– Kjøler deg ned i solsteiken

En håndfull musikkjournalister fra P3 kårer sine personlige sommerfavoritter fra 2015.

Adiele Arukwe. Foto: NRK P3
Adiele Arukwe. Foto: NRK P3

Adiele Arukwe

Eben Jr – «Trå varlig»

Jeg hører mye på låter og sjangere fra det afrikanske kontinentet og har et brennende hjerte for afrobeat fra Vest-Afrika. Derfor ble jeg mer en lykkelig da jeg for første gang hørte afrobeat på norsk. Det tok litt tid før jeg vente meg til det, men denne låta har vokst skikkelig på meg og jeg kan stolt kalle den en av mine summer jamz for 2015!

Rytmeklubben – «Girlfriend»

Livet mitt ble sjukt digg etter at jeg hørte Rytmeklubben sin nye låt «Girlfriend» en dag jeg var ute og jogga med P3 på øret. Jeg spolte tilbake gang på gang, for å høre den igjen og igjen – for et mesterverk! Og den kom i akkurat rett tid med tanke på at jeg nylig har lagt min elsk på plateselskapet PC music som pøser ut dataspill-isj og munter musikk med forvridde barneaktige stemmer oppå. Låta drysser glitter, rosa pudder og en liten desj søtlig Snoopy-parfyme på jentekjærestetilværelsen og gjør meg ekstra glad over å kunne kalle meg noens guuuuuurlfriend.

Ruben Gran. Foto: NRK P3
Ruben Gran. Foto: NRK P3

Ruben Gran

Lars Vaular – «Runaway Deathcar»

Den kjøler deg ned i solsteiken på stranden, den er som skreddersydd for nattlige turer på hjul eller idet du våkner morgenen etter. En god sommerlåt er sjelden uten et snev av nostalgi, noen ganger sentimentalitet, som denne 80-tallspastisjen er et strøkent eksempel på.

Label – «Oslo So Slow»

Suse nedover asfalt på smeltepunktet, med hodet ut av vinduet og bekymringene liggende hjemme. Frihetsrocken lever!

Trine Aandahl. Foto: Privat
Trine Aandahl. Foto: Privat

Trine Aandahl

Jamie XX – «I Know There’s Gonna Be (Good Times)» ft. Young Thug og Popcaan

Noen låter vil du bare høre på nytt før de er ferdige, og denne er en sånn. Jamie XX – best kjent fra britiske The XX – gir det gamle soul-sampelet nytt liv når han lar det møte de to urbane stjerneskuddene Young Thug og Popcaan og et klubbete sound. Resultatet er vanvittig fengende; en sånn låt som får deg til å føle deg uovervinnelig uansett om du velger å bruke den som lydspor til sykling i sommersola eller festing i sommernatta.

Destroyer – «Dream Lover»

The New Pornographers-medlem Dan Bejar lagde under artistnavnet Destroyer et av mine favorittalbum fra 2010. Den ferske singelen «Dream Lover» er et kjærkomment gjenhør, og allerede en av årets sommerfavoritter for min del. Låta er spekket med euforisk energi og det beste tilfellet av saksofon popmusikken har sett på en stund.

Ali Soufi. Foto: Privat
Ali Soufi. Foto: Privat

Ali Soufi

Lars Vaular – «Ensom»

Den skylette åttitallsvibben, med tilhørende saksofon, brer seg som et varmt neonlys over EPen 666 GIR. Bergenseren er en mester på å gå ut av den berømmelige boksen og levere noe friskt. «Ensom» føyer seg inn i rekken av latterlig deilige kutt som finnes på Vaulars beste utgivelse hittil.

Hester V75 – «Secta»

Om det er nittitalls-vibben som trigger sommerfølelsen hos meg eller om det rett og slett er fordi låten er fet har vel ikke så mye å si. Dette er sommer for meg. «Secta» er den sterkeste låten rapgruppen Hester V75 har levert. God timing!

Mats Borch Bugge. Foto: NRK P3
Mats Borch Bugge. Foto: NRK P3

Mats Borch Bugge

Jamie XX – «I Know There’s Gonna Be (Good Times)» ft. Young Thug og Popcaan

En sommerfrisk og lett låt (forøvrig fra et svært gjennomarbeidet album) som gir følelsen av at de lange, daffe dagene aldri slutter. Popcaan kler låten helt perfekt, og Young Thug leverer den nødvendige energien i versene, mens den sterkt karibisk orienterte produksjonen sørger for høyrødt termometer.

Eben Jr med Nico D – «Lyn fra klar himmel»

Eben Jr kommer opprinnelig fra Liberia, men har i elleve år hatt Norge som base. Og det skal vi være glade for, all den tid han med denne sjarmerende låten er i ferd med å etablere seg som en sterk stemme på den norske musikkscenen. Afrobeat på norsk, med et helt uimotståelig refreng fra Jah sjæl – Nico D.

p3

Jørn Kaarstad

Yelawolf – «American You»

Allerde da låta kom i april oste det t-skjortevær, hjemmelaga Lynchburg lemonade og varmegrader av denne låta. Gla’gutten Yelawolf og hans Slumerican-armé har vokst musikalsk og tatt et stort steg mot hitliste-herredømme med Love Story-utgivelsen. Fans som håpte på et nytt Trunk Muzik ble nok skuffet, men Alabama-prinsen åpner nok betraktelig flere dører enn tidligere med sin Kid Rock-esque sommerhit. «American You» er lett, kul og perfekt å nynne når det blir såpass varmt at du ikke orker noe som helst annet.

Frank Turner – «Get Better»

Mitt forhold til britiske Frank Turner er litt opp og ned. Noen ganger synes jeg han er dørgende kjedelig, andre ganger, når han treffer, er det få som matcher hans stadiumsvennlige allsang-anthems. «Get Better» er en sånn en, en stor låt som bare stiger og stiger, parallelt med humøret. Det er melodiøst, storslått, energisk og med et driv som drar meg opp og ut. Helst til stranda. Med denne på anlegget.

Amund Grepperud. Foto: NRK P3
Amund Grepperud. Foto: NRK P3

Amund Grepperud

Beck – «Dreams»

Herr Hansen slo gjennom med den originale grunge-bølgen er tilbake med sin mest utadvendte låt på svært lenge. 44-åringen vant en av de gjeveste Grammysene med fjorårets rolige Morning Phase men låta jeg gleder meg mest til å høre når han spiller på Øya i august er denne singelen.

The Loch Ness Mouse – «Warm Circuitry» (feat. Anne-Lise Frøkedal)

Sommeren er tida for å finne fram de slitesterke og tidløse albumene. Prefab Sprouts Steve McQueen som nettopp fylte 30 år er en av platene jeg alltid spiller mye i juli. I år legger jeg denne norske sommersmygeren til album-spillelista, for The Loch Ness Mouse har aldri ligna mer på de britiske softrockerne.