Mindre ulovlig fildeling i USA

Piratvirksomheten sank med nesten en fjerdedel i 2012, viser ny undersøkelse.

Ulovlig nedlasting og fildeling har lenge vært en tung og ubehagelig klamp om foten på musikkbransjen. Nå antyder funnene i en ny undersøkelse at problemet er blitt merkbart mindre i ett av verdens største musikkmarkeder.

Stadig færre ripper cd-plater, men det er fortsatt mange som ikke vet at det er ulovlig å lage kopier, selv om det kun er til en venn. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Stadig færre ripper cd-plater, men det er fortsatt mange som ikke vet at det er ulovlig å lage kopier, selv om det kun er til en venn. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

26 prosent mindre

Undersøkelsen, som er gjennomført av analyseselskapet NPD Group i det amerikanske markedet, sier at antallet mennesker som dreiv med ulovlig deling av musikk gikk ned med 26 prosent i 2012.

Blant de spurte sier hele 40 prosent av de som hadde drevet med deling av musikk i fildelingsnettverk i 2011, at de hadde gjort det mindre, eller slutta helt med det i 2012.

I det hele tatt var det en nedgang i bruken av de såkalte P2P-nettverkene. Aktiviteten i disse fildelingsnettverkene skal ha vært på sitt største i 2005, da 33 millioner amerikanere brukte dem. I 2012 hadde antallet krympet til 21 millioner.

Mindre brenning av CDer

Og tro det eller ei – det er fortsatt folk som brenner kopier cd-platene til sine venner. Men fra 2011 til 2012 falt denne aktiviteten med 44 prosent. Antallet musikkfiler som ble delt fra harddisker til nettverkene falt med 25 prosent, mens antallet filer som ble redusert med 28 prosent.

NPD mener det er tre hovedgrunner til nedgangen i piratvirksomheten. Først og fremst mener de tilbudet om gratis strømming har kvalt mye av den ulovlige nedlastinga. Halvparten av de spurte som hadde redusert denne aktiviteten viste til lovlige strømmetjenester som årsak.

Den neste årsaken mener NDP er at stadig flere nettsteder med ulovlig innhold blir stengt, eller blokkert fra enkelte nettleverandører. Og den tredje årsaken skal være at slike nettsteder ofte er risikable å bruke fordi man fort kan få med seg virus og såkalt «spyware» når man laster ned.

Fortsatt mange som ikke vet

Samtidig er det fortsatt sånn at mange faktisk ikke vet at de gjør noe ulovlig om de laster ned en låt uten å betale. Som vi tidligere har beskrevet har mange britiske nettbrukere problemer med å skille mellom rett og galt.

En ny undersøkelse, gjennomført av advokatfirmaet Wiggin, forteller at så mange som 44 prosent av 2.500 spurte tror det er helt greit å laste opp en film man har kjøpt til et fildelingsnettverk.

Mer enn en tredjedel – 35 prosent, tror det er lovlig å kopiere en film eller et tv-show fra en venn, eller innrømmet at de ikke visste at det var ulovlig, skriver The Guardian.