Hvem støtter hvem?

Hvem hadde vunnet presidentvalget om musikerne fikk bestemme?

Om noen få dager blir det bestemt hvem som skal ha makta over verdens eneste «supermakt» de neste fire åra. Barack Obama har styrt landet den siste perioden, etter en vellykket «yes we can»-kampanje, men er nå utfordra av republikanernes Mitt Romney.

Stevie Wonder, her under «In Performance at the White House» som Barack og Michelle Obama arrangerte i mai, er en av presidentens mest trofaste musikalske støttespillere. Foto: NTB Scanpix / Brendan Smialowski, AFP Photo.
Stevie Wonder, her under «In Performance at the White House» som Barack og Michelle Obama arrangerte i mai, er en av presidentens mest trofaste musikalske støttespillere. Foto: NTB Scanpix / Brendan Smialowski, AFP Photo.

Profilert som en musikkelsker

Den sittende presidenten har til tider blitt profilert som en musikkelsker og har blant annet fortalt hva han har blant de 2000 låtene på sin egen iPod. På spillelistene til presidenten finner vi artister som Stevie Wonder, Bob Dylan, Rolling Stones og Jay-Z.

Obamas kjærlighet til musikk ble ikke mindre tydelig da han tidligere i år kjøpte opp alle billettene til en konsert med Two Door Cinema Club i Washington, for å gi som en ekstra oppmerksomhet til sine medarbeidere.

Liker countrymusikere

Den tidligere Massachusetts-guvernøren Mitt Romney har som mormoner derimot ikke hatt noen sterk profilering offentlig i forhold til sin musikksmak.

Toby Keith, en av de største amerikanske countrystjernene, støtter Mitt Romney i presidentvalgkampen. Foto: NTB Scanpix / Harrison McClary, Reuters.
Toby Keith, en av de største amerikanske countrystjernene, støtter Mitt Romney i presidentvalgkampen. Foto: NTB Scanpix / Harrison McClary, Reuters.

På direkte spørsmål fra magasinet Parade svarer han imidlertid at han liker countrymusikere som Garth Brooks, Kenny Chesney og Toby Keith. Han nevnte også band som Aerosmith og Alabama og skal være kompis med tidligere Eagles-gitarist Don Felder.

Avgjørende støtte?

På spørsmål om hvem han kunne tenke seg å invitere til å spille om han fikk jobben i det hvite hus, svarte han at lista blant annet ville inneholde Beach Boys «selv om de ikke akkurat er den gruppa de pleide å være».

Valgkampen har til tider ført til rimelig «close race» mellom de to presidentkandidatene. Den siste tida har man snakket om at det kan bli orkanen Sandy som får mest å si i innspurten av valgkampen.

Men etter valget i 2008, da blant andre artister som Jay-Z, Ludacris, Nas og Lil’ Wayne ga sin støtte til presidenten, mente valganalytikere dette kunne ha vært grunnen til usedvanlig høy valgdeltakelse blant unge og afro-amerikanere, som stemte for Obama.

Hør fra Verden på lørdag: (Asbjørn Slettmark og Hans Olav Thyvold om musikkens betydning i presidentvalgkampen)
Asbjørn Slettmark og Hans Olav Thyvold om musikkens betydning i presidentvalgkampen

 

Forskjellige støttespillere

Lister over hvilke artister og band som støtter hvilke presidentkandidater i 2012 er nokså forskjellige. Det finnes nesten 40 navn som offentlig har gått ut og støtta den republikanske kandidaten, mens Obama har over dobbelt så mange musikalske støttespillere – nesten 100.

Påfallende nok er det utrolig vanskelig å finne kvinnelige artister som støtter Mitt Romney og det er en stor overvekt av mer kjente og profilerte musikere som støtter den sittende presidenten. Romney har en overvekt av countryartister og eldre rockere i ryggen.

«USA er en forretning og burde bli styrt av en forretningsmann»

Folk som countryhelten Trace Adkins har kommet med støtteerklæringer til den konservative leiren og dukket opp på scenen da Romney-turnéen nylig var innom Fisherville i Virginia.

