P3 Spanderer: Sondre Justad

Se en nydelig versjon av coverlåta som førte til telefonstorm for den talentfulle 23-åringen.

– Jeg har vel følt at jeg har vært musiker siden jeg som 3-åring tok med meg gitaren i kirka og skulle spille, uansett hva presten sa, forteller Sondre Justad til P3.

På Aspheim Flygel og Pianosenter i Oslo møtte vi den 23-årige nordnorske popkometen Sondre Justad for å spille inn en P3 Spanderer med låta «Bli hos mæ».

En del av setlista

Da Justad besøkte Christine på sensommeren covret han britiske Sam Smiths soulballade “Stay With Me” – oversatt til nordnorsk, noe som begeistret mange, både 16 år gamle gutter og 40 år gamle damer.

Hør originallåta «Stay With Me» nederst i saken.

Likevel følte ikke Justad låta før han fikk radionervene.

– Låta har vokst på meg. Jeg følte den ikke dagen før vi skulle spille på Christine. Det var sikkert noe med at den ikke var min egen og at det ble litt upersonlig. Men så fikk den nye teksten synke inn over natta og nervene på radio gjorde at den levde sitt eget liv. Jeg kjenner meg igjen i teksten og tror jeg det er mange som kan det.

Nå er låta lista på P3 og har inntatt en fast plass på Sondres setliste.

– Jeg sa i et intervju at den ikke skulle være en del av setlista, men jeg tror folk tok det som en oppfordring og jeg fikk veldig mange meldinger om at jeg måtte spille den låta, forteller han.

Se og hør Sondre gjøre «Bli hos mæ» øverst i saken!

– Sulten på å lære

23-åringen fra Lofoten forteller at han alltid har vært opptatt av musikk, selv om han ikke kommer fra en musikalsk familie.

– Musikk har vært helt naturlig for meg. Da jeg var liten satt jeg gjerne opp musikkforestillinger, teaterforestillinger og konserter. Den første låta jeg husker at jeg lagde var da jeg gikk i 4. klasse. Da skrev jeg «Skolen, det her er en fin plass» på østnorsk, sier han lattermildt.

– Hva er bakgrunnen for at du skriver på norsk?

– Når jeg er i Norge og lager musikk føles det mest naturlig å synge og skrive på norsk. Skulle jeg ha reist til utlandet og spilt måtte jeg nok ha vurdert og gjøre det på engelsk, men akkurat nå har jeg lyst til å spille her og skrive låter for det norske publikum. Det føles mer naturlig og personlig.

– Jeg kan gå i dagboka og hente ut tekster, og det er mange låter jeg har henta fra ting jeg har uttrykt og skrevet ned. En dag vil jeg kanskje ut og oppleve den store verden og spille for flere folk. Da vil det være naturlig å gå over til engelsk.

Se flere P3 Spanderer her.

– Når forstod du at du kunne synge?

– Det har jeg fortsatt ikke forstått, sier han lattermildt og legger til:

– Men jeg føler jo at jeg kan det, samtidig er jeg veldig sulten på å lære mye mer.

sondre_1

Sangtimer av Jahn Teigen

Allerede som 13-åring spilte Justad inn sin første låt. Den gang på engelsk. I 2003 så han en reklame på TV der Jahn Teigen skulle gi sangtimer til ungdom, noe Sondre fort ble interessert i å ta en del av. Uten å snakke med familien ringte han og bestilte sangtimer i Oslo. I høstferien samme år fikk han dra til Oslo for å lære av Teigen.

– Han ga meg mange gode råd, innspill og tips til bransjen, og var hele tiden opptatt av at jeg måtte tro på meg selv og drømmene mine. Så på den tida fungerte han litt som en mentor. Jeg husker det var veldig inspirerende.

10 år senere gjør Sondre suksess med singelen «Nu har du mæ», som blander hans forkjærlighet for svensk og amerikansk pop med hans nordnorske særpreg. Før sommeren ble han også signert av Petroleum Records, som også har artister som Karpe Diem, Mew og Aurora Aksnes i stallen.

– Det å bli signert har åpnet veldig mange muligheter for meg. Det å ha et selskap du kan tenke og samarbeide med har gjort at ting går kjappere. At jeg får jobbe med produsenter jeg ikke hadde drømt om, og det er veldig motiverende.

– Hvordan vil du beskrive din egen musikk?

– Jeg dras litt i alle retninger. Jeg vil lage noe i alle gater, som Bon Iver, Michael Jackson, Stevie Wonder, Justin Timberlake og Fleet Foxes. Nå må jeg stake ut en kurs og lage noe som er meg.

– Jeg befinner meg jo popverdenen. Men jeg vil ha masse energi, driv og personlighet på albumet jeg jobber med, samt ballader der jeg kan ta det helt ned.

Når albumet kommer vil han derimot ikke røpe, men han forklarer at han vil det skal være en kamp mellom låtene.

– Det kommer når det er klart.

Engasjert i arbeidet mot oljeboring

Selv om Sondre er fokusert og konsentrert på album for tida, er det andre ting i samfunnet han også brenner sterkt for. Blant annet arbeidet Folkaksjonen gjør mot oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja.

– Da Folkeaksjonen spurte om jeg ville være med sa jeg at det er noe jeg kunne betalt for å gjøre. Det er sykt viktig for meg. Det er noe som har engasjert meg i mange år og jeg har spilt mange konserter for at Lofoten, Vesterålen og Senja skal være oljefritt, sier han og legger til:

– Det er så utrolig mange argumenter for at man skal ha et oljefritt Lofoten. Blant annet for at vi skal gå for fornybar energi i framtida og at mat er viktigere enn olje.

Tidligere i år var han én av mer enn 15 artister som skapte et album til hylle for det oljefrie livet i Lofoten, Vesterålen og Senja. Han blir raskt engasjert og rak i ryggen – og forteller at han synes det er grådig av den norske stat at de backer opp oljebransjen.

– At de sier at det er de pengene vi trenger for å søke på fornybar energi, når vi sitter på et så stort oljefond som vi gjør, er grådig. Det argumentet har de brukt i flere diskusjoner, og jeg synes det er flaut at de i hele tatt tenker på det.

– De lurer seg inn og gir bærbare PCer til ungdomsskoleelever merket med Statoil, for at de skal få et godt forhold til Statoil, og det synes jeg er skittent og ekkelt.

– Synes du det er viktig at artister tar standpunkt?

– Jeg synes det er viktig at folk flest tar et standpunkt. Ikke musikere generelt, men alle. Artister har jo en veldig god mulighet fordi de snakker til et stort publikum og kan formidle det man synes om ting.

Sam Smith – «Stay With Me»: