Karpe Diems Montebello på 1-2-3

Hva har egentlig hele dette Montebello-prosjektet vært for noe? Vi prøver å oppsummere det.

Sju låter med musikkvideoer, sjukt mange flere konserter, tre utsolgte Spektrum-forestillinger og nå en film. Karpe Diems Montebello-prosjekt har fra start til slutt vært en sterkt tematisk og musikalsk reise med fansen heiende på sidelinja. De har skapt sitt eget univers – som også er en rød tråd i Adjø Montebello. Sannsynligvis vil det hele føles litt mer komplett etter å ha sett den.

Filmanmeldelsen kan du forøvrig lese her.

Puh. Å oppsummere dette er ikke gjort i en fei, men vi skal gjøre så godt vi kan.

Oktober 2015: Heisann Montebello lanseres litt småkryptisk på Instagram:

https://www.instagram.com/p/8m5MVoJbtV/

November 2015: De tre første singlene slippes

«Au Pair», «Hvite menn som pusher 50» og «Lett å være rebell i kjellerleiligheten din» ser dagens lys. Med dét fulgte mye i samme gata som denne:

Men også dette blei en konsekvens av singelslippa, særlig på grunn av teksten i «Lett å være rebell i kjellerleiligheten din», der daværende justisminister Anders Anundsen får gjennomgå:

Det mangla ikke på avisoverskriftene etter Karpe Diems tre første Heisann Montebello-slipp. Skjermdump: VG, NRK og Abc nyheter.

Teksten i «Hvite menn som pusher 50» satte i gang en debatt om hva som egentlig er lov å si. Er det lov å si «neger»? Hvem kan i så fall si det? Man skjønner fort at dette også er bakgrunnen for en humoristisk scene om minoriteter i filmen Adjø Montebello.

I låta og den tilhørende musikkvideoen blir vi også introdusert for «Hassan» og «Nils». Spesielt sistnevnte blir vi ekstra godt kjent med i filmen.

«Nils» dukka også opp som hovedperson i Karpe Diems framføring på P3 Gull i 2015:


August 2016: Resten av låtene slippes (og remixes!)

I februar slippes «Hus/hotell/slott brenner», i april «Attitudeproblem», i juni «Den islamske elefanten» og i august slippes den siste av sju låter, «Gunerius». Amanda Delara tolket den på mesterlig vis på besøk hos Christine. Se det her:

«Attitudeproblem» førte med seg stor ståhei på grunn av låtas tekst. Den blei sett på som krenkende og provoserende, og Magdi gikk offentlig ut for å forklare teksten etter at de blant annet blei drapstrua for å ha brukt ordet «jøde» på lik linje med «bikkje» og «kødd».

I mai samme år initierte P3s Christine Dancke og produsent Marie Komissar en remix av «Attitideproblem», som er strømma drøyt 2,7 millioner ganger. Karpe Diems original er til sammenlikning strømma 4,7 ganger. Remixen består av blant annet Izabell, Julie Bergan og Stella Mwangi og blei sett på som et slag for feminismen.April 2017: Spektrum-konsertene

I april 2017 bestemmer Karpe Diem seg like godt for å spille i Oslo Spektrum, ikke bare en, men tre kvelder – på rad. Konsertrekka blir utsolgt på bare en dag. 27.000 billeter bare «svosj» der, altså. Er du en av dem som gikk glipp av konsertene? Da er filmen et verdig plaster på såret som gir deg godt innblikk i konserten, mener en superfan vi snakka med på premieren.

Vår anmelder trilla firer på Karpe Diems Spektrum-konsert, mens Aftenpostens anmelder aldri har hatt så lyst til å trille terningkast sju. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3.

Mens vår anmelder mener duoen landa noenlunde stødig til å satse såppass høyt med Spektrum-konserten, mener Aftenpostens anmelder det er «en rørende maktdemonstrasjon» og har aldri hatt så lyst til å trille sju på terningen noengang.

Her er fansens dom fra da Christine sjekka stemninga etter den første konserten:


Adjø da, Montebello

Så blei det altså klart at en film skulle runde av hele dette prosjektet, Adjø Montebello. I filmen får vi høre to nye låter og vi får bli bedre kjent med karakterene i låtene. Kanskje kan filmen hjelpe deg med å bli klokere på det rare og fine Karpe Diem-universet – i hvert fall om du ikke allerede er det.

Ikke lenge etter at traileren ble sluppet starta spekulasjonene blant fansen. Christine tok en prat med fangruppa «Karpe4Life» som hadde mange tanker om hvordan filmen kom til å utspille seg.

Nå som det hele liksom er over, er det ikke godt å si hva som skal skje videre. Enn så lenge runder vi derfor av med denne:

Vil du lese mer? Her er mer av det vi har skrevet om Montebello-prosjektet:

Karpe Diem om «Gunerius»: – Jeg tenkte «tvillinger, shit»
Karpe Diem om «Hvite menn som pusher 50»: Er det greit å si neger?
Trippelanmeldelse: «Lett å være rebell i kjellerleiligheten din», «Au pair» og «Hvite menn som pusher 50»
Låtanmeldelse: «Hus/hotell/slott brenner»
Låtanmeldelse: «Attitudeprblem»
Låtanmeldelse: «Gunerius»
Konsertanmeldelse fra Spektrum: Liv i karpedammen
Filmanmeldelse: Adjø Montebello
Låtanmeldelse: «Dup-i-dup» og «Rett i foret»