– Kan ikke gjøre noe annet enn å applaudere dette

Nye låter er inne på vår Best akkurat nå-liste: Avgvstvs, Simen Mitlid, Sturla og Lokoy & Safario er blant ukens utvalgte.

Sturla – «(Ikke si) ha det bra»

Trøndersk dialekt og musikk forbindes gjerne med hjemmebrent, kroppsdeler og europaveier. Derfor er det veldig fint å få servert en popperle sunget på ekte bytrøndersk. «(Ikke si) ha det bra» er ikke en original låt. Den låner flere «kjente» komponenter som en kan høre i hvilken som helst hitlåt fra de siste par årene, men har likevel sin sjarm.

Det er nettopp disse komponentene som gjør låta til en frisk lytteropplevelse, og når Sturla spør så pent om at vi skal bli, blir det nok noen gjenhør for min del.

Kristina Bye, journalist

Peder Elias – «Home»

Er det for tidlig med julelåter? Absolutt. Men Peder Elias klarer å skyve Grinchen til side, og leverer en nydelig og lavmælt ballade i «Home». Her kan en mer eller mindre høre det knitre i peisen, smake kakaoen og lukte juletreet. Julelåt til side, «Home» er et velkomment musikalsk kjærtegn i høstmørket.

Kristina Bye, journalist

Aiba – «Langsom»

Det har vært en slitsom uke, og nå er det endelig tid for en slapp høsthelg. Hva er vel bedre enn en ordentlig langsom låt? Med Aiba, kjent fra blant annet P3-serien «18», i fullstendig crooner-modus?

«Vil at du skal føle deg bra», synger den 19 år gamle Oslo-artisten, og oppfordrer deretter akkurat som Erna til at det holder helt fint å bare være «oss to» denne helgen. En fengende, romantisk R&B-ballade på norsk: Ja, takk!

Eskil Olaf Vestre, journalist

Avgvstvs – «CKMO»

«Hun er modell for Calvin Klein / et bra hotell når det blir seint / fyker ned alpene i Sveits», synges det på «CKMO». Jeg kan liksom ikke gjøre noe annet enn å applaudere denne kjepphøye linja.

Men ja, nå flyter det godt på Ullern. Bydelens musikalske spydspiss (?) Avgvstvs fortsetter å servere luftige godbiter i sangrap-segmentet. For et par uker siden kom «Ta det pent», og nå følges den opp med en type krysning av en Arif-hommage og feststemt Dom Kennedy.

Det er varm og velklingende house, og det føles ikke kleint når Avgvstvs lirer av seg den ene überkeege linja etter den andre. Det er ikke mange som hadde klart å bære denne formen, og rapperen byr på noe annerledes i det norske raplandskapet.

Ali Soufi-Grimsrud, journalist

Simen Mitlid – «Smoke»

Allerede i albumtittelen «Birds; or, stories from Charlie B’s travels from Grønland to the sun, and back again», er det tydelig at Sufjan Stevens er blant inspirasjonskildene når Simen Mitlid gir ut sitt tredje album.

«Smoke» er en koselig låt som passer perfekt til høst, mørke og nye regnrekorder. Selv om albumet gir assosiasjoner til band som Bright Eyes og Radical Face, er det nærmest umulig å ikke tenke på allerede nevnte Stevens og hans «Illinois» når man hører på det. Og dét er et godt tegn! La dette være starten på en ny folk-bølge.

Bendik Hansen, journalist

Lokoy & Safario – «Both eyes»

Det er mørkt, det er korona, men shit pomfritt den låta her får meg til å glemme at 2020 er dritt i nesten to minutter! Gøyal synth som minner om god gammal rap, og bass som får deg til å ville danse som Elvis.

Ingrid Simensen, programleder

End of Proof – «Lion’s den»

Han er bare én mann, Jon H. Nilsson, i dette bandet. Slik høres det ikke ut. Dette er en herlig kontrollert kaskade av lyd, med store følelser malt med brede penselstrøk og et og annet tradisjonelt indiepopgrep. Skulle du være på utkikk etter en Team Me-arvtager er du herved fremme, samtidig som du har blitt kjent med et talent med egen signatur.

Dette er musikk som gir krefter til å overvinne høstmørket med volumet på full guffe og armene i været. Det trengs.

Ruben Gran, musikkprodusent