– Jeg våknet en dag og ville hete Bendik

Hør dama bak bandnavnet Bendik spille en ny(delig) låt og covre Store P her.

Bendik er ikke en fyr, det er et band – som blant annet deltok i Urørtfinalen 2011, og slapp et av årets beste norske album i 2012.  Bandet slapp nylig singelen «Slippe», og turnerer for tida sammen med Kaja Gunnufsen.

– Riktig å hente Bendik

Mellom slagene besøkte vokalist, gitarist og låtskriver Silje Halstensen Ruben på P3 onsdag denne uka – og fortalte blant annet om hvorfor hun som 18-åring valgte å gi bandet sitt et guttenavn.

– Da jeg var 18 våknet jeg en dag og fant ut at jeg ville hete Bendik.

Bendik på besøk hos Ruben.  (Mobilfoto: Amund Grepperud, NRK)
Bendik på besøk hos Ruben. (Mobilfoto: Amund Grepperud, NRK)

– Hadde jeg vært gutt, ville jeg ifølge mamma blitt kalt Sigmund etter morfaren min, men på denne tiden hadde jeg fått et søskenbarn som het Bendik. Jeg hadde allerede bestemt meg for at jeg ikke ville kalle bandet mitt Silje Halstensen Band. Det føltes sykt riktig å hete Bendik, jeg skrev blogginnlegg om det og greier – det var den tiden av livet. Jeg fikk en kommentar, noe sånt som «er du sikker på at det her er så lurt, Silje?».

Les også: Bendik og Jonas V live fra by:Larm 2012

Det var hun sikker på. Navnet ble Bendik, og i sommer spiller Silje Halstensen og resten av bandet, bestående av Simon Dolmen Bergseth, Bendik Kjeldsberg og Andreas Stensland Løwe, inn nytt album.

– Det er den beste sommerjobben det går an å ha. Det er deilig å kunne velge selv når man vil ha ispause eller gå ut og ta en øl.

Da hun besøkte Ruben på P3 onsdag, spilte Halstensen en verdenspremiere – nemlig en nedstrippet versjon av «Nå går det over» fra det kommende albumet.

Hør den nedstrippa versjonen av «Nå går det over» her!

– Preget av den nye tiden

Selv om låta i høyeste grad høres både ferdig og fin ut når Halstensen spiller den solo foran elpianoet, gjenstår det fortsatt å få på plass hvordan de andre instrumentene skal høres ut.

– Man vil jo høre at det er Bendik. Det er mye jeg ikke vet om hvordan det endelige uttrykket blir, men det er fortsatt min vokal, masse synth, heftige trommer og postrock-gitar, forteller hun.

– Skriver du om andre ting nå enn tidligere?

– Ja, jeg gjør nok det. Det første albumet var en samling fra 2008 til 2012, litt som på 70-tallet når man samlet alle singlene. Nå er det et nytt album, laget fra scratch i ny tid. Og da er det jo preget av den nye tiden.

– Nå er det hakket mer direkte og ærlig.

– Hva skriver du om nå som du ikke skrev om før?

– Tekster kan jo tolkes i mange retninger. Men det jeg synes er gøy er at når jeg hører på mine gamle låter, hører jeg at det var veldig viktig for meg å bruke mye metaforer, og at det ikke var så mye sammenheng. Nå er det hakket mer direkte og ærlig.

Under besøket i P3s studio spilte Halstensen også en cover av Store Ps «Ikkje bare meg», selv om hun egentlig ikke hører noe særlig på rapmusikk.

– Jeg hadde en låt på hjernen en kveld da vi var på turné. Jeg har hørt mye på det albumet, men jeg har også en tendens til å bli skeptisk til noe som hypes litt opp. Men Store P er definitivt ikke hype, det er skikkelig bra synes jeg. Jeg liker at det er så avslappet.

Hør Bendik covre Store Ps «Ikkje bare meg» her!

Instagram – mye pølser

– Det er så sinnsykt gøy! Jeg har allerede kjøpt reise til tanten min i Bergen etter turnéen, for jeg kommer garantert til å havne i en post-turné-depresjon, forteller hun.

De er for tida ute på turné og til Ruben forteller Silje at hun fortsatt får sykt adrenalinkick etter hver konsert.

– Vi gikk veldig lenge uten å spille konserter, og så var vi plutselig i gang igjen. Det er deilig å kjenne på at det er det her man skal gjøre.

Noe de også gjør når de er ute å spiller er å dokumentere livet på veien. Blant annet er utsikt og pøler noe som de deler på sin Instagram-konto.

– En wiener for en tier på alle ymse bensinstasjoner rundt om har vært gøy i seg selv. Men vi opplevde også, for første gang, villrein på Hardangervidda. Veien ble stengt og de to bilene vi kjørte i mistet hverandre. Så da var det spennende å se hvem som kom fram først.

– Hvordan står det til med matvanene på turné, hvis tier-pølser er målet?

– Vi får heldigvis god mat når vi først kommer frem dit vi skal spille, og har hatt noen hotellfrokoster, som jo er det beste som finnes. Vi prøver å ha litt sunne ting på rideren, så for min del er det mer variert enn hjemme. Da går det mest i Grandiosa og tomatsuppe.