– Det meste av musikken oppstår ved at jeg setter meg ned og utforsker idéer jeg har i hodet etter å ha hørt på f.eks George Duke eller annen fet disk. Musikken er mye inspirert av diskoen på slutten av 70-tallet og overgangen til 80-tallet, men med en moderne vri.
– Så jobber vi sammen, idèmyldrer, Erasmus lager en melodi med tekst, jammer med litt diverse synther, så har vi plutselig en låt, forteller Magnus Falkenberg (22) – som utgjør halvparten av Kappekoff.
Sammen med Erasmus Thallaug (22) utgjør han Oslo-duoen Kappekoff, som er Ukas Urørt med «What You Want». Live har de i tillegg med seg Vebjørn Moen (24) – på keys og Jørgen Apeness (22) på trommer.
Med noe så unorsk som en miks av elektrisk disco og ny-funk inviterer osloduoen Kappekoff til leken sittedans og vimsete nynning. Den fengende «You Want It» er kledd i pastellfarget produksjon, mens angulære basslinjer skaper nok motstand før refrenget tar deg i mot med åpne armer.
Sjekk ut profilen til Kappekoff på Urørt her!
Når og hvordan startet dere å lage musikk?
Magnus: – Hytta på Beito! Vi har spilt masse sammen før i andre besetninger, men i sommer bestemte vi oss for å reise opp til Beitostølen med en flaske gin og mekke litt musikk. Etter å ha spilt mye kontrabass for kuene der, satte vi oss ned og lagde «You Want It». Utrolig hyggelig at den ble tatt så godt i mot!
Kappekoff ble til for å ha det gøy med musikk.
Erasmus: – Jeg har alltid likt Magnus sin musikksmak. Han digger mørk prog som Pink Floyd, Tool, Porcupine tree og good-feel disco som George Duke, Chic osv. Det var alltid en greie jeg hadde lyst til å utforske mer. Lage et prosjekt som baserer seg på møtet imellom de elektroniske og “ekte” instrumentene. Samtidig helt upretensiøst. Kappekoff ble til for å ha det gøy med musikk. Det er ingen som sier “det ikke er lov” eller “du kan ikke gjøre det”. På Beito satte vi musikken på full guffe ut av anlegget med en drink i hånda. Jeg tror vi hørte gjennom låta hundre ganger før vi kalte den ferdig.
Hva er bakgrunnen for at dere kaller dere Kappekoff?
Erasmus: – Jeg satt med eksen på en kafé og spiste lunsj. Så spurte hun om vi trengte noen kappekoffer. Hehe. Jeg syntes det hørtes ut som en tysk general eller noe. “Offisér Kappekoffer”! Skrev det ned på et notat, også ble det til duonavnet vi bruker nå.
Hva er historien bak låta «You Want It»? Hvordan ble den til? Hva handler teksten om?
Erasmus: – Når man gjør det slutt med ei jente etter over fem år er man blitt godt kjent med hverandre. Man er, eller har vært, veldig gode venner, og det er lett å gi etter til “lysten” under riktige/feil omstendigheter. Det er kanskje ikke så mye hindringer lenger, for å si det sånn. Kanskje sitter man sammen på en pub på Youngstorget. Går en tur i Vigelandsparken. Eller kanskje har en middag for å catche opp. Sistnevnte er situasjonen “You Want it” spiller seg ut i. Hvis man tar steget videre fra det punktet kan det kalles “rebound” eller “falle tilbake i gamle spor”. Hvis dere skjønner hva jeg mener. Det er ihvertfall noe i den duren jeg ønsket å formidle med “You Want it”. Med en feit diskobass i bunnen.
Hvordan vil dere selv beskrive musikken dere lager? Hva er karakteristisk? Hvordan ble det denne sjangeren?
Magnus: – Elektronisk pop-disko? Det karakteristiske er vel synther som går opp og ned i pitch, og en feit bassgang! Med litt house-inspirert trommer. Det ble den sjangeren fordi vi har spilt mye funky musikk sammen, og begge er opptatt av groove og digge harmoniske vendinger. Også må jeg jo si at jeg har blitt veldig inspirert av de prosjektene jeg har vært med i det siste året: Proviant Audio, Bendik Baksaas, Kimichi og Disaster in the Universe. Men vi gjør allikevel vår egen greie, så slik endte det vel egentlig på den sjangeren!
Erasmus: Jeg liker som sagt danse-viben man får fra slik musikk. Daft Punk er en av mine store inspirasjoner. De har mye fokus på rene lydbilder med bass og beat.
Hva er det mest interessante som har skjedd i karrieren så langt?
– Det mest interessante er vel kanskje det som skjer nå denne uka, det å få være Ukas Urørt! Bandet Kappekoff har jo bare eksistert fra august. Men det som er så gøy er at det er så mye folk som henvender seg til oss, og som har lyst til å være del av prosjektet på mange måter! Det syntes vi er veldig kult.
Hva gjør dere til vanlig?
Magnus: – Studerer på Norges Musikkhøyskole, går nå 3. året utøvende jazz. Men spiller veldig mye rundt med forskjellige prosjekter, mest av alt Proviant Audio. Ellers sitter jeg mye hjemme og lager ny Kappekoff- og Falkenstein-musikk!
Erasmus: – Jeg studerer populærmusikk på Westerdals Oslo ACT. Nå om dagen utforsker jeg det nye instrumentet jeg har kjøpt meg som kalles “Talkbox”. Man får en lignende lyd som Daft Punk bruker. Veldig retro. Måten man bruker en Talkbox er ved å plassere et vinylrør i munnen som kanaliserer lyden. Du bruker diksjonen av munnhulen til å formulere ord. Ganske merkelig instrument.
