Miksteips vinylfredag

På fredag hyller Miksteip-duoen vinylen. Les hva de mener om den hellige rundingen og hva de skal spille!

Miksteip-duoen Ken Wasenius-Nilsen og Torkil Risan. (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)
Miksteip-duoen Ken Wasenius-Nilsen og Torkil Risan. (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)

Mandag til fredag mellom klokken 9 og 11 styrer duoen Torkil Risan og Ken Wasenius-Nilsen musikken på P3.

Tidligere har vi fått temabaserte sendinger som Miksteips rapfredag og Miksteips rockeanthemfredag. Omfavnelsen av forskjellige sjangere gjør Miksteip til den uforutsigbare musikkskuta som er blitt en formiddagsfavoritt hos lytterne.

På fredag feires vinylplaten siden det er Record Store Day – eller «platesjappedagen» som Wasenius-Nilsen kaller det – på lørdag. P3 Musikk har fått duoen til å dele sine tanker om vinylen samt fått dem til å oppgi hva de har tenkt å spille. Vi oppfordrer leserne og lytterne til å foreslå spor i kommentarfeltet – låter som kan få plass på en Spotify-liste.

Ken Wasenius-Nilsen om vinyl

– På lørdag er det Record Store Day – platesjappedagen. Vi feirer med å bare spille musikk fra vinylplater, sånn at vi kan mimre tilbake til tida da platesjappa var byens viktigste sted. Det var der man møttes for å krangle om hvilken plate som er den beste i David Bowies Berlin-trilogi (Low). Det var der man bladde i gjennom tjue kasser for å finne den Guns ’n Roses-skiva med voldtektsbasert cover-art (originalutgaven av Appetite for Destruction). Det var der man, selv om man var blakk, kunne sniklytte på den nye plata til det nye bandet som alle plutselig snakker om (It This It av The Strokes). Nå skal vi prøve å gjenskape denne fordums tid i et radiostudio. Det blir graving i vinylkasser, det blir lyden av støvstift, det blir nerding, det blir deilig.

T.Rex – The Slider:
– Noen ganger må man bare ha litt glamrock, og da finnes det få bedre alternativer enn dette lille mesterverket fra Marc Bolan og vennene hans. Spesielt låta «Metal Guru» gir meg en voldsom og smått uforståelig hunger etter whiskey og sigg. Og jeg tror det er en bra ting.

Nas – Illmatic:
– En av de beste rapskivene som finnes. Ikonisk cover med et barnebilde av Nas foran New York City. I utgangspunktet ville Nas ha et bilde av seg selv som holdt Jesus i en headlock, men jeg er glad for at de heller landet på det her.

Guns N’ Roses – Appetite For Destruction:
– Leveregel: Hvis alt annet feiler, sett på Appetite. Håper det ikke er for mange hakk i denne skiva.

Torkil Risan om vinyl

– Noe av det første jeg husker at jeg gjorde som menneske var å sette på Culture Club med «Karma Chameleon» på vinyl. Så gikk det tjue år hvor jeg syntes plater var mer til bryderi enn til hygge. Midt på 2000-tallet fant jeg imidlertid ut at det jeg savna med musikklyttinga mi var lyden av at platestift møter støvkorn. Du vet, den lille knitringa før åpningssporet begynner. Plutselig savna jeg mer, jeg ville se på coveret til musikken mens jeg lytta. Jeg ville gå i platebutikkene, bare for å bla gjennom svære LP-plater og kjøpe musikk jeg ikke visste at jeg ville ha. Eller plater jeg trodde jeg hadde slutta å like.

– Problemet var at de fleste platebutikkene på det tidspunktet stort sett solgte DVD-er. Sånn starta en ny hobby hvor jeg reiste til storbyer og gikk i de mest lugubre bakgatene for å finne bruktsjapper som solgte plate-dopet mitt. De fleste som jobber i disse butikkene nå om dagen ser forøvrig akkurat ut som Tim Robbins’ karakter i High Fidelity.

Sex Pistols – Never Mind the Bollocks:
– Denne kjøpte jeg på gata i New York av en helt useriøst skjeggete kis. Skjegget, bourbon-lukta og de skitne underbuksene som lå i trillevogna sammen med platene og resten av eiendelene til mannen fortalte meg at han drev like mye med uteligging som platepushing. Han hadde imidlertid et mye bedre plateutvalg enn den jevne vinylforhandleren i Norge. Det jeg liker med newyorkere, er at de har like mye attitude alle sammen. Spiller ikke noen rolle om du er pimp i Bronx, pølseselger i Central Park eller fordrukken uteligger på Lower East Side. Jeg er ikke særlig kul i Norge heller, men på gata i New York er jeg en geek.

Belle and Sebastian – If You’re Feeling Sinister:
– Jeg hadde alle Belle and Sebastian-skivene på CD før jeg begynte å kjøpe dem på vinyl. B&S har alltid komponert platene sine med tanke på LP-formatet. Altså med en A- og en B-side. Med en passende sistelåt på side A, og en kul førstelåt på side B. Jeg liker det. Overhengende fare for at jeg spiller åpningslåta på side B her, Get me away from here, I’m dying. En låt jeg perfeksjonerte i dusjen i 1998.

Michael Jackson – Bad:
– Her er det bare å slippe platestiften hvor som helst. Dette er en skive jeg eier på kassett, cd, mp3 og vinyl. Har også sterke minner av at kassetten her ble brukt i en Borgen Skole-episode. Hvis Betty og Petter i Borgen Skole hørte på Michael Jackson så virket det nødvendig at jeg også gjorde det.