En som har bytta side siden sist er den aldrende rockeren Gene Simmons. «Mannen med tunga» i maskerockerne Kiss støtta Obama foran valget i 2012, men sier han nå vil stemme på Romney. «USA er en forretning og burde bli styrt av en forretningsmann» sier Simmons til Fox News.

Se hele intervjuet her:

Watch the latest video at <a href=»http://video.foxnews.com»>video.foxnews.com</a>Rapperen 50 Cent sier han i utgangspunktet ikke er spesielt interessert i politikk, men har tidligere uttrykt mest støtte til republikanske kandidater. Nå skal han imidlertid fått sansen for Obama, og spesielt hans syn på ekteskap for homofile.

– Holder oss tilbake

– Jeg har alltid tenkt at dette holder oss tilbake. Hva folk gjør i sine egne hjem er deres egen sak og du må kunne velge å elske hvem du vil. Det er ikke noe forskjell på å diskriminere disse og folk med annen hudfarge, sa artisten tidligere i år, da han støtta Jay-Z sitt forsvar av ekteskap for homofile.

«fire år er for kort tid til å gjøre endringer for landet».

En annen rapper med demokratiske preferanser er Snoop Dogg, eller Snoop Lion som han liker å kalles for tida, har til og med posta en liste på nettet med forskjellige argumenter for og mot Romney og Obama. I tillegg til de mer eller mindre saklige argumentene på lista har han blant annet sagt at «fire år er for kort tid til å gjøre endringer for landet».

Snoop Lion la ut et bilde av en liste med argumenter mot Romney og for Obama. Foto: Instagram.
Snoop Lion la ut et bilde av en liste med argumenter mot Romney og for Obama. Foto: Instagram.

En annen aldrende rocker som støtter Romney er Ted Nugent. Gitaristen, som blant annet har kjempet for folks rett til å bære våpen, har kommet med en nokså sterk beskrivelse av Romney:

– Sammenlikna med Barack Obama og hans team er Mitt Romney erkeengelen Gabriel. Han er som en ridder i skinnende rustning for individuelle rettigheter og sjølforsvar, sier han til NewsMax.

Bruce Springsteen sammen med Barack Obama under valgkampen i 2008. Også i 2012 står «The Boss» ved sin politiske støtte til presidenten. Foto: NTB Scanpix / Emmanuel Dunand, AFP Photo.
Bruce Springsteen sammen med Barack Obama under valgkampen i 2008. Også i 2012 står «The Boss» ved sin politiske støtte til presidenten. Foto: NTB Scanpix / Emmanuel Dunand, AFP Photo.

Får flest «stemmer»

Men det er sittende president Barack Obama som helt klart får de fleste stemmene om musikere og rockestjerner skulle få bestemme. Akkurat som under forrige presidentvalg har han støtte fra innflytelsesrike musikere som Lady Gaga, Jon Bon Jovi, Mariah Carey, Al Green, B.B. King og ikke minst Bruce Springsteen.

«The Boss» var en av mange artister som feiret seieren da Obama skulle innsettes som president i januar 2009. Sammen med navn som Bono og U2, Beyoncé, Shakira, Garth Brooks, Sheryl Crow, Usher, Josh Groban, John Legend og ikke minst Stevie Wonder spilte de opp til konsert i Washington.

Og Springsteen står ved sitt politiske valg også fire år seinere. I oktober gikk han til det skrittet å legge ut et åpent brev til fansen om sitt syn på det kommende valget, og forklare hvorfor han på tampen av valgkampen nok en gang vil opptre for sin kandidat.

«Dette presidentvalget er annerledes enn det forrige valget siden president Obama nå har hatt fire år på seg. Ved forrige valg hadde han med seg en fantastisk vind av håp og forventninger. Men dessverre, på grunn av økonomisk kaos etter tidligere administrasjoner, og intensiteten i motstanden fra opposisjonen , ble det vanskelig» skriver Springsteen blant annet.

Videre forklarer han på en rekke punkter hvorfor han mener Obama har gjort en god jobb som president og skriver at «det er derfor jeg planlegger å dra til Ohio og Iowa for å støtte gjeninnsettelsen av president Obama til å lede landet vårt de neste fire årene.