Hva er deres inspirasjonskilder?
Magnus: – Herbie Hancock, George Duke, det euro-amerikanske disko-bandet Change, osv. Ellers er jeg veldig inspirert av musikken på 70-tallet! Både Weather Report, Pink Floyd og annen prog-rock. Det jeg liker med musikken på den tiden er at det er så ekte, både lydene, groove og time’n, og innspillingsmetodene. Jeg prøver å få til mye av de samme elementene i musikken vår, at selv om trommene er spilt inn med pads på Mac’en, så skal det groove, og «flytte på seg» slik at det lever. Det samme gjelder synthene og bassen vi bruker, det skal liksom være litt «ustemt» og låte lo-fi, men allikevel være av kvalitet.
Erasmus: Jeg er storfan av Justin Timberlake, Daft Punk, Pharrel og Michael Jackson. Funky, groovy popmusikk. Spesielt hvis det går an å danse til. Så hvis man har en pop-låt med masse rytmiske elementer, bra bassgang og en herlig hook med vokalen er jeg veldig fort ombord.
Hva skjer fremover? Noe spennende på gang?
Magnus: – Vi jobber med en EP, som vi håper å få sluppet i desember, og forhåpentligvis få til en release-turné i januar. Samtidig som at vi jobber en del med å sette sammen et bra liveshow! Vi har fått med gode musikere, og har mange gode planer til scene-oppsettet med diverse effekter.
Erasmus: – Vi har fått høre at musikken vår er stemningsfull. Så jeg jobber mye med å utvikle et live-konsept som skal matche og forsterke effekten av musikken.
Har dere andre favoritter på Urørt?
Magnus: – Ivan Ave! En av mine favoritt-rappere om dagen, digger grooven hans. Og han samarbeider mye med fete produsenter som Fredfades og Mndsgn, det låter sykt bra!
Erasmus: – Jeg hørte masse på Superfamily i 2004, Kvelertak, Fjorden baby, Proviant Audio. Mener å huske at Miss Tati også er deltakende i Urørt. Alle er artister jeg beundrer og ser opp til.
Les: Nå står endelig Miss Tati fremst
Hvordan ser drømmegigen ut?
Magnus: – Drømmegiggen må nok være å reise til et sted i Asia, f.eks Japan eller Sør-Korea, og spille på en stor scene for 30 000 fans! Det hadde vært sykt kick. Men samtidig, så tror jeg å spille på en liten klubb-scene i Oslo hadde passet oss bra, og iallefall ville vært et kult sted å begynne.
Erasmus: – Jeg ønsker å spille på Rockefeller i Oslo en dag. Det andre er å bli oppvarmingsband for et band på turné. Det hadde vært utrolig gøy.
Norsk musikk er blitt så sykt kult!
Nevn en konkret låt dere har blitt inspirert av. Hvorfor?
Erasmus: – Jeg husker at vi satt og hørte på masse kul musikk på vei oppover til Beito. Blant annet “Good Kisser” av Usher. Vi likte utrolig godt bruken av rom i låta, fokuset på vokallinje og de komprimerte trommene. Magnus viste meg nytt stuff fra Lido. Tror sangen het “I Love You”. Norsk musikk er blitt så sykt kult! Er altfor lite fokus på det i media. Er mye snakk om Nico & Vinz. Men de dekker ikke alt som f.eks skjer med Cashmere Cat som selger ut klubber i USA og Trippy Turtle/Lido som er med på å produsere låt for Ariana Grande! Den elektroniske undergrunnen i Norge er ekstremt talentfull og har stor innflytelse forskjellige steder i verden. Kygo er verdt å nevne som et eksempel.
Når hører dere ikke på musikk?
Erasmus: – Det er vanskelig å ikke høre på musikk. Når man sitter på trikken, når man lager middag, under middag, når man vasker, dusjer og trener. Jeg tror de gangene jeg ikke hører på musikk er rett før jeg skal ha konsert. Liker å holde meg i øyeblikket og fokusert. Slik at når jeg setter foten på scenen og hører musikken. Så er den fersk. Man får en helt annen type kick når man står der oppe. Evnen til å formidle kommer mer naturlig og autentisk.
Når danser dere? Hva skal til for å få dere ut på gulvet?
Erasmus: – Jeg elsker å danse. Jeg har danset til musikk siden jeg var spedbarn. Det betyr ikke nødvendigvis at jeg er flink, men jeg får mye glede ut av det. I helgene kan det hende at jeg, storebror og en gjeng med kamerater drar ut bare for å danse. Bra steder å danse i Oslo: Fisk&Vilt, Angst Bar, Jager, Café Sør. Listen fortsetter.
Hva er deres første musikalske minne?
Magnus: – Jeg har jo vokst opp i et hjem med masse musikk, da jeg har foreldre som både er utøvende såvel som «lyttende» musikere. Men jeg tror mitt første sterke musikalske minne var å spille et solo-piano stykke for hele barneskolen i 5. klasse eller noe, og jeg følte at jeg dreit meg ut skikkelig! Etter den opplevelsen prøver jeg alltid å stille opp så godt forberedt jeg kan, for å unngå det der igjen.
Hvordan skjønte dere at dere skulle bli musikere?
Magnus: – Har vel alltid følt at det var det jeg skulle.
Erasmus: – Jeg elsker å entertaine og synge. Så det å skape en kveld for publikum som de kan se tilbake på og tenke “for en kveld!” er en hovedmotivator for meg. Jeg liker veldig godt å dele musikk med andre. Det gir meg mye glede.
Sjekk ut alle som har vært Ukas Urørt i 2014.