– Ingen av disse låtene tenner meg noe særlig

Sommeren er definitivt på hell, men vi har låtene. Komponist Wolfgang Plagge kommenterer årets største sommerhits.

Wolfgang Plagge. Skjermdump, NRK
Wolfgang Plagge. Skjermdump, NRK

Sommerens største hits kommer fra henholdsvis Sandra Lyng og Morgan Sulele – sammen har de en samlet strømmeantall på hele 18 millioner.

Men er det kvalitet? Vi inviterte komponist og pianist Wolfgang Plagge – mannen har tross alt komponert mer enn 130 verker – til å uttale seg om låtenes musikalske kvaliteter.

– Rart, det der med sommerlåter – jo lysere og varmere det er i været, dess mer handler de om hva vi foretar oss i mørket, og om å bli holdt varm, sier Plagge til P3 og tilføyer:

– Denne småerotiske underteksten er slett ikke noe nytt – Jan Eggum er blant de tydeligste, men også årets to nye sommerhiter – «Bare min» og «Play My Drum» følger opp i så måte. Dette er nok et bevis på at det ikke har skjedd så mye i bransjen de siste 60 åra.

Se i NRK TV: Låtskriver’n: Jan Eggum

Morgan Sulele – «Bare min»

Morgan Sulele kom tilsynelatende ut av det store intet i vår. I mai spilte han «Bare min» live for første gang. I Follo. Foran femti mennesker. En måneds tid senere spilte han den samme låta for 70.000 mennesker på VG-lista Topp 20 på Rådhusplassen i Oslo.

«Bare min» toppet VG-lista seks uker i strekk, og har for øyeblikket blitt strømmet over elleve millioner ganger på Spotify.

Her kan du se sport og musikk i skjønn forening. Morgan Sulele spiller en nedstrippet variant av «Bare min» på basketballbanen ved Bislett stadion:

Plagge om «Bare min»

– «Bare min» er et bilde av hva vi – og særlig den yngre garde – er opptatt av sjangermusikalsk her i landet for tiden – hiphop-preget er en trygg måte å lande en slager på hos kidsa, men også risikabel: Sjangeren er superaktuell, men kortlivet. Av musikalske grep kan nevnes det sterkt modale preget – neppe bevist valgt, men veldig norsk, mener komponisten.

Sandra Lyng – «Play My Drum»

Da «Play My Drum» først ble listet på P3 fikk låten ros fordi den var stappet med «tidsriktige saksofonlinjer, halsbrekkende stekepartier og tropisk gitarklimpring». Denne kombinasjonen har tydeligvis slått an.

Låta har blitt strømmet nesten syv millioner ganger på Spotify, og klatret seg opp til en andreplass på VG-lista i sommer.

I juni tok Sandra Lyng oss med på en musikalsk rusletur rundt Akershus Festning. Hør den akustiske versjonen av «Play My Drum» her:

Plagge om «Play My Drum»

– «Play My Drum» er en langt mer internasjonal låt – i mine ører mer kommersiell, og det skyldes ikke bare engelsk som sangspråk: Hele oppsettet smaker av 90-tallsinspirasjon iblandet dagsaktuell videotenkning. Paradoks: Mollpreget musikk med durpreget tekst, mener pianisten og tilføyer:

– Konklusjon på begge låtene: Godt håndverk. Men ingen av disse låtene tenner meg noe særlig – de er for glatte og motstandsløse til å virke originale, avslutter Plagge.

Hva syns du om «Bare min» og «Play My Drum»? Og hva mener du er årets sommerlåt? Skriv i kommentarfeltet!