Piratene vil være anonyme

Tidenes største studie av fildelere forteller at sosiale normer på nettet rettferdiggjør piratvirksomheten, men at mange føler behov for å anonymisere sin identitet.

Som vi tidligere har skrevet om, er piratene som surfer nettets musikalske bølgetopper på leting etter gratis nedlasting, stadig under overvåkning.

The Pirate Bay er «verstingen» i klassen når det kommer til å legge forholdene til rette for det mange opphavsmenn gjerne liker å kalle tyveri. Likevel er de med på å legge forholdene til rette for at forskere skal finne ut mer om hvordan den jevne fildeler oppfører seg.

Hacker, nettpirat, fildeler, pirat, anonymous, nedlasting, anonym. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Nettpiratene ønsker i økende grad å ikke røpe sin identitet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Samarbeider med universitet

18. april 2011 døpte The Pirate Bay seg om til «Research Bay» og gikk i kompaniskap med det svenske Universitetet i Lund og deres «Cybernorms research group»; en forskningsgruppe som ønsker å finne ut hvordan internett er med på å endre normene i samfunnet.

Sammen har de gjennomført tidenes største studie av fildelere og nå er deler av resultatene blitt publisert i Journal of Research in Interactive Marketing.

Undersøkelsen ble gjennomført i løpet av tre dager. Man kunne klikke på The Pirate Bays logo og komme til et spørreskjema. I alt 75.000 svar ble mottatt, fra over alt i verden.

Vil tilsløre sin identitet

70 prosent av de som svarte innrømmet at de følte et behov for å tilsløre sin identitet når de driver med fildeling, melder TorrentFreak.

The Pirate Bay ga sine brukere muligheten til å være med på en spørreundersøkelse utført av Universitetet i Lund. Foto: Skjermdump.
The Pirate Bay ga sine brukere muligheten til å være med på en spørreundersøkelse utført av Universitetet i Lund. Foto: Skjermdump.

Det vil si at 70 prosent av de spurte svarer at de enten bruker eller har vurdert å ta i bruk forskjellige metoder for å gjøre det umulig å se hvilken ip-adresse de opererer fra. 17.8 prosent sier de allerede broker slikt mens 51.4 prosent ønsker å gjøre det.

– Den store interessen for anonymitet funnet i denne studien kan forstås som en funksjon for sosiale normer på grasrota i fildelingssamfunnet, og må sees på som en respons til den pågående kampen mot piratene, skriver forskerne ifølge TorrentFreak.

– Nettbrukere som involverer seg i fildeling synes å se på tjenester som skaffer anonymitet som et nødvendig tiltak mot økningen i tvungen sporbarhet og identifisering av nettaktiviteter.

– Ubrukelige tiltak

Undersøkelsen viser blant annet også at de som er de mest aktive fildelerne også oftest ønsker å skjule sin identitet.

Også tidligere forskning har vist en økende tendens til at fildelerne «gjemmer» seg og forskerne antyder at mange av de forslåtte juridiske tiltakene for å stoppe fildelinga vil være ubrukelige. Delvis fordi sosiale normer på nettet sier at det er helt greit for fildelere å fortsette med sin virksomhet.

Forsker Stefan Larsson sier til TorrentFreak at et kommende lovforslag i USA vil gjøre at enda flere fildelere blir anonyme.

– Enkelte vil kanskje slutte eller deler færre filer om de mottar advarsler, men andre vil reagere med å forsøke å gjøre seg selv mere anonyme. Andre igjen vil kanskje forsøke å finne andre måter å dele filene sine på.