Musikkåret 2013: Ruben Gran

Hver dag frem mot 2014 skal vi i P3 Musikk-redaksjonen gi deg våre musikkhøydepunkter fra året som har gått.

Ruben Gran oppsummerer musikkåret 2013. (Foto: Tom Øverlie, NRK P3)
Ruben Gran oppsummerer musikkåret 2013. (Foto: Tom Øverlie, NRK P3)

Det er umulig å finne en fasit på hva som har vært det beste i løpet av et langt musikkår. Og selv om vi i P3 har offentliggjort hva vi mener er årets beste norske låter, årets beste internasjonale låter, årets beste norske album og årets beste internasjonale album, er vi langt fra enige på de fleste punkter.

Hver dag frem mot nyttår skal vi i P3 Musikk-redaksjonen offentliggjøre hva som har vært våre personlige favoritter i musikkåret 2013, både hva gjelder album, låter, konserter, uforglemmelige øyeblikk, og mye mer.

I dag: Ruben Gran, programleder i Lydverket.

Album som fortjener mer oppmerksomhet

Deathwish Inc. er labelet som fortjener ekstra skryt, med en utsøkt og høylytt trippel med Touché Amorés Is Survived By, Deafheavens mesterverk Sunbather, og – ikke minst – Modern Life Is War sitt Fever Hunting. Sistnevnte er en intens maktdemonsstrasjon av melodiøs, desperat, smakfull og egenrådig moderne hardcore.

Hør Touché Amoré – Is Survived By i Spotify eller Wimp.
Hør Deafheaven – Sunbather i Spotify eller Wimp.
Hør Modern Life Is war – Fever Hunting i Spotify eller Wimp.

Årets låter

Litt lyd av 2013:

Spilleliste Spotify: * 2013 *

Blood Orange – «Chamakay»
Svalt, men varmende, og en konfektsamling av instrumentering og produksjon. Idet stemmene til Dev Hynes og Caroline Polachek smelter sammen, gjør jeg det samme.

San Fermin – «Sonsick»
Fra en av årets overraskelser og sterkeste debuter finner vi også en av årets mest ambisiøse popkomposisjoner. Du trenger ikke andre fanfarer og vokalkaskader fra 2013 enn denne.

Superchunk – «Me & You & Jackie Mittoo»
Musikkåret blir enda bedre når gamlinger som Lee Ranaldo, Yo La Tengo, Prefab Sprout og Oblivians slipper gode plater. Denne kraftpopperlen fra enda et kanonalbum oppsummerer den gleden.

Årets beste konsert

Den kanadiske fuzz-trioen Metz sin konsert på Blå i mars minte meg på hvorfor jeg i utgangspunktet begynte å gå på konserter; for å glemme hverdagen, fylles frydefullt til randen av vellyd og smittes av andres skaper- og formidlingsglede. Årets beste vokalist i konsert i 2013 var for øvrig Frida Ånnevik, mens feteste festivalkonsert var Slayer på Øya.

D'Angelo. (Foto: Promo)
D’Angelo. (Foto: Promo)

Årets største nedtur

At nytt D’Angelo-album ikke kom i år heller.

Årets største overraskelse

Daniel Romanos album Come Cry With Me. Fra det på grensen til utstuderte antrekket på coveret, til de både morsomme, underfundige og veldreide tekstene, er dette det eneste honky tonk-albumet jeg trengte i år. Jeg trodde ikke jeg hadde behov for noen.

Årets danselåt

Dansegulvet hjemme: The Dream – «IV Play»

Dansegulvet ute: Disclosure – «Help Me Lose My Mind»

Årets gråtelåt

Houses – «The Beauty Surrounds». Los Angeles-duoen kjemper mot både Iron & Wine og Veronica Maggio, som stadig trykker på mine emosjonelle knapper. Dette vakre og dempede fyrverkeriet tar imidlertid årets tårepris.

Gleder meg mest til i 2014

Jeg gleder meg til at Prince muligens utgir en ny klassiker, og til jeg forhåpentligvis får sett Veronica Falls og Hoax i konsert.