Lagde en hit for kompisen

Da en nær venn prøvde å ta livet sitt ville John Newman lage en låt til han. Slik ble hitsingelen «Not Giving In» født.

Det siste året har vært det store gjennombruddsåret for den britiske soulstemmen John Newman, som vi først ble introdusert for via den store Rudimental-hitten «Feel The Love» og oppfølgeren «Not Giving In».

Newman ankommer artiststranda på Hovefestivalen fasjonabelt sent. Solnedgangen er i ferd med å legge seg bak den fine og typisk norske sjærgårdshorisonten som han stopper opp og beundrer i noen sekunder. Med seg har han et team på nærmere ti. Gutter og jenter, alle kledd i svart fra topp til tå, krydret med mørke solbriller og skinnende smykker rundt hals og håndledd.

På egne ben

John er i startfasen av sin karriere som kickstartet med «Not Giving In» – en låt som virkelig gir mening når Newman åpner opp om hvorfor han og Rudimental skrev låta.

– Jeg møtte kvartetten for en stund tilbake. Jeg ble først kjent med Piers Agget, en av de fire i bandet, da jeg jobbet på en pub i London. Det begynte faktisk med at han spilte piano i mitt band. Så mistet jeg jobben på puben og begynte å fokusere mer på musikk. På det tidspunktet hadde jeg en venn som gikk gjennom en vond periode og prøvde å gjøre slutt på livet sitt flere ganger. Jeg ville skrive en sang til han og det var slik vi kom opp med «Not Giving In».

– Jeg innså at jeg virkelig var langt nede

I flere måneder har Newman turnert med debutskiva Tribute og vist et publikum verden over at han kan stå på egne ben, og ikke bare som en gjestevokalist til de store navnene.

– Det er deilig å endelig kunne avslutte turneen, og si adjø for nå. Albumet kom ut for snart to år siden og jeg er klar for å vende tilbake til studio for å lage frisk og ny musikk til album nummer to, forteller Newman, som legger til at det har vært en fantastisk start på en karrière han håper blir lang.

Det er ikke mange hviledager i det hektiske turnee-livet John Newman har begitt seg ut på, men da han i forrige uke hadde en dag fri – var det én ting som sto på programmet – å se Steve Wonder live med sin svært soul-interesserte mamma.

– Jeg var ganske sliten etter all jobbingen, men jeg bare måtte dra. Det var en unik sjanse til å se han live. Steve er en legende og har vært en stor inspirasjon for meg. Å se han live var helt fantastisk.

Bruddet

Førstesingelen «Love Me Again» fra debutskiva nådde topp ti-lister i flere europeiske land inkludert Norge. Til å begynne med ville ikke Newman avsløre bakgrunnen for verken singelen eller albumet, men det er en langt mer åpen John Newman, som gjestet artiststområdet denne kvelden.

– Jeg gikk gjennom et brudd på den tiden og det er egentlig det hele Tribute handler om. Da jeg skrev «Love Me Again» innså jeg at jeg virkelig var langt nede og begynte å savne denne personen veldig. Jeg hadde rett og slett noe på hjertet som jeg ville lette på. Det er slik jeg skriver alle tekstene mine – med utgangspunktet at jeg har noe jeg vil formidle både musikalsk og tekstmessing. Jeg liker musikk som får meg til å føle meg bra og jeg tror det er derfor «Love Me Again» ble til en up-tempo gladlåt. Jeg liker å lage triste tekster til glad musikk. På den måten føler jeg at jeg ikke lager store, «cheesy» poplåter.

Hvordan er kjærlighetslivet ditt nå?

– Det er bra, sier John Newman og ler.

blame

Samarbeid med Calvin Harris

Men selv om John Newman har etablert sitt eget navn er han ikke helt ferdig med de store samarbeidene. Nå står nemlig et nytt stort prosjekt for dør. Denne gangen med Calvin Harris.

– Det er på en måte et desperat forsøk på å gjøre noe helt annet, men jeg ville aldri gjort det hvis jeg ikke hadde følt at det virkelig ville fungere. Jeg gir aldri ut noe med mindre jeg vet at det kan bli noe veldig spesielt. Jeg kontaktet Calvin fordi han ikke gjør slike samarbeid ofte og de han gjør er med er artister som man nødvendigvis ikke hører på listene hver dag.

– Jeg vil ikke ha en Pitbull-skive

Newman lover godt om resultatet mellom han og Harris som stod ferdig for en stund tilbake. Singelen heter «Blame» og slippes i august.

– Calvin Harris er virkelig en ekte og svært dyktig musiker som skiller seg ut fra de andre produsentene innen samme sjanger. Calvin setter seg ned ved pianoet for å skrive låter og han er virkelig en ekte og talentfull låtskriver – og generelt en bra person.

John Newman er absolutt åpen for flere samarbeid på det nye albumet, men han vil velge dem med omhu og forteller at han ikke ønsker en «Pitbull-aktig» skive.

– Jeg liker å bli kjent med folk før jeg begynner å jobbe med dem. Jeg vil ikke bare at folk skal ringe meg for å gjøre noe sammen, men heller sette meg ordentlig ned for å lage musikk. Det må være noen som passer godt med uttrykket på skiva, og det må heller ikke bli for mange av dem slik som Pitbull og de folka der gjør, sier John som allerede har noen avtaler som han ikke vil være like åpen om.

– Jeg har noen navn, men jeg vil ikke avsløre noen ennå. Jeg vil jo ikke ødelegge overraskelsen!

Mer fra Hovefestivalen