– Knyttneve i trynet fra første sekund

Jagged Visions strategi for kveldens gigg på Urørtscenen på Pstereo i kveld er krystallklar.

Det er to år siden Jagged Vision var Ukas Urørt, og siden den gang har det skjedd mye. Bandet fikk faktisk tittelen bare ett år etter at de ble et band. Og ting går fort når det kommer til hardcorerockerne i Jagged Vision, veldig fort.

I kveld spiller bandet på Urørtscenen på Pstereofestivalen. En relativt liten arena i forhold til det de er vant til. Det unge bandet har nemlig vært på en rekke turneer i europa allerede. Blant annet med Kvelertak og Purified in Blood, samt forbildene i det amerikanske metalbandet Kylesa.

Jagged Vision består av:
Ole – vokal
Harald – gitar
Kato – bass
Kim – trommer
Daniel – gitar

De fem stavangergutta står på andre siden av gjerdet inn til pressehuset bak festivalområdet. Svartkledd og tattoerte, men uten tilatelse til å komme inn. «Dere må drikke opp øllen før dere går inn her» sier vakta. Klokka er ikke bikket fem, men gutta er igang med drikkinga.

En bonski og noen minutter senere sitter de inne i huset. Pratsomme og i godt humør. De snakker med en annen musiker om hvor og hvor mye gratis drikke de får på festivalen. «Jeg tror det er fri bar på artistområdet» sier den musikeren. Gutta er fornøyde.

– Drømmen er å turnere konstant, aldri dra på jobb igjen og alltid ha bakrus. Det hadde vært kult å ha et egent TV-show også. Jagged Shore kunne det hett. Gutta ler. Men det hadde jeg faen ikke sett på selv, sier Kato.

EP etter tre øvinger

Jagged Vision ble til i 2010 eller 2011 – gutta husker ikke helt. Etter bare tre øvinger sammen spilte de inn deres første EP. Like etter hadde de sin første konsert – en oppvarming for Purified in Blood og Kvelertak i Kristiansand.

– Alt som kunne gå galt, gikk galt

– Bandene er gode venner oss, og det var utrolig rått å spille med dem. Det hadde kanskje ikke så stor innvirkning på karrieren, siden ingen hadde hørt om oss og vi ikke hadde noe særlig musikk ute, men det var kult å få være med og varme opp. Det var vår første opptreden i en annen by enn Stavanger – og det var utsolgt.

Kort tid etter booket de sin egen europaturnee og bandet reiste for å gjøre fire show.

– Vi fikser mye selv, men det er ikke alltid det funker like bra. På den turneen ble bilen ble taua, vi spilte på små kafeer og måtte en natt sove ute på et jorde. Alt som kunne gå galt, gikk galt. Vi kjenner at det hjelper å ha et apparat rundt oss, så vi kan bruke mer tid på musikken og mindre tid på organisering og kontorarbeid.

I januar og februar i år var Jagged Vision på en større europaturnee med Kylesa, hvor de reiste og spilte i hele 13 land. Turneen ble avsluttet i Oslo i mai. Konserten på Pstereo i kveld er deres første festivalgigg i sommer.

– Vi har ikke tjent en dritt

– Resposnsen på turneen var bra. Det var releaseturneen for debutalbumet vårt Harvest Earth, og vi fikk mange bra anmeldeser, flere likes og mange meldinger på Facebook. Det var også mange som hadde lagt ut videoer og bilder av oss på nett.

Når og hvordan startet dere med musikk?
– Jeg begynte på klassisk gitar for 13 år siden, sier vokalist Ole.

– Hæ, gjorde du det? Gutta ler. Det var det tydeligvis ikke noen visste om. Er du flau over det?

– Haha, nei, jeg er jo ikke det, humrer Ole.

Men selv om Jagged Vision har turnert mye rundt er ikke bandlivet noe å bli rik på – ikke enda i hvert fall. Ifølge dem selv har de «ikke tjent en dritt». Og selv om de fleste band tjener over 50 prosent av inntektene sine på livespillinger, har vinninga gått opp i spinninga for Jagged Vision. For det koster å være på turne.

– Vi har alle vanlige jobber ved siden av. To jobber i barnehage, vi har én rørlegger, én elektriker og en arbeidsledig, ler gutta.

Hva slags musikk i en annen sjanger enn det dere selv spiller, inspirerer dere?

– Det er viktig å være åpen for alle sjangere. Jeg er ganske inni elekronika for tiden, sier vokalisten

Gutta ler igjen. – Er du?

– Ja ja, han har en app med synter på telefonen, og det er ganske irriterende når han holder på, sier Daniel.

Intimt er bedre

I kveld er de altså klare for nok en livespilling, og selv om den blir for mange hundre, kanskje tusen, færre enn det de er vant til, gleder bandet seg masse.

– Det blir kult å bli drita, og sjekke ut ny musikk

– Vi trives mye bedre på en liten arena, det er mer intimt, mer energi og man får mer kontakt med publikum. Det er noe helt annet å stå to meter over publikum – det blir veldig upersonlig. De beste konsertene vi spiller spiller vi på et lite sted i Stavanger. Der har vi alltid god kjemi med publikum.

– Også er det ekstra gøy å spille på festival. Det er generellt en kul vibe her. Folk bruker gjerne hele helgen på musikk og er derfor mer åpne. Vi spiller ganske tung musikk, så det større sjanse for at flere folk kommer og sjekker oss ut her.

Selv om de ikke har spilt på noen festivaler i sommer, har Jagged Vision vært på en del som publikum. Under Trondheims-helga på Pstereo skal de også henge rundt og nyte god musikk. Band som Cult of Luna, Skambankt, Kvelertak og Highasakite blir nevnt som høydepunkter de vil få med seg i løpet av helga.

– Og Franz Ferdinand, sier vokalist Ole.

Det er det delte meninger om.

– Nja, njæ, nei. Ikke Franz Ferdinand, sier de andre enstemt.

– Også skal vi sjekke ut de andre urørtbandene. Det er mange band vi ikke har hørt om, og det blir kult å bli drita, og sjekke ut ny musikk.

Jagged Vision spiller på Urørtscenen klokka 18.00 i kveld, og rockerne forbereder seg på en intens dag.

– Klokka seks er rimelig tidlig, men det stopper ikke oss. Det er like greit å spille tidlig for da kan vi bare begynne å drikke etterpå. Folka er uansett det viktigste. Kommer det folk, blir det bra.

Hva er strategien på scenen i kveld?

– Vi skal gå ut med et smell. Knyttneve i trynet fra første sekund. Og masse energi.

Skal dere øve noe før giggen?

– Nei, vi er ferdigøvd, vi. Vi er helt klare!

Mer fra Pstereo