P3 Spanderer: 22

Få en smakebit på det kommende albumet til 22, med låta “Ectypes”.

I et lite hus på Persaunet i Trondheim, som har blitt brukt som kirke, og som sted for dans, drama og musikk, møter vi bandet 22. Den Trondheims-baserte gruppen består av Magnus Børmark, Mats Paulsen, Andreas Kjøl Berg og Per Kristian Trollvik.

Rommet er ganske stort, byr på enorm klang, og er “creepy”, som de selv beskriver det. De vi normalt kjenner til som gutta i alle farger og i alle taktarter sitter her rolig med en helt annen utstråling enn man vanligvis forbinder med bandet.

– Vi har vært i alle farger. Vi har vært svarte, hvite, vi har vært nakne, så det er kanskje greit å ha et litt nøytralt uttrykk nå, sier gitarist Magnus Børmark.

Trenger å komme på banen igjen

Tidligere har 22 gitt ut en EP med navn ESP fra 2008, albumet Flux (2010), og EPene Plastik og Kneel Estate (begge fra 2011) med noen nye og noen gamle sanger. I alle utgivelsene spiller de med relativt likt uttrykk, med innslag av mange sjangre, men i hovedsak innenfor progressiv pop/rock. Det er altså fire år siden 22 kom ut med et fullt album, og de vedkjenner selv at det var på tide å slippe ny musikk.

– Vi trenger bare å få ut noe nytt. Vi trenger å komme på banen igjen.

Se flere P3 Spanderer-opptak

22. Foto: Anders Schjelderup Hassel, NRK P3
22. Foto: Anders Schjelderup Hassel, NRK P3

Rolig, men intens

Med litt mindre fargesprik enn tidligere, og med en nyanlagt bart på vokalisten, formidler altså 22 et litt annet uttrykk enn vi er vant til med “Ectypes”. Den velkjente energien deres er i alle fall for denne sangen, lagt til side for en roligere, men minst like intens låt.

– Det er jo litt morsomt også, når folk sikkert forventer noe med masse trykk og i en skjev taktart, og så kommer vi med dette, sier Børmark og ler litt.

Med det nye albumet You Are Creating som kommer ut i september, ønsker de denne gangen å nå ut til flere og utvide målgruppen.

– Til tross for et annerledes uttrykk i denne låta, kan nok også folk forvente noen gjenkjennbare energiske spor på det kommende albumet. Selv om et annet lydbilde blir presentert med “Ectypes”, skal det mer til enn å anlegge bart for å glemme hva slags stemning man får av musikken til 22, forteller bandet.

P3 Spanderer er en serie opptak hvor vi utfordrer norske og internasjonale artister og band til å forlate den trygge konsertscenen og spille låter i litt mer utradisjonelle settinger. Opptreden filmes i ett take, og vi redigerer ikke opptaket.