Lovlig eller ulovlig?

En fjerdedel av alle nedlastinger og strømminger i Storbritannia er ulovlige og halvparten av alle nettbrukere sliter med å skille mellom lovlig og ulovlig.

En ny undersøkelse sier at så mye som en fjerdedel av all digital musikklytting i Storbritannia foregår i ulovlige former.

I Storbritannia er nesten halvparten av nettbrukeren usikre på hva som er lovlig og ulovlig innhold. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
I Storbritannia er nesten halvparten av nettbrukeren usikre på hva som er lovlig og ulovlig innhold. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Er usikre

Undersøkelsen, gjennomført av Ofcom (et slags britisk svar på Post- og teletilsynet og Pressens faglige utvalg), viser også blant annet at så mange som nesten halvparten av alle nettbrukere 48 prosent) er usikre på hva som er lovlig og ulovlig innhold.

Mange vil kanskje ikke se det som spesielt overraskende. Av alt forbruk av digital underholdning på nettet er en tredjedel av all film, nesten en femtedel av alle spill, en åttendedel av alle e-bøker og en femtedel av alle tv-programmer som forbrukes, er av en art som bryter opphavsretten.

Les også:

Det viser tallene som ble samla inn over en periode på tre måneder, før de ble analysert av Kantar Media for Ofcom.

Vet ikke

Av alle over 12 år var 16 prosent i kontakt med ulovlig innhold minst én gang i løpet av perioden mellom mai og juli. En fjerdedel av dem, altså fire prosent, brukte kun innhold piratkopiert i en eller annen form.

Hele rapporten kan studeres her!

Da man spurte de som er de verste forbrukerne av piratkopiert innhold hvorfor de gjorde det, var den mest vanlige årsaken at de ikke visste at det var ulovlig. De som visste at det de dreiv med var ulovlig hadde imidlertid sine grunner. Det vanligste argumentet for å laste ned ulovlig var «fordi det er gratis» (54 prosent). Andre årsaker var «fordi det er enkelt» (48 prosent) eller «fordi det går raskt» (44 prosent).

Nesten en fjerdedel av de spurte svarte også at de ønska «å prøve før de kjøpte», og indikerte med det at de i det minste hadde i tankene å kanskje en gang i framtida betale for innholdet.

Den viktigste faktoren for å minske mengden ulovlig nedlasting mente de spurte var «tilgjengelighet av billigere, lovlige tjenester». 32 prosent av de spurte mente også at det ville bli mindre piratvirksomhet om at de hadde lyst på også var tilgjengelig i lovlige former.