Kanye anklaget for antisemittisme

Den genierklærte hiphop-artisten får hard medfart etter uttalelser i et radioshow.

Kanye West på Øya 2011. (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)
Kanye West på Øya 2011. (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)

Den forunderlige hiphop-produsenten og rapperen har sanket inn 21 Grammypriser på sine 36 år og er en betydelig foregangsfigur på hvordan hiphoplydbildet har utviklet seg.

Men han er også godt kjent for sine ofte kategoriske uttalelser utenfor musikkarenaen. Nylig var West på besøk hos flere radiokanaler i USA, og et av stoppestedene var det populære programmet Power 105’s Breakfast Club.

Ranting om makt på lufta

Besøket tok sted 26. november – se her – og varte i nesten tre kvarter. Det var en tydelig stresset West som tidvis rantet om alt fra penger og politikk. Tydelig indignert over fallerte forretningsavtaler, som han mener er grunnet feilslått politikk, begynte Chicago-mannen å snakke om hvem han mener har makten i landet.

– La meg fortelle deg om George Bush og oljepenger og Obama og ingen penger. Folk har lyst til å si at Obama ikke får til ting. Svarte mennesker har ikke like mange forbindelser som jødiske- og olje-mennesker, sa Grammygrossisten Kanye West i sendingen.

Les flere Kanye West-saker her

Nå vil The Anti-Defamation League, en organisasjon i USA som blant annet kjemper mot antisemittisme, at Kanye West skal unnskylde seg for uttalelsene.

– Han må forstå hvorfor det er støtende

– Dette er klassisk antisemittisme dersom rapportene om uttalelsene stemmer, sier Abraham H. Foxman, sjefen for ovennevnte organisasjon i en pressemelding.

– Nok en gang dukker den eldgamle falske påstanden om at jøder er allmektige og kontrollerer regjeringsmakten. Kanye West er en kjendis med stor tilhengerskare. Han burde vite bedre. Vi håper at han står til ansvar for ordene han har ytret, forstår hvorfor de er støtende og unnskylder seg for de han har fornærmet, fortsetter Foxman.

Kanye West har ennå ikke kommentert meldingen fra The Anti-Defamation League.

Det var ikke lenge siden sist hiphop-stjernen fikk kritikk. For et par uker siden fikk hiphop-stjernen passet sitt påskrevet fra flere hold for å selge t-skjorter med det kontroversielle sørstatsflagget, blant annet av rapper Q-Tip.