Musikkfilmbonanza

Film er best på kino, og det er kanskje musikk også? Vi ser på noen av vårens og sommerens aktuelle musikkfilmer.

Artister blir stadig gladere i å få festet sine beste øyeblikk til filmrullen og å få utlevert til fansen noe mer enn det de får se på scenen eller høre på plate. På samme måte blir filmskapere også stadig mer ivrige etter å skrape i fasaden på nye og gamle helter.

Bruce Springsteen på Telenor Arena. Foto: Per Ole Hagen, NRK.
Bruce Springsteen på Telenor Arena. Foto: Per Ole Hagen, NRK.

Vi kikker litt på aktuelle musikkrelaterte filmer og dokumentarer.

«Springsteen & I»

Nå er det blitt klart at den kommende dokumentaren om Bruce Springsteen, «Springsteen & I» får premiere 22. juli.

Filmen, som blir produsert av Ridley Scott Associates, vil bli vist på kino over hele verden og viser bilder fra hele artistens 40 år lange karriere, sett gjennom øynene til en rekke fans av artisten.

– Denne vakkert utformede filmen gir oss et unikt og kraftfullt innblikk i forholdet mellom en artist og virkningen han har på de som er aller nærmest musikken hans, skriver Scott Ridley på filmens hjemmeside.

Springsteen, som var i april var innom Norge på sin pågående Wrecking Ball-turné, har i år 40 årsjubileum for debutalbumet Greetings From Asbury Park og kan også feire at det er 30 år siden Born In The USA.

Se traileren for «Springsteen & I» her:

One Direction gir også ut bok samtidig som de lanserer filmen om seg selv. Foto: Promo.
One Direction gir også ut bok samtidig som de lanserer filmen om seg selv. Foto: Promo.

«This Is Us»

Noen andre artister, som også nylig har vært innom Norge, blir også snart å se på det store lerretet.

De fem gutta i One Direction, som får tenåringshjerter til å pumpe litt ekstra hardt for tida, slipper i sommer konsertdokumentaren «This Is Us». Den har fått premiere 30. august og fansen kan glede seg over at de får se sine idoler i 3D om de tar på seg de rette brillene i kinosalen.

Boybandet overrasket vår anmelder med en god konsert i Telenor Arena og konsertdokumentaren får premiere på norske kinoer 6. september, ifølge filmens hjemmeside.

Samtidig vil One Direction gi ut en ny bok, «One Direction: Where We Are», som kommer ut 27. august.

På bokas hjemmeside heter det at man i denne boka får en «reise fra det siste halvannet året, fra stedene de har besøkt og fans de har møtt, til deres tanker og følelser, håp og drømmer, oppturer og nedturer».

Se en trailer for 1D-filmen her:

Metallica er aktuelle med konsertfilmen Through The Never. Foto: Promo.
Metallica er aktuelle med konsertfilmen Through The Never. Foto: Promo.

«Through The Never»

Et annet band som også blir foreviget i 3D i disse dager er Metallica. Nå er den første traileren for filmen klar.

Dokumentaren, som har fått tittelen «Through The Never», er en blanding av tradisjonell konsertfilm og vanlig fiksjonsfilm, skriver NME.

Et medlem av crewet til Metallica, spilt av Dane DeHaan, får «et viktig oppdrag under en Metallica-konsert som skal forandre livet hans», som det heter i den offisielle omtalen av filmen.

Se traileren for «Through The Never» her:

«Beware of Mr. Baker»

I andre land enn Norge har man på kino allerede kunnet se dokumentaren om den legendariske trommisen Ginger Baker. Mannen som skapte sitt navn som trommis i Cream og Blind Faith er i dag 73 år gammel og mannen bak dokumentaren «Beware of Mr. Baker» Jay Bulger, fikk visse problemer med å lage filmen, som vi kan se i dette klippet.

I et intervju med The Guardian avslører Ginger Baker forøvrig at han faktisk var den første trommisen i The Rolling Stones.

I den ferske dokumetarfilmen treffer vi Baker som i dag bor i Sør-Afrika og får også intervjuer med Eric Clapton, Steve Winwood, Carlos Santana og John Lydon.

Se en trailer for filmen her:

Irsk punk-film: Good Vibrations. Foto: Promo.
Irsk punk-film: Good Vibrations. Foto: Promo.

«Good Vibrations»

Er du glad i punk med røtter i Irland vil du antagelig også kunne være interessert i en film om fenomenet.

Filmen «Good Vibrations» er historien om en platebutikk i Belfast med samme navn som ga ut viktige skiver på 70-tallet fra The Outcasts, Undertones og andre irske band. Her jobbet mannen som blir omtalt som «the Godfather of Belfast Punk», Terri Hooley.

Han spilles av Richard Dormer, kjent blant annet fra  Game of Thrones ’s. Hooley får en sprø idé – å åpne en platebutikk i en forlatt bygning på Great Victoria Street, en adresse som ligger innenfor den mest nedbomba halve mila i Europa etter krigen.

«Good Vibrations» omtales av BBC som en lavbudsjettfilm som på tross av mange vansker har nådd det store lerretet.

Se traileren til «Good Vibrations» her:

Penn Badgley spiller Jeff Buckley. Foto: Promo.
Penn Badgley spiller Jeff Buckley. Foto: Promo.

«Greetings from Tim Buckley»

Til slutt en annen musikkrelatert film. Den avdøde Jeff Buckley blir portrettert i filmen «Greetings from Tim Buckley».

Penn Badgley, antagelig kjent for mange fra Gossip Girl, spiller en Buckley som i 1991 gjør seg klar for sin offentlige debut, i et tributeshow der han skal hylle sin avdøde musikerfar – Tim Buckley.

«Mens han strever med å leve opp til arven etter en mann han nesten ikke kjente dannes et vennskap med en ung kvinne, og sakte oppdager han det sterke potensialet i sin egen musikalske stemme», heter det blant annet i den offisielle omtalen av filmen.

Se traileren her: