Hva skjedde med Miley Cyrus?

Miley har gått fra barnestjerne til å bli en av nåtidens mest kontroversielle artister. Neste uke kan du oppleve twerkeprinsessa live.

Miley Cyrus har blitt en av verdens mest omtalte artister i løpet av de siste to årene, og på onsdag står hun på scenen i Oslo.

Etter flere år med karriere i Disney viste Cyrus allerede i 2010 en villere og mer sexy side av seg, etter hun ga ut låta «Can’t Be Tamed», fra sitt tredje album med samme tittel. Men det var først etter hun i fjor ga ut singelen «We Can’t Stop» fra albumet Bangerz, at folk virkelig fikk øynene opp for den nye versjonen av 21-åringen fra Tennessee.

I tillegg til dristige musikkvideoer har hun kanskje fått aller mest oppmerksomhet for sin utagerende sceneatferd, som da hun nylig opptrådte på en homseklubb i London.

– Jeg har blitt voksen

«We Can’t Stop» fikk mye oppmerksomhet for blant annet musikkvideoen og teksten, særlig etter hun innrømmet at låta handlet om dop.

– Jeg tror folk forstår at jeg har blitt voksen. Hvis du Googler meg får du se hva jeg holder på med – og da skjønner du hva sangteksten betyr, sa hun til The Daily Mail.

«We like to party / Dancing with molly / Doing whatever we want».

«Molly» er synonymt med MDMA, virkestoffet i partydopet ecstasy.

Men det har ikke alltid vært tunge, twerking, weed og dristige antrekk som har symbolisert den unge jenta. Allerede som 14-åring havet Cyrus i rampelyset og ble stjerne over natta, da startskuddet gikk for Disney-serien «Hannah Montana» i 2006.

Ble kvitt barnestjerne-stempelet

Fram til 2011 spilte hun den uskyldige jenta i den svært populære serien – før hun bestemte seg for å gå videre som soloartist. Men allerede før hun slutta i TV-serien hadde hun gitt ut to album, hvorav den siste, Breakout, ikke hadde noe med Hannah Montana å gjøre.

I 2009 slapp Miley Cyrus sin første EP The Time of our Lives, der hun prøvde hun å bli kvitt barnestjerne-stempelet med gjenombruddslåta «Party in the USA».

Sterke reaksjoner

Men det var først i 2013 Cyrus virkelig klarte og overbevise verden at hun ikke lengre er en Disney-stjerne. Albumet Bangerz, som gikk rett til topps på Billboard-lista, fikk P3s anmelder til å blant annet skrive: «Miley Cyrus gjør – ikke overraskende – opprør mot barnestjernen i seg, men har for få bangers som ammunisjon», og trillet terningkast tre.

Les hele anmeldelsen her.

Hennes andre singel «Wrecking Ball» fra skiva Bangerz, fikk en hel verdenspresse til å skrive om 21-åringen, og flere hadde sterke reaksjoner på grunn av musikkvideoen.

I videoen valgte nemlig Miley å stille opp splitter naken på en svingende rivingskule syngende til sin nye popballade – noe som flere valgte å parodiere i ettertid.

Live oppsummerte året som har gått på fjorårets P3 Gull

Het duett

Ikke lenge etter singel- og musikkvideoslipp var Miley å se på scenen under fjorårets mye omtalte MTV Video Music Awards. Sammen med Robin Thicke stod de for deler av underholdningen, som nok en gang førte til store reaksjoner.

Les også: Oppfattes ikke som frigjørende

Kledd i et minimalt sceneantrekk, ble det hett mellom Cyrus og Thicke da de to framførte hitlåta «Blurred Lines» sammen. Det skal også sies at ordet «twerk» kort tid etter ble lagt til i ordboka.

Denne opptredenen fikk mye oppmerksomhet og sterke reaksjoner verden over. Foto: NTB Scanpix
Denne opptredenen fikk mye oppmerksomhet og sterke reaksjoner verden over. Foto: NTB Scanpix

Noen uker senere opptrådte hun på MTV European Music Awards, der Katy Perry vant prisen for beste kvinnelige artist foran folk som Lady Gaga og Miley Cyrus.

Men det var helt klart Cyrus som stjal showet ved at hun tente seg noe som kunne minne om en joint på scenen. Da hun fikk overlevert prisen for beste video for «Wrecking Ball», gjorde hun et nummer av at hun liksom ikke hadde plass til den i håndveska si.

– Jeg kunne ikke få plass i veska mi, men jeg fant dette, sa hun idet hun dro fram en håndrullet sigarett som hun tente på før hun gikk av scenen.

Miley feiret pris for beste musikkvideo med å tenne seg en joint på scenen. Foto: NTB Scanpix
Miley feiret pris for beste musikkvideo ved å tenne seg noe som kunne minne om en joint. Foto: NTB Scanpix

Men selv om 2013 ble et år for tunger, bakender og rivningskuler – for ikke å snakke om et hektisk år for Cyrus – fikk hun gode tilbakemeldinger på låta «Wrecking Ball». Låta ble rangert på en 13. plass over fjorårets beste låter av P3-redaksjonen, i tillegg til at den ble hyppig spilt på norsk radio.

På onsdag står skandaledronninga- og popprinsessa på scenen i Telenor Arena. Nå er det bare å finne fram «twerkeren» i deg og glede seg til showet. Let’s go.