Loreen vil vise brains

Loreen er ferdig med Eurovision og satser på et røffere musikalsk uttrykk. Fredag kan du se henne på VG-lista Topp 20.

Fredag står Loreen på den digre scenen på Rådhusplassen i Oslo i forbindelse med VG-lista Topp 20. Kun en drøy måned er gått siden hun rundet av året som Eurovision-vinner med en storslått fremføring av vinnerlåta «Euphoria» under årets finale i Malmø.

Se VG-lista Topp 20 på NRK3 fra klokken 20 på fredag. 

Les:Disse spiller på Rådhusplassen

 

 

Omtrent samtidig slapp hun den nye låta «We Got The Power». Den svenske stjernen innrømmer at det først og fremst er der fokuset hennes har ligget den siste tida. Samtidig som hun forberedte opptredenen sin i Malmø, jobbet hun på spreng for å få klippet ferdig musikkvideoen til den nye låta.

– Låten er skrevet av Ester Dean og var opprinnelig en r&b-låt, og måtte jobbes ganske mye med for å passe til meg.

Dean har tidligere skrevet låter for blant andre Chris Brown, Christina Aguilera og andre artister med et langt mer urbant uttrykk enn Loreen.

«We Got The Power» drives fremover av bestemte marsjtrommer og er mindre polert enn de kalde og mektige elektropoplåtene på Heal. 

– Så lenge man kan synge og har bra folk å jobbe med er det lett å skape en «perfekt» låt – men jeg vil ha det annerledes, litt «smutsig», sier hun.

«We Got The Power»:

Vil vise brains

Låttittelen «We Got the Power» spiller ifølge artisten på flere ting.

– Tittelen er et sterkt statement som rommer mye. Det kan tolkes som «power to the people» eller en sang for kvinnefrigjøring og frihet, sier artisten, som er kjent for sitt engasjement i menneskerettigheter. Hun forteller at hun synes det er viktig å bruke musikken til å formidle et budskap.

– I det siste har jeg vært veldig inspirert av Pink Floyds The Wall og linjen «We don’t need no education».

Loreen, som har bakgrunn som dokumentarfilmskaper, valgte å regissere musikkvideoen til låta selv. Målet var å ha fullstendig kontroll over sluttproduktet selv.

– Videoen skulle være full av power. Dessuten ville jeg selv være med i den, uten å spille på kropp. Det går an å være sexy uten å vise hud. Det er viktig å vise brains og integritet også.

Loreen sier hun har tenkt mye på balansen mellom å være en folkekjær artist og det å ha kred i tiden etter «Euphoria»-suksessen.

– Det å ville berøre og nå ut til mange er dessverre ikke alltid forenelig med å være respektert som artist. Jeg skule ønske det var rom for å gjøre begge deler, slik det var før. John Lennon nøt jo både respekt som musiker, samtidig som han var elsket av nesten alle og klarte å nå ut til et kjempestort publikum. Jeg synes det er viktig å nå ut til mange, men har også lyst til å beholde integritet, sier hun.

Hun understreker at det viktigste er å gjøre troverdige ting hun har tro på, og legger til at hun alltid har vært opptatt av frihet, både som musiker og menneske.

– Jeg tror mitt publikum vet at jeg alltid kommer til å gjøre det jeg selv har lyst til. Det er nok kanskje det de forventer av meg. Det er godt å frigjøre seg fra forventningene man møter. Det er uansett umulig å please alle, og viktig å huske at alle valg man tar får konsekvenser.

Gleder seg til Rudimental

Loreen sier til P3.no at hun føler seg nesten like hjemme i Norge som i Sverige, og gleder seg til konserten og festen på fredag. Hun ser spesielt frem til britiske Rudimental skal spille.

– Jeg er imponert over at de klarer å ta britisk undergrunnsmusikk ut av klubbene og ut i mainstreamen og får det til å låte så bra. Jeg er svak for de tunge rytmene, og spesielt låta «Not giving in», sier hun.

«Not giving in:»

Svenskens siste store konsertopplevelse var i Paris.

– Jeg så Björk der, og hun var fantastisk. Hun klarer å formidle alle følelser i et mektig uttrykk.

Hun sier at Björk har vørt en viktig inspirasjonskilde for henne.

– Jeg er svar for store, nyskapende artister som også klarer å være politiske i en eller annen form. Foruten nevnte Björk, Pink Floyd og Lennon ser jeg opp til så forskjellige artister som David Bowie, Lady Gaga og U2.

Fremover vil Loreen utforske det rytmiske videre i musikken sin.

– Jeg er inne i en periode med mye jamaicansk musikk, og det kommer nok til å høres i låtene mine fremover.

Husk VG-lista Topp 20 på NRK3 fredag klokka 20!