I indianerens fotspor

Hør når svenske El Perro Del Mar spiller «Walk On By» live hos Lydverket – og snakker om å motarbeide seg selv med vilje.

«Albumet høres ut som en tapt skatt fra nittitallet, uten at det føles påklistret eller ironisk. Snarere blåser hun nytt liv i et lydbilde som låter langt rikere og vakrere enn det gjorde den gang da,» skrev vår anmelder Jørgen Hegstad om Pale Fires – det snaut én måned gamle femtealbumet til El Perro Del Mar. Eller Sarah Assbring, om du vil.

Les anmeldelsen: Fargesterk blekhet (5/6)

Lyset i mørket

[audio:https://p3.no/musikk/wp-content/uploads/2012/12/Intervju-EPDM-1.mp3|titles=Intervju med El Perro Del Mar i Lydverket: Del 1]
Da svensken gjestet Lydverket i går kveld, tok programleder Ruben Gran tak i at hennes nyeste singel, «Hold Off The Dawn», er inspirert av Geronimo, den siste apachelederen. Gran peker på at Apache-folket levde under et enormt press, men at han likevel aldri gav opp å kjempe for folket sitt – og lurte på om dette hadde inspirert henne.

– Store deler av det nye albumet mitt handler om nettopp det: at selv om alt går galt, så må man ikke gi opp, fordi det alltid kommer et lys i mørket. Det har skjedd mye tragisk i livet mitt de siste årene, men når jeg minst ante det hendte det bra saker som snudde alt på hodet. Mye av albumet skrev jeg under den arabiske våren, der hele nasjoner reiste seg – mot alle odds. Det synes jeg er en inspirerende parallell, forteller hun.

Hør El Perro Del Mar spille live i Lydverket:
[audio:https://p3.no/musikk/wp-content/uploads/2012/12/El-Perro-Del-Mar-Walk-On-The-By-LIVE.mp3|titles=El Perro Del Mar – «Walk On By» (Live i Lydverket)]

El Perro Del Mar live i Lydverket. Foto: Jonas Jeremiassen Tomter.

Uten grenser

[audio:https://p3.no/musikk/wp-content/uploads/2012/12/Intervju-EPDM-2.mp3|titles=Intervju med El Perro Del Mar i Lydverket: Del 2]
P3s anmelder mente også at Pale Fire var det første El Perro Del Mars-album som kommer til å få stå trygt i platesamlingen. Sannsynligvis er det nettopp Assbrings nye fremgangsmåter til å skrive musikken som er skylden i dette.

– Det var ganske spesielt å spille inn femtealbumet. Delvis fordi jeg har flyttet fra Göteborg til Stockholm, så jeg har levd i et slags trivelig eksil. Men det har også betydd mye at jeg har kjent meg friere: På et annet vis enn tidligere ville jeg ville slippe inn alt som har påvirket meg. Først og fremst betyr det at jeg har blandet inn elektronisk musikk, men jeg har også følt meg grenseløs, som gjorde det både enklere og vanskeligere fordi det var så mye å favne om, sier Assbring.

Hvilke grenser har du sett for deg selv tidligere? spør programleder Ruben.

– Tidligere har jeg vært nesten ortodoks i låtskriving, og har som regel på forhånd bestemt akkurat hvordan det skal låte. Denne gangen ville jeg heller bryte med mine egne regler og forestillinger. Hvis min første spontane tanke er «Hva hvis jeg gjør slik?», skal jeg tenke «Men hva skjer hvis jeg gjør det stikk motsatte?», forteller svensken.

Lydverket sendes på NRK P3 mandag til torsdag klokka 20.03.