å synge og rappe, noe som gir låta den perfekte variasjonen. Bli bedre kjent med Sebastian Zalo hos P3X.

Anna Nor Sørensen, programleder

Isah – «Drukne»

«Hallo»! Er det Isah som skal stå for sommerlåta i år også? Knappe uker før fellesferien slipper siddisen den lekne og sommerlige singlen «Drukne». Isah harmonerer kreativt gjennom låta over et variert og velprodusert lydlandskap bygd opp av kicks og claps, melodisk gitar og en heftig synth. Isah flyter med instrumentalen, mens jeg drukner i musikken.

Ida Eline Tangen, musikksjef

Ozzi ft. Turab – «Hvor skal jeg»

Ny lovende artistalarm! Ozzi har kun tre låter på Spotify, men han her bør man følge med på. Han skriver, produserer og syngerapper, og på hans siste singel «Hvor skal jeg» har han fått med seg Turab. De to utfyller hverandre perfekt der de hopper mellom drøy autotune-bruk og ren vokal oppå en perfekt beat og et nydelig gitarsample. Det er sårt, hardt og håpefullt på samme tid, med et tema som alle kan kjenne seg igjen i. For hvor skal vi egentlig? Både med livene våre og når våre dager er talte, som Turab så fint synger.

Adiele Krüger Arukwe, musikkprodusent

Yomi – «Ligge lavt»

Sporet ble faktisk introdusert for en rekke av Yomi sine egne fans så tidlig som 2017. Og som han selv sa: «Jeg ble sjukt overrasket over hvordan publikum digga låta».

Tre år senere er unggutten fra Stovner ute med låta, og med en ny bølge av unge R&B- og hiphop-artister, som tør å drømme stort, hører vi et lydbilde og tematikk som er gjenkjennelig: Yomi vil ligge lavt med en spesiell utkåret. Uansett, «Ligge lavt» er en frisk sommerlåt som kun gir deg gode vibber!

Abiel Tesfai, programleder

Kamelen ft. Gee Dixon – «Meny»

Det her er den strake motsetningen til alle de fjærlette sommerlåtene som brer seg utover spillelistene om dagen. «Meny» er sirlig og mørkt produsert, og kumpanene Kamelen og svenske Gee Dixon skildrer deres hverdag så hardt og strengt som mulig – strengt tatt. Et lite tips, eller partytriks, er å flette denne inn i dine venners mjukeste «nå koser vi oss i sola»-spilleliste. Greit å kjenne på skyggen, også.

Ali Soufi-Grimsrud, journalist